Влада Білорусі змінила тактику. У МВС вибачились, а Лукашенко розбирається з затриманими

Влада Білорусі змінила тактику. У МВС вибачились, а Лукашенко розбирається з затриманими

На п’ятий день протестів білоруська влада призупинила маховик жорстокості, а президент Олександр Лукашенко вустами голови верхньої палати парламенту пообіцяв розібратися «по всіх фактах затримань».

Так, спікерка Ради республіки Наталія Качанова в ефірі каналу «Білорусь 1» звернулась до жителів країни, пише Громадське.

Вона заявила, що президент почув думку трудових колективів (йдеться про страйки на білоруських підприємствах) і доручив розібратись «по всіх фактах затримань».

«Зараз йде інтенсивна робота у цьому напрямі, вже на вечір сьогоднішнього дня випущені понад тисяча людей під зобов’язання не брати участі в несанкціонованих заходах, а неповнолітні — передані під розписку батькам», — сказала вона.

Однак пом’якшення риторики не означає намір центральної влади вести діалог з протестувальниками чи задумуватися над тим, аби від цієї влади відмовитися.

Так, Качанова заявила, що в країні відбулися вибори і «народ зробив свій вибір», тобто, начебто обрав Лукашенка. А протести не згодних, на її думку, «безпрецедентна спроба зруйнувати те, чим ми завжди пишались — мирне життя».

«Очевидно, що нам не потрібна бійка, не потрібна війна. Мінськ завжди був тихим та спокійним. Зупинімо самознищення», — закликала спікерка верхньої палати.

Влада вибачилась

Відповідальність за жорстокі розгони протестувальників частково взяв на себе міністр внутрішніх справ Юрій Караєв.

«Я беру відповідальність і перепрошую за травми випадкових людей на протестах, які попали під роздачу», — сказав він.

Водночас в цілому глава МВС повторює звичну для декількох наших сусідів мантру про спробу «кольорової революції», якою керують з-за кордону. Також він заявив, що проти Білорусі ведуть «інформаційну війну».

Нагадаємо, 9 серпня, після того, як стало відомо, що перемогу на виборах президента Білорусі знову здобуває Олександр Лукашенко, білоруси вийшли на вулиці на протест, заявивши, що вибори були сфальсифікованими. Протести переросли у масштабні сутички і затримання.

13 серпня стало відомо, що в Білорусі затримали вже 4 українців.

Сьогодні, 14 серпня, лучани збираються на акцію підтримки білорусів.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку на проспекті Відродження хочуть знести незаконне будівництво
Наступна новина За добу на Волині у 58 волинян виявили коронавірус. Скільки у Луцьку?
Останні новини
Схожі новини