У сільській школі на Волині стривожені можливою реорганізацією

У сільській школі на Волині стривожені можливою реорганізацією

Мешканці села Пляшева, на теренах якого свого часу відбувалось багато історичних подій, зокрема і битва під Берестечком, занепокоєні тим, що ліцей у їхньому селі хочуть оптимізувати, а частину учнів (10 - 11 клас) змусити навчатися в іншому навчальному закладі, у смт. Демидівка, що за 15 км.

Ліцей, який після об’єднання громад належить до Демидівської селищної ради, планують реорганізувати у дев’ятирічну школу, через ніби то брак коштів і учнів, – передає ІА ВолиньPost.

Але школа, переконують батьки, аж ніяк не гальмує розвиток села, і витрати на її утримання не є зайвою статтею видатків місцевого бюджету. Учні ж теж хочуть ходити й надалі в свій рідний ліцей. Вчителі і випускники школи – теж проти.

Минулоріч Пляшевський ліцей відсвяткував 50-річчя і це такий «подарунок» підготувала влада, кажуть місцеві.

На сторінці у соцмережі депутата Демидівської селищної ради Сергія Щербатюка йдеться про підсумок роботи сесії ради від 8 лютого, де йшлося про школи.

 

Традиційний стислий підсумок роботи сесії з мого погляду. Сьогодні більш, ніж 5 годин проходила 14 чергова сесія...

Posted by Serhii Shcherbatiuk on Friday, 8 February 2019

Зокрема, депутат пише: «Традиційний стислий підсумок роботи сесії з мого погляду. Сьогодні більш, ніж 5 годин проходила 14 чергова сесія Демидівської селищної ради. Майже 90 питань. Розглянули питання про оптимізацію мережі закладів освіти, до обговорення долучилися вчителі і батьки з Пляшевої і Вербня. Дійшли згоди, що потрібно провести публічні громадські обговорення, для цього створили комісію у складі всіх зацікавлених сторін.

Оптимізація шкіл викликана об'єктивними причинами, обмеженим фінансуванням з держбюджету, зниженням кількості дітей у селах. І це питання виникло не сьогодні чи вчора, а ще задовго до створення ОТГ. Відступати нам немає куди, потрібно мудро підійти до цього питання, адже від цього залежить майбутнє підростаючого покоління».

На сесію, де розглянули це питання, з протестом поїхали 12 батьків учнів ліцею села Пляшева. Виступив голова батьківського комітету отець Юрій Ковальчук.

Батьки просять не закривати заклад, називаючи такі аргументи:

Волевиявлення дітей і батьків.
1. Пляшева - історичне село. На базі ліцею щорічно триває обласний фізкультурно- патріотичний фестиваль «Козацький гарт».
2. Ліцей розрахований на 300 учнівських місць… Cвітлі, затишні класи; сучасний комп’ютерний кабінет, обладнаний мультимедійним комплексом із швидкісним доступом до Інтернету; майстерня; їдальня, де діти на 100% забезпечені гарячим харчуванням. Учні мають всі умови для розвитку власних здібностей та нахилів у гуртках науково-технічного, мистецького та спортивного напрямів.
4. У Пляшевському ліцеї працюють досвідчені педагоги.
5. Учні здобувають успіхи у різних олімпіадах, конкурсах.
6. Нещодавно відбулася заміна вікон на енергозберігаючі.
7. Біля ліцею є сучасний гуртожиток зі всіма умовами та зручностями.
8. Віддаленість від Демидівки. Чого доїжджати? Хто супроводжуватиме? Які дороги? Погода?? ? Батьки учнів побоюються, що їхнім дітям доведеться далеко добиратися на навчання. На даний момент шкільний автобус щодня підвозить дітей за маршрутом Пляшева -Солонів - Острів - Глибока Долина - Пляшева.
9. Прекрасний сайт ліцею http://pl-school.at.ua/
10. Зрештою, школа 50 років була середньою... Зараз є 85 учнів.

Більше того, мешканці Пляшеви переконують, що всі разом повинні рятувати не лише школу, а й село. Бо, мовляв, якщо зневіра вкоріниться, молодь виїжджатиме й надалі. Молоді сім'ї теж, бо знатимуть, що їхні діти будуть позбавлені права нормально здобувати освіту. Тож селяни просять селищну раду почути позицію громади.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку вирішуватимуть, як будувати два блоки «Хмельницької АЕС»
Наступна новина Одружився відомий волинський активіст. ФОТО
Останні новини
Схожі новини