В Україні вводять надзвичайний стан - РНБО

В Україні вводять надзвичайний стан - РНБО

Рада національної безпеки та оборони ухвалила рішення запровадити надзвичайний стан на всій території України крім Донецької та Луганської областей.

Про це повідомив секретар РНБО Олексій Данілов на брифінгу 23 лютого, пише Українська Правда.

Відповідне рішення підтримали 274 народні депутати.  Законопроєкт №5708 підтримали із скороченим строком підготовки до другого читання.

Данілов пояснив, що обмеження, пов'язані з надзвичайним станом будуть варіюватися, залежно від регіону. Стосовно Донецької та Луганської областей секретар РНБО пояснив, що там вводити НС не можливо, згідно з особливостями законодавства, але там і так надзвичайні умови, оскільки йдуть бойові дії. 

Надзвичайний стан — це тимчасовий правовий режим, який передбачає певне обмеження прав і свобод людей в умовах кризових подій. Його запроваджують за погодження Ради нацбезпеки та оборони, яка звертається до президента, після чого відповідне рішення голосує Верховна Рада. Термін дії надзвичайного стану — від 30 до 60 днів з можливістю подовження.

Коли може бути введений:

  • виникнення особливо тяжких надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру: стихійні лиха, катастрофи, пожежі, пандемії тощо;
  • здійснення масових терористичних актів, що супроводжуються загибеллю людей чи руйнуванням особливо важливих об’єктів життєзабезпечення;
  • виникнення міжнаціональних і міжконфесійних конфліктів, блокування або захоплення окремих особливо важливих об’єктів або місцевостей, що загрожує безпеці громадян;
  • виникнення масових безпорядків;
  • при спробі захоплення державної влади чи зміни конституційного ладу україни шляхом насильства;
  • масового переходу державного кордону з території суміжних держав;
  • необхідності відновлення конституційного правопорядку і діяльності органів державної влади.

Нагадаємо, загострення на Донбасі розпочалося 17 лютого. 21 лютого ввечері Путін визнав незалежність ОРДЛО. Україна ж їхню незалежність не визнає. Пізніше стало відомо, що Путін направив свої війська в Україну. Міністр оборони України​ Олексій Резніков заявив, що після слів російського президента Владіміра Путіна тепер весь світ знає, те що українці знають уже 8 років. Резніков вважає, що попереду на Україну чекають важкі випробування і будуть втрати. Німеччина ж зупиняє сертифікацію «Північного потоку-2». Британія вводить санкції проти російських банків та олігархів. ЄС також ввів санкції проти Росії. Байден заявив, що США запроваджує санкції проти двох російських банків, олігархів та Держборгу.

22 лютого Путін заявив, що визнав «незалежність» «ЛНР» та «ДНР» у кордонах цілих областей.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Луцьк знову купує нові тролейбуси і просить дешевшу електроенергію
Наступна новина У районах Волині, які межують з Білоруссю, вводять додаткові режимні обмеження
Останні новини
Схожі новини