Волиньрада за продовження мораторію на продаж земель

Волиньрада  за продовження мораторію на продаж земель

Депутати Волинської обласної ради звернулися до Президента України, Голови Верховної Ради України Прем’єр-міністра України щодо  продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.

Верховна Рада України прийняла правильне рішення, продовживши мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення до моменту врегулювання на законодавчому рівні процедури обороту земель сільгосппризначення і розробки необхідних нормативно-правових актів, але не раніше 1 січня 2019 року. Не можна починати продаж землі в країні, в якій триває війна, в якій, за даними ООН, більшість населення живуть за межею бідності.

З року в рік парламентарі або виступають за форсований продаж землі, або ж закликають продовжувати мораторій, але немає ніяких подальших кроків, не формується законодавча та нормативна база щодо цивілізованого і прозорого ринку землі.

Вибір європейського шляху розвитку України передбачає не тільки політичні демократичні перетворення, а, в першу чергу, економічні рішення, направлені на ринковість матеріальних відносин в державі. Мораторій нічого не робить для розвитку економіки та поліпшення якості життя бідних. «Чорний» ринок землі існує і жодні мораторії не стають йому на заваді. Право приватної власності на землю має дати волю вільного розпорядження своїм правом.

Наша країна в нинішніх умовах не готова до ринку землі ні в організаційному, ні в правовому, ні в економічному сенсі, і якщо безкінечно продовжувати мораторій – не буде готова ніколи. А землю поглине «чорний» ринок завуальованими схемами. Служба Держгеокадастру дискредитувала себе на усіх рівнях, в тому числі і через відсутність кількісного і якісного обліку земель.  

Переважна більшість власників земельних паїв – це люди похилого віку. Все, що вони можуть отримати з власних паїв – це одноразова річна орендна плата. Молодим та соціально активним особам потрібний мінімальний оборотний капітал, кредит, який можна було б отримати під заставу землі. Функціонування вільного ринку землі мусить створити захисні переваги для фермерства, малих і середніх господарств, надаючи їм доступ до кредитів та капіталу. Права власності на землю повинні бути забезпечені таким чином, щоб запобігти рейдерству та недобросовісній конкуренції.

Вимагаємо протягом 2018 року запровадити ефективні механізми гарантування і захисту прав власності на землю. Зволікання Верховною Радою, Кабінетом Міністрів України підготовчої нормотворчої роботи щодо впровадження обігу земель залишить українське селянство в зубожілому стані, маючи в руках великий земельний капітал. Вимагаємо термінового вжиття заходів щодо комплексної земельної реформи, яку українське селянство чекає від початку Незалежності.

Вимагаємо першочергово провести інвентаризацію українських земель, наповнити Державний земельний кадастр, гармонізувавши картографічні матеріали із статистичною звітністю, запровадити ефективні механізми гарантування і захисту прав власності на землю, завершити реформу адміністративно-територіального устрою країни та законодавчо визначити права і можливості новостворених об’єднаних громад у регулюванні земельних відносин.

         Вимагаємо покрокового прийняття законодавчих та нормативних документів для майбутнього запровадження прозорого й цивілізованого обігу земель, в інтересах нинішнього і майбутніх поколінь.

 

 

Протокол голосування                                      


Читати далі


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Луцькі поліцейські влаштували погоню за п'яним «шумахером». ВІДЕО
Наступна новина На Волині впіймали торгівця патронами
Останні новини
Схожі новини