В Україні стартує повна монетизація субсидій

В Україні стартує повна монетизація субсидій
фото ілюстративне, джерело: KP.UA

Міністерство соціальної політики фіналізувало проект постанови щодо надання пільг і субсидій у грошовій формі та найближчим часом має намір винести його на розгляд засідання Кабінету міністрів.

Про це повідомляється на сайті teplo.gov.ua.

«Вже з січня 2019 року вся сума допомоги від уряду для нових одержувачів субсидії надходитиме безпосередньо на банківський рахунок субсидіанта у державному банку. Рахунок матиме спеціальний режим використання. Тобто кошти першочергово будуть спрямовуватися на оплату послуг за спожитий газ, тепло, електроенергію й воду», – йдеться у повідомленні.

Читати також: Як нараховуватимуть субсидії після подорожчання газу

«Якщо сім’я заощаджувала, за результатами опалювального сезону залишок коштів на рахунку вона зможе використати на свій розсуд. Сума зекономлених грошей залежить винятково від родини», – додають в уряді.

Там зазначають, що найбільше зможуть економити сім’ї з утепленими будинками, лічильниками та енергоощадними котлами.

Монетизація пільг і субсидій відбуватиметься у три етапи.

«Уряд планує максимально автоматизувати цей процес, щоб основне навантаження лягло на управління соцзахисту, банківські установи та надавачів послуг, і українцям не довелося бігти в банк відкривати рахунки чи доносити додаткові документи», – сказано в повідомленні.

З 1 січня 2019 року «живі кошти» на банківський рахунок надходитимуть тим, хто вперше звертається за допомогою. Тобто усі ті, хто подаватиме документи на субсидію у січні, вже отримуватимуть гроші на оплату комуналки на свій банківський рахунок. 

З 1 травня 2019 року монетизація торкнеться тих, хто отримує субсидію чи пільгу вже багато років, в тому числі користується допомогою в літній період. Це приблизно 3 мільйони домогосподарств.

З 1 жовтня 2019 року запрацює повномасштабна монетизація, коли кожен, хто отримує житлову субсидію чи пільгу, отримуватиме їх готівкою.

При цьому правила надання житлових субсидій не змінюються. Розмір допомоги й надалі залежатиме лише від двох факторів – від розміру витрат на комуналку та від доходів громадян. Змінюється лише алгоритм її виплати.

Читати також: «Субсидіє, ти де?»: волиняни знялися у пародії на популярну пісню. ВІДЕО

«Тому монетизація відбудеться незалежно від того, є у домогосподарства лічильник на опалення чи його немає. Але варто пам’ятати: розмір платіжки за тепло визначає не стільки ціна гігакалорії, скільки обсяг споживання, який вимірюється лише лічильником (індивідуальним чи хоча б загальнобудинковим)», – заявили в уряді.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Ми не знали, що їдемо в пекло»: спогади волинянина про війну на Сході
Наступна новина Волинянин привіз золото з чемпіонату Європи з хортингу. ФОТО
Останні новини
Схожі новини