Волинський лікар Олег Яковенко: «Найважчий день – це коли ти ховаєш пацієнта»

Волинський лікар Олег Яковенко: «Найважчий день – це коли ти ховаєш пацієнта»

Пульмонолог, завідувач відділення ковідного шпиталю Волинської облансої клінічної лікарні в Боголюбах Олег Яковенко розповів про лікування COVID-19, майбутні щеплення, смертність від запалення легень, а також про виснажливу працю медиків.

Про це – у відео DW.

Наводимо найцікавіші, на думку «Першого», висловлювання Олега Яковенка.

«Ми були, як сліпі кошенята, відверто кажучи. Тому що ми не знали цієї проблеми, не знали, як підійти до неї, як вести пацієнта, як лікувати його. Це вже станом на сьогодні, маючи маленький досвід, можемо у деяких речах бути впевненими, бо знаємо, як правильно розставляти пріотитети, рятувати пацієнта».
***
«Коли ми взагалі почули слово «ковід», «ковід-19», почалася мова за пандемію, це автоматично було зрозуміло, що я як лікар-пульмонолог цим займатимуся».
***
«Такого показника захворюваності і такого показника смертності ніколи не було».
***
«У мене був пік, коли 49 хворих лежить. 10 пацієнтів виписую – 10 хворих поступає. І так через день».
***
«Найважчий день – це коли ти ховаєш пацієнта. Я з дозволу родичів записую відео на телефон і відсилаю для того, щоб рідні побачили або в режимі онлайн поспілкувалися зі своїм рідним, який лежить тут, як у тюрмі. Я пам’ятаю, коли я зробив перший запис моєї пацієнтки: мати передавала своїй доньці вітання і побажання, щоб була здорова, говорила їй, що вона одужує, що поправиться. Але так сталося, що через кілька годин її просто посадили на апарат штучної вентиляції легень. Вона, на жаль, померла. Але донька, рідні встигли побачити свою маму, почути її останні слова… 

На той момент, коли робив це відео, та й інші відео, коли я роблю, то завжди вагаюся,чи правильно я роблю, чи потрібно чи не потрібно. В цій ситуації, коли мені через кілька місяців написала донька і подякувала, що вона згадала свою маму, я зрозумів, що я на той момент зробив правильно».

Читати також: Як дізнатися про стан хворих родичів? Оприлюднили телефони відділень ковідного шпиталю в Боголюбах
***
«Скажу чесно, я всіх своїх пацієнтів пам’ятаю. Вони в мене стоять перед очима… Це складно, це боляче, але разом із тим життя продовжується, і ти намагаєшся далі працювати і рятувати людей».
***
«Рано чи пізно все одно більшість людей перехворіє. Питання в тому, хто перенесе в легкій формі, а хто буде мати важкий перебіг з якимись, не дай боже, фатальними наслідками».
***
«Панацеї взагалі нема. Щеплення – це шанс приборкати інфекцію, створити колективний імунітет і зменшити небажані ризики, в першу чергу – фатальні».

***

«Ліжок всім вистачить. Але чи вистачить усім кисню і чи вистачить медичних рук, щоб допомогти всім пацієнтам?»

Читати також: «Підступний, мінливий і непередбачуваний». Волинський лікар поділився враженнями про коронавірус
***
«Відчуття нестачі повітря – це таке суб’єктивне відчуття, яке заводить в першу чергу пацієнта в паніку, що призводить до ще більшого погіршення загального стану. Пацієнт починає частіше дихати, це ще більше його виснажує, і виникає порочне коло».
***
«Головне – щоб пацієнт довіряв. Якщо пацієнт довіряє лікарю своє здоров’я, коли лікар і пацієнт дивляться в одному напрямку в контексті вирішення проблеми, тоді є успіх».
***
«Мені всі говорили, що я пів року ходжу і не хворію, нібито я безсмертний… Я знав, що рано чи пізно це станеться. Це сталося несподівано. Враховуючи те, що моя родина була здорова, то коли я захворів, пішов на самоізоляцію і на госпіталізацію до себе у стаціонар. Я поселився на робочому місці, і далі продовжував лікувати своїх пацієнтів. Хтось подумає, що дурень. Так і говорили. Але я не жалкую. Хоч в тій ситуації був комусь корисний… 

Одна справа – коли ти дивишся очима медика. Інша справа – коли ти дивишся під кутом зору пацієнта. Ти по-іншому це все сприймаєш. Це дало мені змогу вдосконалити роботу відділення».
***
«Завдяки коронавірусній інфекції ми побачили певні недоліки в системі охорони здоров’я. В контексті призначення тих сами антибактеріальних препаратів Антибіотики при ковіді не допомагають. Антибіотики ми призначаємо лише при виникненні вторинної бактеріальної інфекції на фоні ковід-19. Ябки був відпуск антибіотиків за рецептурним бланком, було б зовсім все по-іншому».
***
«Коронавірус став певним індикатором людських стосунків:  з ким ти хочеш спілкуватися, а з ким краще триматися на відстані».

Читати також: Вік – не завжди вирок. У лікарні в Боголюбах від коронавірусу одужала 82-річна волинянка

***
«Ті, хто зі мною працює, наша команда – це класні хороші люди, вірні своїй справі, вірні ідеї. Питання не в грошах, не в якихось меркантильних речах, а питання у стилі життя».
***
«Ситуація у світі з ковідом – це певний маркер, який дає змогу перевірити, чи готова система охорони здоров’я взагалі до глобальних викликів. Сьогодні ковід-19, завтра моде бути щось інше».
***
«Скажу чесно: на жаль, це надовго. Людина – це така істота, яка звикає до всього. Ми навчилися з цим жити, ми повинні жити далі, ми повинні жити далі правильно.

Все банально і просто: треба бути обережним і думати про ближнього. Якщо ти думаєш не лише за себе, а ще думаєш за когось, тоді менше проблем».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Помер колишній директор Луцької школи №13
Наступна новина До кінця 2023 року Луцьк купить 59 нових тролейбусів, – міськрада
Останні новини
Схожі новини