У «Нафтогазі» повідомили, коли має бути рішення Гааги щодо збитків за анексію Криму

У «Нафтогазі» повідомили, коли має бути рішення Гааги щодо збитків за анексію Криму

НАК «Нафтогаз України» очікує на рішення Міжнародного трибуналу в Гаазі щодо позову компанії до РФ через втрату активів у Криму в першому кварталі 2019 року.

Про це йдеться на сторінці компанії у Facebook.

Як зазначається, вже наступного тижня очікується слухання щодо юрисдикції та по суті.

Під час цих слухань трибунал визначить, чи має «Нафтогаз» підстави позиватися за російсько-українською двосторонньою угодою про взаємний захист інвестицій і чи порушила Російська Федерація свої зобов’язання.

«Ухвалу щодо юрисдикції та по суті юристи очікують в першому кварталі 2019 року», - йдеться в заяві.

У компанії пояснили, що якщо рішення буде на їхню користь, то трибунал перейде до визначення суми відшкодування збитків, а після оцінки буде кінцеве рішення.

«Тим часом перелік закордонного майна РФ поступово перетворюється на бестселер», - зазначили у НАК.

Раніше «Нафтогаз» зазначав, що після незаконного вторгнення в Крим і окупації півострова у 2014 році Росія застосувала масштабну й добре скоординовану схему позбавлення українських компаній їхнього майна без виплати компенсації.

Відповідно до позиції «Нафтогазу», у нього в Криму були енергетичні активи, захоплення яких російською стороною порушує двосторонню інвестиційну угоду, що вимагає від Росії поваги й захисту українських активів.

Схема, використана Росією, крім інших дій, допускала кроки до формальної націоналізації нафтових і газових активів «Нафтогазу» у Криму, включаючи збройне захоплення бурових платформ і передачу практично всіх кримських активів «Нафтогазу» російській державній компанії.

Нагадаємо, НАК «Нафтогаз України» і її шість дочірніх компаній ініціювали згадане арбітражне провадження проти Російської Федерації 17 жовтня 2016 року.

Як повідомлялося, «Нафтогаз» заявив про плани домагатися через міжнародні судові інститути відновлення контролю над активами, втраченими внаслідок російської окупації Криму, і відшкодування всіх понесених збитків.

У лютому 2016 року «Нафтогаз» ініціював переговорний процес щодо втрати своїх активів в Криму, направивши РФ повідомлення про інвестиційний спір в рамках двосторонньої угоди про взаємний захист інвестицій між країнами.

Відповідно до річної консолідованої звітності НАК, шестимісячний термін переговорів завершився в серпні 2016 року.  Таким чином, переговорний процес завершився безрезультатно, що є передумовою для початку арбітражного процесу проти РФ щодо інвестиційного договору.

Як повідомлялося, у січні «Нафтогаз» продовжив до 2018 року договір з юридичною компанією Covington&Burling LLP (США) про захист своїх прав і інтересів під час урегулювання спорів з Росією щодо компенсації за втрачене внаслідок анексії Криму майно за 6,31 млн доларів.

Covington&Burling представляла інтереси «Нафтогазу» із врегулювання цього спору з Росією в 2016 році (тоді вартість договору становила 1,265 млн доларів).

Як повідомлялося, Третейський суд у Гаазі постановив, що Російська Федерація має відшкодувати низці українських компаній збитки за анексію Криму.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Тигрес» запрошує відсвяткувати День матері. ПРОГРАМА ЗАХОДУ
Наступна новина Nеtflix екранізує роман Стівена Кінга «У високій траві»
Останні новини
Схожі новини