Влада гальмує децентралізаційні процеси, - депутат Волиньради Михайло Імберовський

Влада гальмує децентралізаційні процеси, - депутат Волиньради Михайло Імберовський

Стратегія регіонального розвитку Волині потребує доопрацювання та поправок, і це цілком очевидно.

Про це в ефірі програми «На часі» телеканалу «Аверс» заявив депутат Волинської обласної ради від Михайло Імберовський.

На думку депутата, стратегія регіонального розвитку Волині повинна розроблятися за участі усіх ланок влади.

«Стратегія визначає кілька пріоритетних напрямків життя і діяльності територіальної громади Волині. Ключовими серед них є розвиток людського потенціалу, промисловості, сільського господарства і туризму.

На сесії Волинської обласної ради 4 квітня голова Волинської ОДА Олександр Савченко зазначив, що документ необхідно допрацювати із залученням обласних депутатів», – зазначив депутат.

За словами Михайла Імберовського, такі спільні напрацювання допоможуть об’єднати фінансові можливості для раціонального використання коштів.

«Обласний бюджет маленький, бюджет розвитку має 160 мільйонів гривень, а усі наші доходи становлять 1,5 мільярда гривень, Державний фонд це майже 200 мільйонів гривень, соцеконом це ще в межах 100 мільйонів гривень.

Якби ми об’єднали можливості, то фінансовий ресурс вдалося б використати значно раціональніше. Коли узгодженості немає, то кожен рухається у фарватері свого бачення», – сказав обранець громади.

Крім цього, депутат не залишили без уваги і питання децентралізації. За його словами, через дуалізм влади в Україні реформа, що має на меті передачу фінансового ресурсу із центру безпосередньо на місця, гальмується.

«З часу утворення перших об’єднаних територіальних громад стало цілком очевидним, що вони на місцях значно ефективніше і швидше оперують коштами. І, що найголовніше - люди бачать результат.

Однак, досить часто ми спостерігаємо відверте гальмування цих процесів. Так, у грудні 2017 року ми прийняли відповідні зміни до перспективного плану, а Кабінет Міністрів досі їх не затвердив. З цієї причини ОТГ, щодо яких були внесені зміни, не можуть без рішення Кабміну провести вибори, а відповідно працювати по-новому», – зазначив Михайло Імберовський.

Депутат переконаний, що діюча система фінансування мусить бути реформована із урахуванням міжнародного досвіду.

«Ні влада, ні фінансовий ресурс у жодному разі не повинні підлягати централізації, – зазначив Михайло Імберовський.

– У нас же усі податки акумулювалися в центрі. Ми, депутати обласної ради, на ці речі не впливаємо, а тому залишаємося практично безучасними. Основний податок, з якого живитися бюджет Волині це 79% з податку на доходи фізичних осіб.

Раніше ці кошти ішли на Київ, а потім частково поверталися на Волинь. Нині ж, відповідно до реформи, 60% коштів залишається на місцях».

На думку депутата, попри всі позитивні зміни, які несе у собі реформа децентралізації влада чомусь продовжує зволікати. ОТГ утворюються у тих громадах, де пропрезидентська партія має міцні позиції, там же, де цієї підтримки немає, на жаль, спостерігаємо процеси гальмування.

«Територіальні громади відчули реальні зміни. Зразком може слугувати Княгининівська громада, яка до реформи мала бюджет 7 мільйонів гривень, а після більше 50 мільйонів гривень. Це можливість для людей змінити життя на краще.

Я маю надію, що коли реформ децентралізації завершиться ми зможемо зробити великий крок у розвитку і Волині, і України взагалі», – підсумував Михайло Імберовський.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Історія дня на Першому: кого вітати 12 травня
Наступна новина На Волині зустріли тіло загиблого Героя Олега Пушкарука. ФОТО
Останні новини
Схожі новини