Волинь нарешті отримала 55 мільйонів на НУШ. До 1 вересня – менше 2 місяців

Волинь нарешті отримала 55 мільйонів на НУШ. До 1 вересня – менше 2 місяців
Фото ілюстративне

Волинська область нарешті отримала субвенцію з державного бюджету на програму «Нова українська школа». Через затримку місцеві громади можуть не встигнути до 1 вересня купити необхідне обладнання та навчальні матеріали.

Про це стало відомо у четвер, 8 липня, під час засідання комісії з питань бюджету, фінансів та цінової політики Волинської обласної ради.

Директор департаменту фінансів Волинської ОДА Ігор Никитюк повідомив, що область отримала 55,3 мільйона гривень субвенції, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 17.05.2021. Ще 30% потрібно передбачити в якості співфінансування з місцевих бюджетів.

Голова бюджетної комісії Орест Маховський зауважив, що громади давно запитують, коли надійдуть ці кошти.

«Постанова прийнята ще 17 травня, сьогодні – 8 липня. Є ризик, що громади не встигнуть освоїти ці кошти і забезпечити школи всім необхідним до 1 вересня», - сказав депутат.

Ці гроші передбачені на меблі, навчальні матеріали, комп’ютерну техніку для початкових класів, які навчаються за програмою «Нова українська школа», а також на підготовку вчителів, що викладають у 5-12 класах.

«1 вересня діти початкових класів повинні піти в готові кабінети. Затримка у фінансуванні – більше, ніж 1,5 місяця, хоча ми зробили все вчасно. Тепер потрібно видати довідки громадам, скільки коштів їм надійшло. І лише тоді вони зможуть оголошувати тендерні процедури. Це трапиться орієнтовно у середині липня. Чи вистачить 1,5 місяця на якісну тендерну процедуру, закупівлю і доставку, не знаю. Боюсь, що може не вистачити», - обурився голова комісії.

Заступниця начальника обласного управління освіти Тетяна Соломіна додала, що затримка у фінансуванні пов’язана з помилкою в постанові уряду, що стосується іншої області.

Що кажуть керівники громад

Голова Дубівської громади Роман Троцюк запевняє, що виділені їм 454 тисячі гривень встигнуть освоїти. Справа в тому, що тут школи мають автономію, а відтак – можуть проводити закупівлі напряму, без централізованої тендерної процедури.

«Коли в інших громадах були випадки, що 1 вересня дітям не було за чим сидіти, в нас все завжди купувалося вчасно. Школи, садочки, клуби фінансово незалежні. Головне – щоб у виробника було що купити», - каже голова громади.

Натомість очільник Голобської громади Сергій Гарбарук сподівається встигнути із закупівлями до 1 вересня, але зізнається, що гарантувати цього поки не може ніхто. Громада отримає 415 тисяч гривень.

«Будемо оголошувати тендер і дзвонитимемо постачальникам, з якими працювали в попередні роки, проситимемо взяти участь у торгах, щоб прискорити процедуру. Напрацювання є, але гарантій ніхто не може дати. Постараємось освоїти, однак всяке може статися», - зазначає посадовець.

Голова Шацької громади Сергій Карпук також каже, що встигнути освоїти 1,02 мільйона гривень можна до кінця року, але не до 1 вересня.

«Тендерні процедури – це мінімум місяць. Але ніхто не може сказати, чи відбудуться вони в один етап, чи будуть учасники, чи не буде оскаржень. Тому з 1 вересня швидше за все будемо користуватися тією матеріальною базою, яка у нас є. В будь-якому випадку навчання почнеться. А далі будемо докуповувати обладнання – діти без нього не залишаться», - наголосив Сергій Карпук.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку хочуть встановити пам'ятник «Десяти Божим Заповідям»
Наступна новина На початку вересня на Волині планують провести Третій молитовний сніданок
Останні новини
Схожі новини