Провальний візит президента. Що не так з волинським вояжем Зеленського?

Провальний візит президента. Що не так з  волинським вояжем Зеленського?

Автор: Володимир Бондар, депутат Волинської обласної ради

Візит президента Зеленського на Волинь дуже чітко показав системні проблеми і центральної, і місцевої влад. Розумію усю складність підготовки приїзду першої особи держави у регіон, бо сам не раз організовував такі події. Але саме тому спробую без зайвих емоцій (якщо вийде :) і без претензії на абсолютну об'єктивність все ж поділитися власними думками-реакціями на побачене і почуте учора.

1. Обмежити негатив для президента — правильна практика

Буду непопулярним, але вважаю правильним, що президента не “ткнули носом” в усі дрібні і великі волинські проблеми. Що вберегли від спілкування з відверто скандальними людьми. 

І справа не стільки у бажанні “сподобатися начальству” чи зробити гарну картинку. Хоча й не без цього - ніде правди діти. Головне: такі приїзди повинні приносити реальну користь регіону.

“Гарна картина” — не значить відсутність розмов про проблеми. 

Насправді візит президента чи й іншого високопосадовця державного рівня в область — це унікальний, величезний, а то й просто неповторний шанс вирішити не одну болючу місцеву проблему. Яку інакше в наших реаліях, на жаль, вирішити неможливо.

Але, щоб це сталося, треба дотримуватися кількох неписаних правил.

2. Президент повинен приїхати поінформованим

Їдучи у регіон, президент зобов'язаний знати, що, до прикладу в нашому обласному центрі немає міського голови. Що область майже місяць підтоплює. Що так пафосно представлені “туристичні магніти” -  у незадовільному стані.

На професійному жаргоні це зветься “об'єктивка по регіону”. Документ, який повинен бути у президента. Там — довідка, з іменами, фактами, цифрами. А ще (обов'язково!)  - перелік актуальних проблем. І не просто список ,а виклад за схемою “проблема — причина — шляхи вирішення”.

Така “об'єктивка” має бути у кожного високопосадовця з центру, який їде у регіон. Чому її не було у Зеленського?  (а не було - це чітко видно по усіх реаціях і репліках Зеленського). Окей, він — недосвідчений, не подумав... А що зробила його команда? Чому не підготували шефа? Чому виставили його невпевненим, некопетенним, чужим (!) для Волині?

3. А про що думали “люди на місцях”?

Для чого тоді існує облдержадміністрація? Та не в останню чергу для того, аби усіма силами і засобами звертати увагу державного центру на місцеві негаразди. Чи може бути для цього краща нагода, як візит президента?

Щоб не бути порожньослівним, наведу кілька прикладів.

Підтоплення. Це не локальна і не тимчасова проблема Волині. Це ситуація, яка давно і системно дошкуляє цілим п'яти районам області! Третині регіону! І вона загострилася саме в перед приїздом президента.  А той ні сном ні духом про неї... 

Як влада пропонує компенсовувати збитки? Що вважає за потрібне зробити, аби усунути причини підтоплень? Проблема, яку без участі держави не вирішиш, виявляється, абсолютно не хвилює очільника цієї самої держави.

Туризм. Демонстрували Зеленському “туристичні магніти” Волині. Про Шацькі озера кажуть: “приїжджайте — не пожалкуєте”. Про палац Радзивіллів в Олиці: “хочемо, щоб і у нас, як у Білорусі було - 500 тисяч туристів!”

І ні слова — про обміління Шацьких озер — комплексу екологічну проблему, яка потребує рішення, в тому числі, на міжнародному рівні. Без чітких акцентів на плачевному стані палацу в Олиці іт.ін. 

Виявляється, у нас навіть з готелями все гаразд! Є готелі? - питає Зеленський. Звісно, повно — відповідають чиновники... 

Я переконаний: Зеленський поїхав з Волині з абсолютною впевненістю, що для туристів тут — рай. Що він скаже, коли хтось почне його переконувати в іншому? “Та був я у них - все прекрасно! Навіть автобан до пивзаводу будувати збираються...”

4. Президент, якому тільки дякують, бізнесу не допоможе

Про зустріч з волинським бізнесом скажу окремо. Повторюся: президент в регіоні не повинен контактувати з категорично негативно налаштованими людьми. Це не сприятиме конструктивному діалогу. І так, аудиторія, яка зустрічається з президентом, має бути підготовлена.

Але!

Підготуватися - це бути готовим чітко і по ділу говорити про проблеми. А не тратити дві третини свого виступу на подяки очільнику держави.Причому інколи за речі, до яких той не має жодного стосунку...

Зізнаюся: дивився цю зустріч — і не полишала думка про засідання політбюро на чолі з Брежнєвим, де — повний одобрямс і оплески.

Якщо президент не знатиме про проблеми бізнесу - він ніколи не сприятиме їх вирішенню! Про ваші подяки забуде відразу, як вийде з залу. А проблему — зафіксує. Тим більше, якщо почує про подібне в іншому регіоні.

* * *

Що у висновку? Усе сумно. Візит президента був очевидно провальним. Зеленський не виглядав тим, хто приїхав допомагати волинянам. Це був не більш як просто немісцевий політик, який здійснив невдалу спробу підвищити падаючи рейтинг своєї партії.

І ще одне — не менш сумне спостереження, яке я останнім часом озвучую публічно не перший раз: виконавча влада на Волині повинна нарешті взятися за розум! Її некомпетентність врешті повинна перестати шкодити Волині і волинянам.

Дуже сподіваюся, що кадрові зміни, про які стало відомо відразу ж наступного дня  після візиту президента — це початок оздоровлення виконавчої гілки влади на Волині.

Володимир Бондар, депутат Волинської обласної ради


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Вступ без ЗНО для абітурієнтів з окупованих територій: Зеленський підписав скандальний закон
Наступна новина Чиє сміття? У Луцьку біля лабораторії знайшли купу використаних шприців, масок і бахіл
Останні новини
Схожі новини