Вчені стверджують, що Марс не завжди був сусідом Землі

Вчені стверджують, що Марс не завжди був сусідом Землі

Міжнародна група дослідників з'ясувала, що Марс, ймовірно, утворився в поясі астероїдів, що в півтора рази далі від Сонця, ніж його сучасна орбіта.

Стаття астрономів опублікована в журналі Earth and Planetary Science Letters. Про це повідомляється в прес-релізі на сайті Phys.org.

Вважалося, що Земля і Марс сформувалися у відносній близькості один до одного. Однак при цьому їх мінеральний склад сильно відрізнявся, оскільки породи Червоної планети містили більш легкі силікати, ніж земні. Це робило Марс більше схожим на астероїди.

Дослідники провели симуляцію, що узгоджується з моделлю Гранд Така, згідно з якою Юпітер зіграв важливу роль у формуванні орбіт внутрішніх планет. Газовий гігант сприяв утворенню Венери і Землі, при цьому відтягуючи речовину від Марса, в результаті чого останній має порівняно малу масу. Симуляція показала, що з імовірністю близько трьох відсотків Червона планета була ближче до Юпітера, ніж зараз, але гравітаційна тяга гіганта підштовхнула Марс до його теперішнього місця розташування.

За словами дослідників, Червона планета могла бути спочатку дуже холодною, щоб на її поверхні існувала рідка вода. Однак постійне бомбардування астероїдами, можливо, розплавила кору Марса, зробила його атмосферу більш теплою і щільною і запустила циркуляцію води на поверхні.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У США потяг впав на шосе, шість осіб загинуло
Наступна новина Лучан запрошують на фестиваль «Різдвяний вертеп»
Останні новини
Схожі новини