«Питала мама, як люди на Волині. Кажу: «Шикарні! І пашуть як прокляті», - Савченко. ЦИТАТНИК

«Питала мама, як люди на Волині. Кажу: «Шикарні! І пашуть як прокляті», - Савченко. ЦИТАТНИК

З ініціативи голови Волинської ОДА Олександра Савченка 29 листопада відбулася рада регіонального розвитку Волині. Форум для лідерів громад з усієї області провели у стінах обласного драмтеатру.

Олександр Савченко запросив представників громад, бізнесменів, керівників структурних підрозділів виконавчої влади на відверту розмову про успіхи у розвитку Волині.

Про здобутки, результати роботи розповіли одні з найуспішніших лідерів громад краю. Сам Олександр Савченко поділився із присутніми своїм баченням розвитку Волині.  До речі, у такому форматі Олександр Савченко працював уперше з часу його призначення на Волинь. Коротко і дослівно – з виступу голови Волинської ОДА перед поважною аудиторією.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:  Формат «без совка»: 9 зубрів і Олена Твердохліб. Із форуму для лідерів громад у Луцьку. РЕПОРТАЖ

 *  *  *

… «Ми проводимо нашу раду, щоб поспілкуватися, обмінятися думками і розуміти, куди рухатися далі: як приймати бюджет, що в бюджеті повинно бути передбачено. Ми повинні планувати чуть більш стратегічно.  Бо і сьогодні є в залі ті, хто думає: «Що там планувати? Треба почекати до виборів Президента, а там життя покаже». Це не приймається. Ми повинні знати, що робимо наступного року, а що, можливо, через 10. Україна йде в Європу. Вона має бути такою».

 *  *  *

… «Не знаю, хто в цій залі може встати і сказати: «Ми нічого не робили».

 *  *  *

…«Обласний перинатальний центр проектувався, коли ще практично не було Липин у тому вигляді, в якому вони є зараз. Коли я кажу вже рік, що в нас немає жодного архітектурного планування будь-яких населених пунктів, - це не просто слова. Це серйозна справа. На сьогодні Липини стали вищі за Луцьк, тому що будувалося все там без певних прорахунків. Обласний перинатальний центр опинився нижче рівня села Липини, він під загрозою затоплення. Реального. І вже був раз затоплений.

Тому ми зупинилися з його будівництвом. Думаємо, що робити далі. Там величезні кошти вкладені. З іншого боку: невідомо, як відвести воду, тому що Липини вже не знесеш. Ось вам і відсутність планування на декілька років вперед».

 *  *  *

… «Ви чудово знаєте, що навіть вугрі вже пішли із Шацьких озер. Тому що там каналізування  не було ніколи в житті. Того року були спроби, але щось не так склалося з тендером. Сьогодні ми розпочали роботи, маємо майже 6 мільйонів євро, згідно з курсом, це майже 200 мільйонів гривень, які ми за три роки маємо освоїти.

Ми почнемо точно. Закінчать, можливо, інші, але це не важливо. Важливо, що буде 110 кілометрів каналізації по всьому шацькому комплексу, буде виконано проект «Питна вода» і все інше. Це буде відновлена перлина».

 *  *  *

… «У нас дуже багато довгобудів, шкіл і садочків, з 2012-2013 року. Так чомусь трапилося. Цього року ми нарешті здали ратнівський садочок. Це такий об’єкт, який потребував дуже багато зусиль від всіх: і адміністрації, і облради, і органів місцевого самоврядування. Але врешті ми його здали».

 *  *  *

… «Ви самі бачите: 2014-й, 2015-й… За планом, ріст іде постійний. То чому ми стоїмо на місці?».

 *  *  *

… «На жаль, в наших бюджетах практично 70% і більше – це податок з доходів фізичних осіб. Про що це свідчить: Про те, що не дає нам виробництво, промисловість відповідних доходів. Є свій плюс: люди стали більше отримувати, отже більше платять в бюджет. Але інших доходів дуже мало. Це проблема. Над цією проблемою повинен працювати весь зал».

 *   *  *

… «У нас тільки 3,2 мільярда – наші власні надходження. Все інше йде з держави, щоб ви розуміли. Ми проїдаємо дуже багато державних грошей».

 *  *  *

… «Вісім місяців назад, коли я почав знайомитися з адміністративно-територіальним устроєм області, виявилося, що об’єднані громади практично не спілкуються з обласною владою. Чому? Тому що вони вибрані народом і не залежать ні від кого. Після декількох зустрічей, в основному це були семінари-навчання, мене радує, що постійно у кабінети, в приймальні до нас заходять представники громад чи керівники сільських рад чи ОТГ. Я вважаю це позитивом.

Ми не просто обмінюємося дзвінками, ми надаємо допомогу. Нещодавно допомагали отримати відповідні дозволи з ДАБІ й такі інше… Це наша робота, це не ваша. Не вам бігати з подарунками та пакунками. Вам треба просто прийти сюди з порожніми руками, а ми телефонуємо і вирішуємо всі питання. Тоді це правильна організація роботи».

 *  *  *

… «Остання напружена нарада: держава дає кошти на компенсацію власникам особистих селянських господарств, фермерам за худобу. А ми не можемо роздати кошти, бо люди, які є крепкими господарями про це не знають. У нас сьогодні не роздаються кошти! Дожилися! У нас десятки мільйонів, а ми їх не можемо віддати людям».

 *  *  *

… «Сьогодні падає патріотизм. Призовники не йдуть реєструватися у військкомати. Їм краще сісти на «євробляху» і переїхати за кордон. Добре. Я не заперечую. Молоді хай собі живуть. Але, напевне, нам тоді випадає доля захищати державу. Але люди, яка відвоювала і якій за законом належать пільги, повинна їх отримувати. Не повинна ходити в геокадастр чи до сільського голови  місяцями і просити ділянку».

 *  *  *

… «Усі сім’ї загиблих в АТО отримали від держави житло. Але й тут є нюанси. При відкритті 27 школи я не зміг бути там 1 вересня, а трохи пізніше. Попросив, щоб подивилися, може, є там десь в 1-му класі діти, батьки яких загинули в АТО. Знайшли дівчинку. Купили їй ноутбук, цукерки всьому класу і таке інше (в гості ж йдемо), а в розмові з мамою виявляється, що їм ми дали квартиру, а вони її два роки не можуть відремонтувати. Це сухість державної служби: купив, галочку поставив – і на цьому закінчив. Звичайно, ми потім включилися в роботу».

 *  *  *

… «Реформа адміністративно-територіального устрою – найефективніша. Не зовсім розділяю ваш оптимізм, коли сьогодні всі ОТГ роблять освітлення. Я  десь, як Горбачов колись казав (а він один із великих демократів), шукаю, де собака зарита. Ми не робимо каналізування, не робимо інженерні мережі, а тільки освітлення. Можливо, й правильно… Але і сьогодні на 2019-й рік сотні проектів  - це освітлення, освітлення… Й інколи потрапляє десь каналізація, питна вода, полігон твердих відходів. Мало проектів, які забезпечують нашу життєдіяльність, більшість – іміджевих, красивих».

 *  *  *

… «Їдеш з Луцька на Ковель – і в Княгининівській громаді Європа. Така, як в Ірпені. Я більше таких місць в Україні, які можна було б порівняти з Європою, не знаю: тільки Ірпінь та Княгининок».

 *  *  *

… «Освітня реформа, напевне, викликає сьогодні найменше критики».

 *  *  *

… «АПК на Волині – це єдине, де в мене душа розцвітає. У мене мама на Кіровоградщині, їй 80 років. Питає: «Як там люди?». Кажу: «Шикарні. Якими й повинні бути справжні українці. Якщо ми там, на Кіровоградщині напівмоскалі, то тут ні. Ягоди збирають, гриби збирають, пелети роблять… Пашуть як прокляті!».

  *  *  *

… «Сьогодні наш АПК займає десь 6-те місце в Україні. Галузь цікава. Дякую всім, хто займається цим найтяжчим трудом».

 *  *  *

… «Я заборонив ямковий ремонт на Волині. Хватить красти».

 *  *  *

… «Скажу наостанок. Сьогодні будувати заводи ціною екології, щоб загадити територію ціною, мені здається, недоречно. Область туристична, екологічно чиста. Але в нас скоро навіть музей Лесі Українки скоро розвалиться. За Олику соромно. Тут нема ніякої політики: це наше, і там можуть бути туристи. Чомусь Єгипет, Туреччина живуть за рахунок туризму, а ми все тягаємося… Давайте розбудовувати».

 *  *  *

… «Той же Шацьк знають навіть в Німеччині. Але знають не через красоту і чистоту. Я пообіцяв, що Набережна там буде наступного року. Там буде Ялта. Ні, та що там Ялта?.. Тепер це занюхане місце, на жаль. В Одесі того нема, що ми робимо сьогодні в Шацьку!

Але в нас є й маса інших цікавих місць. Це ж Княжа Волинь! Все є, давайте тільки працювати. Якщо критично ставимося до держави, то хоча б самі на себе».

Текст і фото: Олена ЛІВІЦЬКА.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Головний патрульний Волині прокоментував аварії за участю своїх підлеглих
Наступна новина Через митні пости Волині випустили у обіг 7 автівок, які раніше їздили на єврономерах
Останні новини
Схожі новини