«У маршрутках заборонять гучні розмови», – головний транспортник Луцька Володимир Степанов

«У маршрутках заборонять гучні розмови», – головний транспортник Луцька Володимир Степанов
Володимир Степанов

У лучан багато претензій до маршруток, а в управлінні транспорту – багато планів, щоб це змінити.

Про те, коли в луцьких маршрутках будуть їздити без готівки, як впроваджуватимуть нові правила, чи купуватимуть нові тролейбуси та відкриватимуть нові маршрути «Першому» розповів начальник управління транспорту та зв’язку Луцької міської ради Володимир Степанов.



– Коли в луцьких маршрутках та тролейбусах будуть розраховуватись без готівки?

– Щоб впровадити автоматизовану систему оплати проїзду та обліку пасажирів, ми діємо за планом, який затвердили на сесії міської ради.

Вже затвердили нові правила проїзду у міському транспорті, положення про те, хто і як контролюватиме оплату проїзду, та вимоги до оператора (фірми, що встановлюватиме валідатори – Авт.).

У газеті «Волинь-нова» опублікували оголошення про проведення конкурсу на вибір оператора. До 30 січня триватиме прийом документів.

А початок роботи електронного квитка запланований на третій квартал 2019 року.

– Якими будуть валідатори – стаціонарними чи ручними?

– Стаціонарними. Ми вирішили, що ручні валідатори – це вчорашній день. 

– Після того, як з’являться електронні квитки, можна буде оплачувати проїзд готівкою чи буде відразу перехід на безготівкову форму?

– Буде перехідний період, під час якого можна буде користуватись як електронним квитком, так і готівкою. Він триватиме три місяці. Після закінчення цього періоду повністю хочемо вивести готівку з транспорту.

– Що робити туристам і жителям області, які приїхали в Луцьк у справах на один день?

– Сам електронний квиток є карткою багаторазового користування. Його треба придбати один раз і потім можна поповнювати через термінал iBox чи систему Приват24.

Для туристів електронні квитки будуть у вигляді карточок недовготривалого користування. На неї можна буде скидати кошти на три-чотири поїздки.

Якщо жителі інших міст чи сіл приїдуть знову через якийсь період, вони знову зможуть користуватись цією карткою.

Також будуть квитки розраховані на одну поїздку в тролейбусі чи автобусі.

– Як щодо пільговиків?

– Для пільговиків електронні квитки будуть персоніфікованими і виготовлятимуться за кошти місцевого бюджету. Це стосуватиметься тих, хто прописаний в Луцьку. 

На всі категорії пільговиків будуть видаватись квитки. Якщо одна людина буде підпадати під декілька категорій, наприклад, вона одночасно чорнобилець і пенсіонер, то тоді отримуватиме більше пільгу.

– Де можна буде придбати електронні квитки?

– Багаторазові і одноразові електронні квитки можна буде купити в закладах торгівлі. Точки продажу квитків скоріше всього будемо прив’язувати до зупинок громадського транспорту, де найбільш масове скупчення пасажирів.

Людина зможе купити квиток, зайти в маршрутку чи тролейбус, «погасити» вартість однієї поїздки через валідатор і доїхати, куди потрібно.

– Якщо людина заходить у маршрутку і не знає, що в ній запроваджена система електронної оплати, вона не має права їхати?

– На маршрутках і тролейбусах, де не можна буде розрахуватись готівкою, ззовні буде попереджувальний напис. Прочитавши його, пасажир не повинен сідати в цей транспорт.

– Як буде відбуватись контроль?

– Створиться служба контролю, яка може бути в кожного перевізника, а може бути одна на всіх перевізників.

Контролери перевірятимуть, чи є в пасажира електронний квиток, а також чи оплатив він за поточну поїздку.

Якщо час останньої оплати буде, наприклад, вчорашнім днем, людину штрафуватимуть.

Якщо пасажир має персоніфікований електронний квиток, то необхідно, щоб у нього були документи, які підтверджують його особу, – пенсійне посвідчення чи паспорт.

Якщо в транспорті будуть валідатори, які друкують паперовий квиток, то людина повинна мати ще й цей видрукований квиток з валідатора.

Діти, які навчаються у луцьких школах, повинні мати з собою учнівські квитки.

– Студенти вимагають пільгового проїзду в маршрутках. Чи варто їм очікувати на це?

– Ні, бо на сьогодні студенти в Луцьку мають пільгу більшу, ніж передбачена законодавством.

Вони мають право проїзду у тролейбусах за одну гривню. Не за 50 %, а за 1 гривню.

У нас доступна тролейбусна мережа. До всіх місць навчання і проживання тролейбусами можна легко добратись.

– Електронним квитком можна буде розраховуватись і в маршрутках, і в тролейбусах, чи потрібні будуть різні квитки?

– Ми передбачаємо, щоб було і так, і так. Щоб був один квиток і на маршрутки, і на тролейбуси, і щоб були різні квитки.

– Водії розповідали, що коли запровадять електронну систему обліку, вони позвільняються. Як думаєте, наскільки реальні ці заяви?

– Думаю, вони навпаки будуть дорожити своїм робочим місцем, тому що введення електронного квитка дасть можливість облікувати всіх пасажирів, побачити всі доходи перевізників і вивести готівковий розрахунок із салону автобуса.

Фактично перевізники платитимуть водіям таку заробітну плату, як потрібно, і з виплатою всіх податків. Водії тільки виграватимуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сповідь луцького маршрутника, або «Я б їх повбивав!»

– Чи вплине впровадження електронної системи на тариф?

– Ні, ці речі не пов’язані.

– Чи буде підніматись вартість проїзду найближчим часом?

– Деякі перевізники подали пропозиції і дали розрахунки, зараз ми обстежуємо на їхніх маршрутах пасажиропотік.

Проте зараз спостерігаємо падіння вартості пального, тому на сьогодні підстав для підняття тарифу нема.

– Тендер зі швейцарськими тролейбусами провалився. Чи будете оголошувати його повторно? Як взагалі справи із закупівлями?

– Виконком подав документи для того, щоб отримати гроші ЄС для закупівлі 30 нових тролейбусів та контактної мережі для них. Матеріали подали в Міністерство інфраструктури та Міністерство економіки України.

– Маршрутки плануєте купувати?

– Місто не планує, а як будуть робити приватні перевізники – залежить від них.

– На ЛПЕ є близько півсотні транспорту, який не використовується, але підлягає ремонту. Що плануєте робити з ним?

– 8 автобусів є власністю ЛПЕ. Всі інші автобуси належать банку, за чиї кошти їх купили. Зараз триває процес перереєстрації цих транспортних засобів. Коли вони будуть власністю комунального підприємства, тоді будемо вирішувати їхню долю.

– На семи міських маршрутах обстежать пасажиропотік. Чому не на всіх?

–  У Луцьку наприкінці 2017 – на початку 2018 року проводили обстеження пасажиропотоку на всіх маршрутах. Згідно з наказом Міністерства інфраструктури, де визначається порядок обстеження пасажиропотоків, ці дані є діючими протягом трьох років.

Один із перевізників захотів, щоб на його маршрутах провели додаткове обстеження, тому що він підозрює, що в нього неправильні показники. У зв’язку з цим і проводиться обстеження тільки на його маршрутах.

251-ша  і 210-та маршрутки не їздитимуть через центр Луцька. Замість них будуть нові?

– Ні. Ми просто виконали рішення, яке прийняли на виконкомі 11 років тому. Відповідно до нього приміським і міжміським автобусам заборонений проїзд по вулицях Богдана Хмельницького, Парковій, Винниченка, проспектах Волі і Соборності. Вони можуть їхати містом, але не по названих вулицях.

– Чи будуть у місті нові маршрути? Можливо, якісь навпаки зникнуть?

– На сьогодні є маршрут № 4, на який ми оголошували конкурс, але перевізники не подали документи. Крім того, у нас є маршрути № 14, 18, 21,  де укладені договори з перевізниками, а вони їх не виконують. Не їздять. Тому зараз відкривати нові маршрути нема сенсу.

У Луцьку достатньо автобусів і тролейбусів, щоб завезти усіх пасажирів на роботу, навчання тощо.

– Коли вас призначили на посаду начальника управління транспорту Луцькради, секретар Григорій Пустовіт дав доручення провести технічний огляд всіх маршруток, а у водіїв перевірити знання ПДР. Чи робили щось?

– Автобуси, які здійснюють пасажирські перевезення, мають проходити техогляд згідно з постановою Кабінету Міністрів раз у півроку. Інформацію про кожен автобус заносять в єдину базу. Ці дані має поліція.

Разом з тим працівники нашого управління спільно з представниками управління праці та управління охорони здоров’я таки оглядали міські маршрутки. Інформацію про всі недоліки надали перевізникам.

– Які порушення найпоширеніші?

– Відсутність вогнегасників, відсутність або неукомплектованість аптечок. Вік деяких транспортних засобів становить більше 10 років і в них треба провести зварювальні роботи, пофарбувати.

– Перевізники нарікають, що водії звільняються і їдуть працювати на таку ж роботу за кордон, бо там більше платять. Якою має бути зарплата водіїв, щоб вони залишались тут?

– Це залежить від самих водіїв. Кожен має свої потреби.

– Як можете оцінити стан транспортної сфери Луцька?

– У нас достатньо розвинена мережа і маршруток, і тролейбусів. Транспортних засобів на маршрутах достатньо. Тариф нормальний для перевізників і підйомний для пасажирів.

Проблем з перевезенням по місту нема. Тільки потрібно з’єднати два мікрорайони – Вересневе та ЛПЗ. І ще треба покращити сполучення з вулицею Дубнівською.

Необхідно також збільшити кількість тролейбусів на маршрутах, щоб вони йшли по найбільш завантажених вулицях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «У Луцьку маршрутки – це не бізнес, а благодійність», - перевізник Сергій Дьомін. ІНТЕРВ’Ю

– Є у водіїв така проблема, як відсутність вбиралень на кінцевих зупинках.  Чи плануєте щось змінювати?

– Проблеми немає, можливо, десь нема домовленості із закладами харчування чи торгівлі, промисловими підприємствами, щоб водії користувались їхніми туалетами.

Нещодавно ми об’їжджали зупинки на всіх маршрутах і домовились з різними організаціями. На Єршова є вбиральня на нафтобазі, на Карбишева є вбиральні диспетчерського пункту тролейбусного управління. 

Є пропозиція від розважального центру «Адреналін Сіті». Біля нього на кінцевій облаштували місце відстою автобусів, де водії можуть перекусити та скористатись туалетом.

Таким чином вирішуємо це питання, адже будувати нові туалети – це затратно.

– Водії не доїжджають до кінцевих зупинок, пропускають рейси, хамлять, слухають шансон… Такі скарги є постійно, перевізники цю інформацію отримують. Чому нічого не змінюється?

– Всі ці скарги розглядаються стовідсотково. Вони дійсно мають підстави, тому що є випадки, коли водій проїжджає повз зупинку і не зупиняється. І це зупинка не на вимогу, а обов’язкова.

Що стосується музики – за новими правилами, які почнуть діяти з 21 грудня, водію забороняється слухати будь-яку музику. Також йому не можна розмовляти по мобільному телефону та курити.

Водій під час поїздки має оголошувати зупинки та слідкувати за ситуацією на дорозі, а не слухати музику. Він на роботі.

Ми навіть прописали, що пасажирам заборонено гучно розмовляти по мобільному, тому що є непоодинокі випадки, коли люди говорять на весь салон. Більшості це нецікаво слухати.

– Як щодо нетверезих пасажирів, хамів – куди звертатись водію?

– Він має право викликати поліцію, повідомити перевізника, власника транспортного засобу.

За новими правилами поїздка пасажира в нетверезому стані або в неохайному вигляді забороняється.

– Багато скарг на роботу системи МАК. Чому вона не працює, як слід?

– Якщо якогось автобуса нема в мережі – це вина водія або перевізника. Водії відключають прилади, а якщо стаються збої, перевізники вчасно не ремонтують обладнання.

Пасажири у такому разі можуть скаржитись нам в управління, але краще звертатись прямо до перевізників. 

– Чи плануєте зміни в транспортній системі міста, крім автоматизованої системи оплати проїзду?

– Напрямок нашої роботи такий: екологічно чистий транспорт – тролейбуси і електроавтобуси, а також оновлення автобусів на тих маршрутах, де нема контактної мережі, щоб пустити тролейбус.

Текст та фото: Наталя ХВЕСИК (Перший)   

Передрук заборонений. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Михаїл розповів про стосунки з Єпіфанієм
Наступна новина Подробиці аварії за участю маршрутки в Луцьку. ФОТО
Останні новини
Схожі новини