Верховна рада дозволила трансплантацію органів за згоди донора

Верховна рада дозволила трансплантацію органів за згоди донора

Верховна Рада ухвалила 255 голосами законопроект про трансплантацію №2386а-1, який дозволяє пересадку органів померлої людини, якщо вона попередньо надала згоду на це.

«В цьому законі зафіксовано на рівні закону презумпція, яка не буде дозволяти вилучити органи у людини без її попередньої згоди», - наголосила голова комітету з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець 16 травня.

У законопроекті зазначено, що до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації вноситимуть дані про згоду або незгоду людини на посмертне донорство та про зміну цього волевиявлення.

Окрім того, за бажанням відмітки про згоду або незгоду на трансплантацію вносяться до паспорта громадянина України або посвідчення водія. Форму письмової заяви про згоду або незгоду на посмертне донорство має визначити уряд.

Також забороняється вилучати органи для трансплантації в померлих осіб, які належать до категорії дітей-сиріт, недієздатних, невстановлених осіб, а також осіб, які загинули під час безпосередньої участі в бойових діях в зоні АТО.

Тобто новизною є створення інформаційної системи, яка суттєво збільшить кількість донорів в Україні та зменшить необхідність шукати їх за кордоном.

Зараз відсутність необхідної кількості органів для трансплантації є однією з ключових проблем для лікування хворих в Україні. «За попередніми підрахунками, в Україні щорічно гине від 40 до 60 потенційних донорів на 1 млн населення, що становить близько 3 тисячі донорів, які могли б врятувати життя 10 тисячам хворим», - зазначається в пояснювальній записці до законопроекту.

За словами пані Богомолець, українські лікарі можуть робити трансплантацію не гірше за колег Білорусі, до якої чимало українців їздять робити подібні операції. Вона запевнила, що система трансплантації в Україні «буде розвиватися виключно на державному фінансуванні», жодних бізнес-структур в цьому процесі не буде.

Прийнятий Радою законопроект має підписати президент Петро Порошенко.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Новобудову перед ЖК «Яровиця» зводить Товстенюк і Торчинюк
Наступна новина На Волині не відступає кір: фіксують нові випадки. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини