В Ірані розбився український літак із 176 людьми. Усе, що відомо про катастрофу на цей час

В Ірані розбився український літак із 176 людьми. Усе, що відомо про катастрофу на цей час
Місце катастрофи літака

В Ірані зазнав катастрофи український літак Boeing 737 авіакомпанії «МАУ», який перевозив 176 осіб і прямував до «Борисполя». За останніми повідомленнями, усі, хто був на борту, загинули.

Трагедія сталася вранці 8 січня неподалік аеропорту столиці Ірану – Тегерана. 

Що розповідають про катастрофу

Йдеться про літак регулярного рейсу PS 752 Тегеран – Київ.

«За попередньою інформацією представника авіакомпанії Міжнародні авіалінії України, 08.01.2020 після зльоту з міжнародного аеропорту Імам Хомейні (м.Тегеран) пасажирський літак авіакомпанії МАУ зазнав катастрофи і впав неподалік аеропорту», – повідомив директор Департаменту консульської служби МЗС України Сергій Погорельцев.

«Усi пасажири загинули. Посольство вживає усіх необхідних заходів. Уточнена інформація щодо загиблих громадян України буде надіслана додатково», – додав він.

Відео падіння українського літака в Ірані:


Хто летів у літаку

На борту літака, який зазнав аварії біля Тегерана, було дев'ять членів екіпажу з України. Про це повідомила пресслужба посольства України в Ірані. 

Пасажирами на борту Boeing 737 були іноземні громадяни:

громадяни Ірану – 71;

громадяни Канади – 73;

громадяни Німеччини – 4;

громадяни Великобританії – 3;

громадяни Швеції – 8;

громадяни Афганістану – 6.

Серед загиблих – багато студентів з Канади. Вони поверталися на навчання після різдвяних канікул. А використовували українські авіалінії через низьку ціну.

Глава Тегеранського центру невідкладної допомоги заявив, що тіла загиблих буде важко опізнати через високий ступінь пошкоджень. Зараз рятувальники збирають тіла людей на території близько двох гектарів, щоб передати їх судмедекспертам.

Список загиблих українців: 

1) Сергій Хоменко (другий пілот)

2) Катерина Статник

3) Марина Микитюк

4) Валерія Овчарук

5) Володимир Гапоненко (командир екіпажу)

6) Сологуб Юлія

7) Ольга Кобюк

8) Олена Малахова

9) Олексій Наумкін (інструктор)

10) Ігор Матків

11) Денис Лихно

З’явився і повний список загиблих:

Які причини трагедії

За попередньою інформацією причиною авіакатастрофи в Ірані стала технічна несправність українського літака. Версію з терактом виключають. Про це йдеться у повідомленні Посольства України в Ісламській республіці Іран.

«08.01.2020 орієнтовно о 6:00 за тегеранським часом (близько 4:30 за київським часом) після зльоту з тегеранського аеропорту ім.Імама Хомейні розбився літак Boeing-737 української авіакомпанії „Міжнародні авіалінії України“, що мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ.

За попередньою інформацією, літак розбився в наслідок аварії двигуна через технічні причини. Наразі версія теракту виключається», – йдеться у повідомленні.

Як відреагував президент

В Офісі президента України повідомили, що Володимир Зеленський через катастрофу літака МАУ у Тегерані терміново перервав поїздку до Оману.

Також він висловив співчуття сприводу загибелі пасажирів та екіпажу пасажирського літака.

«Страшна звістка з Близького Сходу. Сьогодні вранці після зльоту з міжнародного аеропорту Імам Хомейні (м. Тегеран) пасажирський літак авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» зазнав катастрофи і впав неподалік аеропорту.

За попередніми даними, всі пасажири та члени екіпажу загинули. Наше посольство уточнює інформацію щодо обставин трагедії та списків загиблих. Мої щирі співчуття рідним та близьким всіх пасажирів і членів екіпажу», – зазначив Зеленський.

У соцмережі президент повідомив, що Міністерство закордонних справ наразі готує списки пасажирів, їх оприлюднять найближчим часом. Спеціальні борти для відправки в Тегеран для вивезення тіл загиблих підготовлено, наразі очікується погодження іранської сторони для відльоту. 

З його слів, на місці подій, в аеропорту «Імам Хомейні»", перебувають посол і консул України в Ірані.

«За моїм дорученням апарат РНБО створив оперативний штаб. Спеціальні борти для відправки в Тегеран по лінії МЗС і Міноборони для вивезення тіл загиблих підготовлено, чекаємо на погодження іранської сторони для відльоту», – додав Президент.

«Вилітаю до Києва. Всі заходи тримаю на особистому контролі. Дуже прошу всіх утриматися від спекуляцій і висування неперевірених версій стосовно катастрофи до офіційних повідомлень», – зазначив Зеленський.

Чи пов’язано це з воєнними діями в Ірані

Катастрофа сталася буквально через годину після того, як Іран атакував ракетами американські бази в Іраку поблизу міста аль-Асад та в місті Ербіль. Міністерство оборони США повідомило, що Іран випустив більше дюжини ракет по двох іракських базах, де розташовуються американські військові, у відповідь на попередній обстріл з боку США та вбивство іранського генерала Касема Сулеймані.

У результаті атаки Ірану на військову базу США в Іраку загинули 80 осіб.

Спочатку серед причин катастрофи українського літака називали теракт, мовляв, видно було, що літак загорівся у повітрі. Однак згодом цю версію відкинули.

Підготовлено за матеріалами соцмереж, видань Українська правда, УНН, 24 канал, theБабель.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку відкривається кав'ярня, в якій працюватимуть «сонячні» люди
Наступна новина Святий за пів мільярда і птахи, як у Луврі. 5 шедеврів луцького музею
Останні новини
Схожі новини