У Луцьку три автобуси не вийшли на рейс через нові правила міжобласних перевезень

У Луцьку три автобуси не вийшли на рейс через нові правила міжобласних перевезень

Зранку 21 жовтня із автостанції №1 у Луцьку на маршрут не виїхали три міжобласні рейси: «Луцьк-Вінниця», «Луцьк-Івано-Франківськ» та «Луцьк-Львів» одного з перевізників. Причина – невакциновані водії або небажання ризикувати й отримати штраф через нові правила міжобласних превезень.

Про це повідомляє ІА «Волинські новини».

«У середньому в нас близько 600 відправлень на день. Але сьогодні пасажирів мало, бо люди налякані й не знають, як їм діяти. Також лякають великі штрафи, що загрожують перевізникам у разі невиконання вимог. Обов’язок контролю за дотриманням нововведень водіями і пасажирами поклали на перевізників. Але фізично це неможливо, адже в одного перевізника може бути десять і більше різних рейсів, тож перевірити кожного пасажира – нереально. Тому самі перевізники переклали цей обов’язок на водіїв, хоча фактично про це не прописано у жодному нормативному акті. Якщо в салоні автобуса є люди без документів, що підтверджують наявність щеплення або результат ПЛР-тесту, водій їх не має права перевозити», – зауважила голова правління Волинського обласного підприємства автобусних станцій Інеса Корнейчук.

Очільниця Волинського підприємства автоперевезень розповіла, що органи контролю виставили близько 900 бригад, до складу яких входять працівники Укртрансбезпеки та поліції. Тому якщо водія зловлять на перевезенні пасажирів без документів, що підтверджують вакцинацію, або ж без результатів тесту, то перевізнику загрожує штраф від 34 до 170 тисяч гривень.

«Це загрожує припиненням перевезень і відсутністю автобусів на маршрутах. На мою думку, такі вимоги Кабміну знищують легальних перевізників. Адже пасажирам однаково потрібно кудись їхати і вони звертатимуться по допомогу до нелегальних, тих, які подають оголошення про перевезення на інтернет-носіях. Поки що ці вимоги стосуються міжобласних та міжнародних перевезень, але ширяться чутки, що з 1 листопада їх поширять і на внутрішні. Вихід з ситуації один: треба робити зміни в законі, бо штрафи непомірно великі і їх не в змозі заплатити ні перевізник, ні пасажир», – каже Інеса Корнейчук.

Ситуацію прокоментував юрист Олег Огородник, який наголосив, що справді, згідно із нововведеннями, відповідальність за перевезення невакцинованих пасажирів чи пасажирів, які не мають ПЛР-тесту, покладається на перевізника.

«Якщо поліцейські будуть складати протоколи на водіїв, які фактично допустили осіб до себе в автобус, то це буде неправильно. Оскільки водій є лише найманим працівником перевізника, який має належним чином донести інформацію до водія. Штраф покладається на перевізника, а він може перенести штраф на водія, але не навпаки. Водій має переконати, що в пасажира, якого він перевозить, є COVID-сертифікат або ПЛР-тест, який було зроблено менш ніж 72 години тому. Зараз у додатку «Дія» хочуть підтягнути довідки, які свідчать про те, що людина перехворіла», – сказав правознавець.Також адвокат звернув увагу на те, що серед волинян часто можна почути, що нові вимоги щодо перевезень порушують право осіб на вільне пересування.

«Це не зовсім так, адже раніше, якщо людині потрібно було скористатися транспортними послугами, то вона мала купити квиток. Тоді ніхто не кричав, що це порушення свободи, адже можна пересуватися будь-яким іншим видом транспорту: велосипедом, авто тощо. Просто зараз ввели правила, якими встановлюють умови проїзду пасажирів на рейсах міжобласного значення, зокрема це поширюється на потяги та літаки. Якщо раніше потрібно було купити квиток, та зараз треба ще мати певні документи», – пояснює правозахисник.

Олег Огородник наголосив, що такі нововведення однозначно вплинуть на легальність перевезення, адже ці правила впровадили досить спонтанно, а це, на думку юриста, потрібно було зробити дещо раніше.

Читати також: Де на Волині можна вакцинуватися проти COVID-19. Повний перелік


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Луцькому зоопарку можна допомогти фінансово. Колеги з інших міст пропонують відновити популяцію
Наступна новина «Посадовці Горохівської міськради, які викрали автобус, понесуть за це відповідальність», – Омельчук
Останні новини
Схожі новини