«Відкрита влада» - цитатник. Про кадрову політику

«Відкрита влада» - цитатник. Про кадрову політику

5 вересня після літньої паузи відновився спільний телепроект обласної ради та ТРК «Аверс» «Відкрита влада. Область».

ВІДЕО

Тема ефіру «Комунальне майно: чи є користь громаді». 

-У власності громади області є понад 100 підприємств, установ та організацій. Призначення керівників відбувається в обласній раді. За всю історію представницької влади області існувало кілька практик призначення директорів комунальних підприємств та інших керівників закладів. Їх обирали, голосуючи на сесії, або голова облради призначав своїм розпорядженням після рекомендацій профільних комісій. В попередніх скликаннях у кадрових питаннях дуже домінувала позиція облдержадміністрації, бо левова частка закладів перебуває в оперативному управлінні підрозділів виконавчої гілки влади. Нинішня каденція депутатів з ініціативи голови обласної ради Ігоря Палиці ввела практику обрання керівників на конкурсній основі. Більше того, законодавство передбачає  призначення на конкурсній основі   керівників закладів культури, охорони здоров'я та освіти. В раді створена конкурсна комісія і триває робота над створенням галузевих комісій. Чи виправданою, на ваш погляд, є практика проведення таких конкурсів?

 «Остаточне слово про призначення керівників - за депутатами»

Олександр Пирожик -  перший заступник голови обласної ради; голова конкурсної комісії для проведення конкурсу на заміщення вакантних посад керівників, підприємств, установ, організацій – об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області («Свобода»);

Коли ми прийшли працювати в облраду, то обумовили кілька  принципових позицій в кадровій політиці. На відміну від минулих каденцій, у нас відбуваються не стільки призначення керівників комунальних підприємств , установ, організацій, скільки, швидше за все - обрання. Оголошуються конкурси, на альтернативній основі . Конкурс виграє хтось один. Це - своєрідні вибори, чи внутрішній праймеріз між спеціалістами. Потім профільна комісія погоджує, чи не погоджує цю кандидатуру. Депутати визначаються стосовно терміну підписання контракту з керівником. Зрештою, остаточне рішення за сесією.

В минулих каденціях за погодженням з профільною комісією можна було тихенько призначити керівника розпорядженням голови, яке навіть на сесію не виносилося. Ряд керівників призначалися в обхід всього депутатського корпусу. Зараз  остаточне слово про призначення керівників - за депутатами. Не в усіх випадках рішення кадрової комісії підтримувалося на сесії.

Я вважаю, що це - велике надбання. Нам вдалося внести елемент новизни та демократії. Ми змінили багатьох керівників на ефективніших, на менеджерів, які доводять, що працювати можна по-новому.
Нам вдалося відійти від совдепії, коли керівники сприймали комунальні заклади, як свого роду колгоспи, де кожен міг щось собі потягнути.

Були випадки, коли на комісію приїздили представники трудових колективів. Ми попереджали, що вони мають змогу висловити свої позиції письмово. Я ознайомлюю всіх членів комісії з такими матеріалами. Але коли приїздить велика кількість людей і починають галасувати, то я  пропоную визначитися, чи ми даємо можливість таким людям бути присутніми на засіданні. Більшість членів комісії сприймає це не інакше, як тиск на комісію.
 

«Чимало закладів, якими упродовж років керували одні і ті ж самі люди, не розвивалися»

Вячеслав Рубльов - голова тимчасової контрольної комісії обласної ради з питань проведення перевірки діяльності підприємств, установ та організацій, які перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Волинської області (УКРОП);

Обирати керівників за конкурсом - консолідована позиція усіх фракцій обласної ради та голови. Я скажу, що це рішення правильне та ефективне.

Нові керівники прагнуть реалізуватися та щось корисне зробити. Старі керівники діяли консервативно, звикнувшись з думкою: так як є, так і далі має бути. Жодних змін вони не хотіли.

На прикладі медичних установ ми можемо спостерігати за позитивними змінами після кадрових ротацій. Це бачать не тільки депутати, а й ті люди, які відвідують ці заклади.

Коли ми йшли до цієї моделі, то залучали й трудові колективи. Робота нашої  комісії була направлена на те, щоб ми запровадили конкурсну модель. Сьогодні вона працює успішно. Ми далі будемо вдосконалювати такі речі. Такий напрямок забезпечить ефективне використання комунального майна. Адже чимало закладів, якими упродовж років керували одні і ті ж самі люди, не розвивалися.
В колективах не рідко буває так, що працюють родичі керівників. Пізніше вони починають шантажувати депутатський корпус. Вони зацікавлені , щоб збереглася стара система.

«Хочемо знайти індикатив ефективності кожного комунального закладу»

Ігор Лех - депутат обласної ради («Батьківщина»);

Конкурсна комісія працює ефективно. Кадрові призначення відбуваються прозоро. Кожен кандидат подає свої документи , а також зазначає свою мету, чому він прагне цієї посади. Також додається програма розвитку підприємства. Раніше просто велися підкилимні ігри. Достатньо було бути в хороших стосунках з головою обласної ради, то матимеш шанс бути призначеним у міжсесійний період, навіть якщо депутатський корпус не підтримує твою кандидатуру.

На деякі конкурси до нас приходить 5 людей, а на окремі - тільки одна. Ми маємо проблему з міграцією наших людей за кордон. На керівництво окремими комунальними установами черг немає. Кадровий дефіцит відчувається.

Ми знаходимося в такому часі, що хочемо знайти індикатив ефективності кожного комунального закладу. Вони не всі можуть бути прибутковими, бо окремі виконують соціальну функцію. Кожне конкретне питання треба вивчати.
 

«Простих, легеньких, підкилимних договорняків не буде»

Микола Буліга - голова постійної комісії з питань використання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області (Радикальна партія Олега Ляшка) 

Як на мене, ми зробили тільки перший кроки в  нових підходах до призначення керівків підприємств. Але цей крок став сигналом для керівників, що простих , легеньких, підкилимних договорняків не буде. Це стимулює їх до ефективнішої роботи.
Як на мене, має бути ще й контроль за діяльністю керівників. Це - наш наступний крок. Ми маємо бути впевненими, що керівник виконує ті вимоги, які ми йому виставили при призначенні. Дехто робить з комунальних підприємств власний сімейний бізнес.
 

«Робота конкурсної комісії повинна бути кращою»

Костянтин Зінкевич - депутат обласної ради («Самопоміч») 

Погоджуюся, те, що ми почали обирати керівників за конкурсом - добре.  Адже нема одноосібних призначень. Кожен депутат, як представник своїх виборців, може висловитися в сесійній залі, чи на засіданні комісії. Гарно виписане положення. Але, коли на засідання конкурсної комісії приїжджають представники певних установ (до прикладу, Володимир-Волинської станції переливання крові і їх з якихось причин не допускають до засідання комісії) то робота цієї комісії, як би гарно вона не була виписана, перетворюється на профанацію. Закликаю членів конкурсної комісії подбати про те, щоб таких проявів не було. Робота конкурсної комісії повинна бути кращою.

«Не згідний з колегами, які вважають роботу старих керівників неефективною»

Святослав Кравчук - депутат обласної ради (позафракційний);

Кожна нова справа вимагає вдосконалень. Якщо сама система працюватиме ефективно, то тоді можна буде говорити про якісь позитивні результати. Говорити про   позитивні результати роботи людей, яких ми призначили через конкурс, ще рано. Я не згідний з колегами, які вважають роботу старих керівників неефективною. В кожній системі є люди, які використовують своє службове становище, але є люди, які хочуть працювати та розвивати колективи. В мене є питання до організації роботи конкурсної комісії. Є період, коли можна оголосити конкурс та повідомити про це керівника.   Це дає можливість людям підготуватися. Людина повинна бути повідомлена, що у неї закінчується контракт. Я згідний, що є керівники, які можуть налаштувати колектив, переконуючи людей, що вони - незмінні, і після них вся робота розвалиться. Але є й інші приклади.

Я багато років працював у владі, тому переконаний, що сама ідея проведення конкурсів - правильна. З часом все наладиться. Всі зрозуміють, що для того, аби стати керівником, потрібно вдосконалюватися, а  обласній раді потрібно більше займатися розвитком підприємств, установ та організацій  комунальної власності.

«За те, щоб засідання були відкритими»

Віктор Радчук - депутат обласної ради (УКРОП).

Людей завжди треба вислухати. Я за те, щоб засідання були відкритими і щоб люди могли висловити свої позиції. Як інакше люди можуть достукатися до влади?


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Ректор розповів, яка спеціальність цьогоріч найпопулярніша в луцькому СНУ
Наступна новина У центрі Луцька вчилися рятувати людей. ФОТО
Останні новини
Схожі новини