Віце-прем’єр-міністр вшанував жертв Волинської трагедії. ФОТО

Віце-прем’єр-міністр вшанував жертв Волинської трагедії. ФОТО
Покладання квітів до пам’ятника загиблим в українсько-польському конфлікті

На Волинь прибув віце-прем’єр-міністр Павло Розенко, щоб вшанувати загиблих в українсько-польському конфлікті 1943 року. 

Візит відбувся 6 липня.

Павло Розенко із головою Українського інституту національної пам'яті Володимирем В'ятровичем, відповідальним секретарам Державної міжвідомчої комісії з увічнення пам’яті Святославом Шереметою та заступником голови Волинської ОДА Світланою Мишковець приїхали у село Рудка-Козинська Рожищенського району.

Тут 9 липня 1943 року німці спільно з поляками розстріляли місцевих мешканців та спалили їхні оселі.

На вшанування завітали місцеві жителі та воїни УПА. 

Панахиду за загиблими звершив благочинний Рожищенської округи протоієрей Василь Шняк. Опісля полеглих вшанували хвилиною мовчання.

Читати також: «Польща активно підтримує нашу територіальну цілісність», – Павло Розенко у Луцьку

Протоієрей Василь Шняк

Павло Розенко сказав, що саме Друга світова війна показала, яким крихким є людське життя і як швидко можуть зникати не лише окремі постаті, а й цілі сім’ї та навіть народи.

«Саме в цей день об 11 годині понад 300 озброєних людей вриваються у село з метою поживитися чужим майном і власне знищити це село. Ця ватага об’єднувала переважно поляків і німців, які служили в німецькій допоміжній поліції, а сам відділ підпорядковувався військовій частині, що складалась переважно з угорців, – промовив Розенко.

– Безумовно, події на Волині стали однією з найтрагічніших сторінок українсько-польської війни, відголоски якої можна почути і в наш час, адже деякі політичні сили намагаються заробити політичних дивідендів на цьому. Ми, нове покоління, не маємо повторювати помилок, і ми не маємо права, щоб дружні народи ставали заручниками чужих геополітичних ігор».

Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко

Воїни УПА
Воїни УПА

За його думку, це можливо, якщо пройти шлях взаємопрощення, шлях взаємного визнання помилок минулого, шлях увіковічнення пам’яті всіх жертв.

Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович наголосив, що учасників українсько-польського конфлікту неможливо поділити за національною ознакою, адже вбивали і українців, і поляків, причетних і невинних, як поляки, так і українці.

Читати також: «Ніколи в нас не буде високих пенсій, коли 50% економіки в тіні», - Павло Розенко

«Ми маємо пам’ятати усіх жертв цього конфлікту і вшановувати їх. Це наш обов’язок перед предками. Але ми не можемо перетворювати пам'ять про конфлікт минулий на джерело нових конфліктів», - сказав В’ятрович.

Святослав Шеремета зауважив, що дуже важливо, що є місця пам’яті загиблих, меморіали, кладовища і що ми знаємо їхні імена. Від імені істориків він подякував за підтримку у процесі пошуку історичної правди.

«Нашим дітям і онукам ми повинні розказувати, що, на жаль, таке ганебне явище було на території нашої Волині. Схиляємо голови, пам’ятаємо, вічна їм пам'ять!» - додала Світлана Мишковець.

Заступник голови Волинської ОДА Світлана Мишковець

А краєзнавець, директор Рудко-Козинської школи І-ІІ ступеня Лариса Остапчук розповіла детально про день нападу на село, про те, як вбивали і дорослих, і дітей, забирали їхню худобу, спалювали хати.

Опісля присутні на заході поклали квіти до пам’ятника загиблим мешканцям села.

Наостанок пролунав гімн України.

Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович та віце-прем'єр-міністр Павло Розенко

Відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії з увічнення пам’яті Святослав Шеремета
Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В’ятрович 

Святослав Шеремета

Текст – Наталя ХВЕСИК (Перший)
Фото – Роман ДОМБРОВСЬКИЙ (Перший) 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Якою буде погода у Луцьку та області 7 липня
Наступна новина У селі Згорани на Волині – містична феєрія «У ніч на Івана Купала»
Останні новини
Схожі новини