У Службі зайнятості директори самі консультували людей, працюючи реєстраторами

У Службі зайнятості директори самі консультували людей, працюючи реєстраторами

Упродовж 2019 року у Державній службі зайнятості відбуваються зміни. Тут впроваджують Інститут кар’єрного радника, з’являються нові правила роботи тощо. 

Аби фахівці, які виконують функції реєстраторів та кар’єрних радників, чітко знали й розуміли свою роботу, керівництво Волинського обласного центру зайнятості запровадило цикл навчально-практичних занять.

Участь у тренінгах взяли й директори центрів зайнятості та філій. Один з елементів навчання – практичне виконання роботи реєстратора.

Вони поділилися своїми враженнями та висновками.

Олена Шишова, директор Луцького міського центру зайнятості:

«Три тижні я робила роботу реєстратора. Проводила прийом громадян щодо питань зайнятості.

Поспілкувалася орієнтовно з сорока людьми, які звернулися у службу зайнятості. Вони цікавилися питаннями пошуку тимчасової чи постійної роботи, процедурою реєстрації безробітних, можливостями пройти професійне навчання.  Інколи на однотипні запитання клієнтів доводилося знаходити нові унікальні відповіді, рекомендувати різні шляхи вирішення.

У перший день роботи реєстратором відчувала хвилювання, розуміючи свою відповідальність. Попри те, що стажу роботи у службі зайнятості маю понад двадцять років. Розуміла, що від якості встановлення контакту із клієнтом, ефективної комунікації залежить подальша співпраця безробітного з кар’єрним радником та питання оперативного працевлаштування.

Приємно, що за такий невеликий період вдалося для п’яти громадян підшукати роботу ще до надання статусу безробітного, а для чотирьох – упродовж тижня.

Коли працюєш із людьми – хочеться швидко досягнути якісного результату. Для частини пошукачів роботи так і відбувається, але є і такі клієнти, з якими реєстратори під час знайомства застосовують психологічні підходи, вивчають моральні та професійні якості особи, її потреби, сильні й слабкі сторони щодо зайнятості.

Тож вкрай важливо організовувати й систематично проводити навчання та тренінги за участю практикуючих психологів, які допоможуть реєстраторам відпрацювати навички встановлення контакту з клієнтами служби зайнятості та техніку внутрішньо-організаційної комунікації в конкретних робочих ситуаціях.

Отриманий досвід реєстратора підтвердив, що на первинній ланці роботи з клієнтами вкрай важливо використовувати індивідуальний підхід та налагоджувати тісні контакти між реєстраторами й кар’єрними радниками під час планування шляхів працевлаштування пошукача роботи.

Під час прийому я надавала рекомендації, видавала направлення на працевлаштування, домовлялася з роботодавцями про співбесіди, але на наступних етапах із ними вже працювали кар’єрні радники.

Приємно зазначити, що деякі з них прислухалися до моїх порад. Так, Тетяну Ш., яка звернулася до Луцького міського центру зайнятості 3 травня 2019 року, я скерувала на співбесіду щодо роботи завантажувача-вивантажувача на ПАТ «Луцьк Фудз».

Упродовж травня жінка спробувала себе на цій посаді шляхом участі у роботах тимчасового характеру. Успішно себе зарекомендувавши, безробітна з 10 червня прийнята на це підприємство на постійну роботу».

Ігор Кантор, директор Нововолинської міської філії ВОЦЗ:

«Роль реєстратора надзвичайно важлива. Я упродовж місяця виконував його функції. Завданням було з’ясувати потреби відвідувача, поінформувати про послуги, які надає служба зайнятості, зокрема, й в онлайн-режимі, допомогти у пошуку роботи, узгодити зустріч і скерувати клієнта до роботодавця, провести первинне профілювання – оцінку можливостей працевлаштування людини, ознайомити з заходами служби зайнятості.

Проаналізувавши конкретні робочі ситуації, я впевнився, що надзвичайно важливо встановити й утримати контакт із клієнтом, навчитися уникати конфліктних ситуацій.

Під час особистих зустрічей мені довелося переконувати безробітних, що лише державна служба зайнятості надає широкий спектр індивідуальних послуг, які забезпечать легальне працевлаштування в найкоротший термін.

Юрій Корольчук, директор Маневицької районної філії ВОЦЗ:

«Із 22 квітня по 21 травня я двічі на тиждень здійснював прийом пошукачів роботи, виконуючи функції реєстратора. Під час роботи вразило щире здивування громадян, які звернулися по послуги районної філії, що директор особисто здійснює їх реєстрацію та пропонує роботу. Це сприяє позитивному іміджу як керівника установи, так і служби зайнятості загалом.

Враження двоякі. З позитиву хочу зазначити:

– при наявності достатньої кількості актуальних вакансій, їх якості (вакансій із високою заробітною платою, досконале володіння реєстратором інформацією про певне підприємство) набагато легше здійснювати працевлаштування до набуття статусу безробітного, що дає можливість задовольнити потреби роботодавця в найманих працівниках і заощадити кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття на виплату допомоги по безробіттю;

– як керівник філії, удосконалив навички роботи з безробітними, що в подальшому допоможе мені в ефективному управлінні.

Щодо елементів, які потребують вдосконалення, хочу звернути увагу на те, що:

– при масовій кількості звернень громадян у пошуках роботи збільшується навантаження на реєстратора, що позначається на якості послуг.

Для ефективного функціонування Інституту кар’єрного радника варто проводити підвищення кваліфікації фахівців із питань зайнятості філій, центрів зайнятості (кар’єрних радників, реєстраторів) в Інституті підготовки кадрів державної служби зайнятості України за напрямом «Психологія», оскільки від вміння фахівця вплинути на свідомість громадян залежить як доля цих людей, так і майбутнє країни».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку на мега флешмоб кличуть 1000 татусів з нагоди Дня Батька
Наступна новина Палиця і Мартиняк: у ЦВК зареєстрували двох кандидатів у нардепи у волинських округах
Останні новини
Схожі новини