У Луцьку руйнують ще одну історичну будівлю, де була гімназія

У Луцьку руйнують ще одну історичну будівлю, де була гімназія

У Луцьку на вулиці Гаврилюка руйнують приміщення Луцької української гімназії. Там викладав видатний педагог і державний діяч Модест Левицький та навчалось багато майбутніх українських патріотів.

Про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомив активіст Павло Данильчук.

«Руйнування старого Луцька триває. Щойно з мережі у групі Культурна спадщина і розвиток громад Волині дізнався, що знижують історичну будівлю на вулиці Гаврилюка (за книгарнею Є). Тиша від міської влади, депутатів та органів охорони культурної спадщини. Хоча після знесення вілли на вулиці Ярощука я вже від них нічого і не чекаю», – йдеться у дописі.

До слова, Луцька українська гімназія в 1931 році перейшла у будівлю на вулиці Гаврилюка. З часом там прибудували спортивний зал, а за будинком – майстерню. Планували добудувати гімназію (як це бачимо на листівці), проте проєкт не був повністю реалізований, бо 1 грудня 1939 р. нова влада закрила Українську гімназію.

Фото Тетяна Яцечко-Блаженко

Нагадаємо, нещодавно у Луцьку знесли старовинну вілу на вулиці Ярощука. Там хочуть звести приватний будинок. На початку 2020 року Олександр Котис (начальник департаменту охорони культурної спадщини Луцькради,- ред) обіцяв внести старовинну садибу у перелік нововиявлених об’єктів, аби вона згодом отримала статус об’єкта культурної спадщини. Згодом, він зазначив, що це повільний процес і садибу, ймовірно, не встигнуть врятувати, бо не можуть знайти її власника.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина В Україні за добу виявили понад 600 нових хворих на ковід
Наступна новина Українська асоціація районних та обласних рад звернулась до керівництва держави
Останні новини
Схожі новини