«Ми хочемо виховати дітей з характером», - засновниця приватної школи Years Валентина Галущак

«Ми хочемо виховати дітей з характером», - засновниця приватної школи Years Валентина Галущак

Діти приходять зі школи і кажуть: “Я ніколи більше не піду на математику/фізкультуру/не писатиму творів”. А на питання, ким ти хочеш стати, відповідають лише: “Не знаю”.

Знайома ситуація? На жаль, після 11 років за партою чимало школярів втрачають будь-яку мотивацію до навчання і розвитку.  

Про страхи батьків, проблеми традиційної освіти та шляхи їхнього вирішення говорили під час зустрічі з засновницею нової приватної школи «Колегіум Years» Валентиною Галущак. На розмову, що відбулась у кав’ярні UNO, прийшли ініціативні батьки та педагоги.

«Зі школи випускають заляканих та нездатних до прийняття рішень людей»

Валентина Галущак розповіла, що однією з причин, через які вона наважилась на створення приватних навчальних закладів, є 18-річний досвід роботи в університеті та спілкування зі студентами-випускниками традиційних шкіл.

«Я щоразу бачила одну і ту ж ситуацію. Більшість дітей бояться поставити запитання, їм важко зробити вибір, сформувати ціль, вони бояться виступати публічно, уникають конфліктних ситуацій, бо не знають, як їх конструктивно вирішувати. У цих молодих людей є дуже багато страхів, які сформувались під час навчання в школі.

З іншого боку, я твердо переконана, що це далеко не провина вчителів – більшість із них справжні професіонали, віддані своєму фахові і учням. Головна проблема – у системі нашої освіти, яка зводить дивовижний процес пізнання і вивчення світу дитиною до безглуздого і нікому не потрібного зазубрювання формул, дат, цілих текстів – так, ніби в сучасному світі важко знайти потрібну інформацію за кілька секунд. Потрібно вчити шукати, досліджувати, аналізувати, а не виховувати в учнів страх перед не вивченням масивів інформації, а потім ще й принижувати дитину оцінюванням того, наскільки точно вона «зазубрила».

Ми з колегами думали, що можна зробити. Але, на жаль, в університет приходить вже сформована особистість – ми мало що можемо змінити на цьому етапі».

***

«А ще моїй дитині стільки ж років, скільки я працюю в університеті – 18. На прикладі власної доньки я бачила проблеми традиційної школи. Я розуміла, чому студенти залякані, чому їм важко сформувати і висловити свою думку.

На жаль, відкрити свою школу, поки вчилася моя донька, я не могла: не було достатньо знань, навичок і досвіду. Але настав той час, коли я нарешті можу щось змінити».

***

«Ще одним каталізатором стало те, що батьки вихованців нашого садка Happy kids club почали не просто запитувати, чи ми відкриємо школу, а коли ми це зробимо. Дехто навіть казав, що притримає дитину ще на рік в садочку, аби вона могла піти вже у приватну школу. Я почала відчувати відповідальність і зрозуміла – зволікати не можна».

Читати також: У Луцьку відкриється приватна школа «Years» Валентини Галущак. Чим заклад особливий?

«Найбільший акцент робимо на підготовці педагогів»

Більшість присутніх на зустрічі згадували, що вчителі одночасно пов’язані і з найкращими, і з найгіршими спогадами зі школи. Одні – надихають на вивчення навіть найскладніших предметів, інші – повністю відбивають бажання засвоювати нове. Гості припустили, що це може бути пов’язано з тим, що у школах – чимало вчителів старшого віку, та Валентина Галущак спростувала це.

«Насправді, прямої залежності між професіоналізмом і віком вчителя немає. Я зустрічала багатьох молодих викладачів, які працюють 3-5 років, але їхня поведінка нічим не відрізняється від поведінки поганих викладачів старшого віку. Можу сказати це як людина, яка працює, в тому числі, з молодими педагогами.

Із десяти кандидатів, які приходять на співбесіду, одного можна буде навчити працювати з дітьми. На те, що прийде повністю готовий працівник, я вже навіть не сподіваюсь. Усі ми знаємо, з якими балами абітурієнти вступають до педагогічних навчальних закладів».

***

«В «Колегіумі Years» найбільший акцент ми робимо на відбір та підготовку вчителів. Наші педагоги – це ті люди, які люблять свій фах і поважають дитину як особистість. Це дуже важливо, щоб дитина бачила у вчителі друга і партнера, а не наглядача.

Єдиний шлях до успіху – захопити дитину своїм предметом, а це повністю залежить від педагога і його майстерності.

Наш вчитель – це професіонал у своїй галузі, людина, яка може дуже складні речі пояснити простими словами. Також це людина з критичним мисленням і та, яка вміє співпрацювати, і не казатиме: мій предмет найважливіший, а решта - неважливі».

Індивідуальне оцінювання – найкраща мотивація

Валентина Галущак вважає, що стандартні системи оцінювання негативно впливають на самооцінку дитини та знижують бажання вдосконалюватись до нуля.

«Наприклад, дитина написала диктант і зробила 20 помилок. За нашою традиційною системою вона отримає 2 бали. Уявімо, що після цього дитина весь тиждень працює над собою, знову пише диктант і тепер робить 15 помилок. Вона знову отримає 2 бали. Дитина працює ще активніше – не їсть, не п’є, в результаті робить 10 помилок і знову отримує 2 бали. При цьому вона написала на 50% краще. Захоче ця дитина далі вчитись? Не захоче.

У нашій школі ми впровадимо систему, за якою оцінюватиметься індивідуальний прогрес дитини, а не прогрес відносно інших дітей чи передбачених програмою нормативів.

Якби дитина бачила, що вона написала диктант на 50% краще, ніж раніше,  і отримала за це відповідну оцінку, в неї була б мотивація рухатись далі. Зрештою, стандартною системою ми знецінюємо і вчителів – вони перетворюються просто на статистів».

«Щоб навчитись вирішувати, потрібно це робити. Інших способів немає»

Засновниця приватної школи вважає, що дорослі українці часто нездатні приймати рішення, тому що в дитинстві їм не дозволяли цього робити. В Years мають намір це змінити.

«Якщо ми хочемо навчитись читати, потрібно читати. Якщо ми хочемо вміти робити вибір, потрібно дозволяти дітям його робити – вже змалечку. Інших способів немає. Натомість, традиційна школа створена так, що за нас вже все вирішили.

***

Нещодавно президент підписав «Закон про повну загальну середню освіту», який дозволяє дитині йти за індивідуальною освітньою траєкторією. Я не знаю, як це працюватиме у комунальних школах, але в нас це вже прописано у правилах.

Кожна дитина навчатиметься за своїм індивідуальним планом. Будуть базові предмети, а також гуртки та студії: академічні, творчі та спортивні. Дитина вже у першому класі обиратиме студії спільно з батьками, педагогом і психологом. Що два місяці цей план коригуватиметься – залежно від того, що дитині подобається і вдається. Умовно кажучи, хореографію можна буде замінити на гімнастику.

***

Англійська ж у нас буде щодня. Ми не тільки залучатимемо носія мови, а й інтегруватимемо її в інші курси. Наприклад, у садочку невдовзі практикуватимемо арт-розвиток англійською мовою. Діти чутимуть її максимально часто. Робитимемо усе, щоб ця мова стала для них другою рідною».

У школі буде обов’язкова форма?

Валентина Галущак розповіла, що в новій приватній школі діятимуть лише ті правила, які запровадять діти разом з вчителем. Вони, зокрема, стосуватимуться поведінки під час уроків і перерв, дрес-коду.

«На моє переконання, правил дотримуються ті, хто їх створює. В садочку ми це вже практикуємо. Наприклад, класичної форми у нас в школі не буде, але буде дрес-код, який разом затвердять вчителі та учні. Наприклад, вони можуть домовитись ходити чи не ходити в джинсах, або, наприклад, не носити шльопанці.

Насаджувати дітям форму, бо начебто в Британії всі ходять і це гарно, ми не будемо. По-перше, Британія більше не є країною інновацій – азіатські країни давно випереджають її у стартапах. А по-друге, ми будемо створювати власні традиції, а не бездумно запозичувати.

Тим більше, у нас школа свободи, інтелекту та щастя. Обов’язкова форма – це трохи не про це».

Вихованці приватних шкіл – «тепличні» діти?

Присутні на зустрічі цікавилися, що буде, якщо учням Years у якийсь момент доведеться перейти до звичайної школи, та чи не буде у них нерозуміння нової дійсності.

«Мене часто запитують, чи не стануть діти, виховані в приватній школі, «тепличними» дітьми. Мовляв, у них свій соціум, свої комфортні умови. На мою думку - не стануть.

Ми ставимо собі за мету виховати не «тепличних» дітей, а дітей зі стрижнем, які зможуть пристосуватись до будь-яких умов. Вони матимуть лідерські навички, будуть сильнішими та стійкішими, ніж ті діти, на яких, наприклад, змалечку кричать у школі.

Якщо нашим вихованцям доведеться у якийсь момент перейти до звичайної школи, їм буде легше це зробити, ніж тим, хто переходить зі звичайної до приватної.

До речі, в цьому і причина, чому ми починаємо набір лише у 1-2 класи. Тому що діти, які кілька років провчились у звичайній школі, вже мають нелюбов до навчання, вже не хочуть ходити до школи».

Як обрати школу для своєї дитини?

Валентина Галущак розповіла, на що слід звертати увагу при виборі школи.

«Спочатку варто поспілкуватися з керівництвом школи і переконатися, що воно вас чує, поговорити з учителями.

Обирати школу лише через першу вчительку – не зовсім правильно, бо може бути сумно, коли дитина з часом перейде в середню школу.

Якщо ж на місці є керівник, який системно будує свою команду, аби всі педагоги були гідними, це вагома підстава подумати саме про цю школу».

Текст: Віта Сахнік

Фото: Ірина Кабанова

Розмова про освіту з Валентиною Галущак


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Маршрутки з Луцька до Прилуцького поки не курсуватимуть
Наступна новина Волинські благодійники допоможуть відбудувати згорілий будинок у Рожищі
Останні новини
Схожі новини