У Люблинці створили театральну студію для подолання тривог війни

У Люблинці створили театральну студію для подолання тривог війни

Як і будь-які наслідки війни, психологічні травми, зумовлені повномасштабним вторгненням росії, самі по собі нікуди не зникнуть. Саме тому, у Люблинецькій громаді вирішили створити мистецький простір, де б всі бажаючі могли б відволіктися від тривог війни і проговорити тягар пережитого.

Це стало можливим завдяки проєкту, який був реалізований Люблинецької селищною радою та ГО «ТЕРІУС» з вересня по жовтень за підтримки українсько-німецької програми «Київський діалог» та Волинського Інституту Права.

«Думка створити театральну студію у нашому селищі була давно, але все, як то кажуть, зорі не складалися. В сьогоденних реаліях ця ідея стала ще більш актуальною, адже не дарма кажуть що мистецтво лікує. Іншими словами, воно дозволяє людям відволіктися від тривог, проговорити різні болючі теми і таким чиною трішки скинути психологічний тягар. Тому, нашим проєктом ми хотіли дати поштовх до створення такої театральної студії», – розповідає керівниця ГО «ТЕРІУС» Ольга Гандзюк.

Для втілення задуманого було організовано серію тренінгів, які зібрали на одному творчому майданчику місцевих жителів різного віку і переселенців. Зокрема, відбулося навчання технікам релаксації і три майстер-класи з акторської майстерності. Учасники цих заходів дізналися чимало цікавого про роботу з своїми почуттями та емоціями, подолання психологічних і тілесних затисків, ознайомилися з основами акторського та ораторського мистецтв. Тренеркою заходів була керівниця ковельського аматорського експериментального театру-студії «10 ряд 10 місце» Альона Малюга.

«Враження неймовірні. Було цікаво здобути нові знання і краще познайомитися з місцевими людьми. Завдяки цим заходам мені частково вдалося відволіктися від тривог війни. Я спостерігала за іншими, то здається всі вони під час майстер-класів на трішки забули про свій тягар», – ділиться враженнями учасниця заходів Олена Заїка.

Організація цих заходів дозволила досягнути задумано. У підсумки в Люблинецькій громаді було створено театральну студію «Байрактар». Її очолила директорка місцевого Центру культури і дозвілля Тетяна Буряк.

Попри складні обставини воєнного часу, театральна студія планує свою роботу. Мова тут не лише про майбутні вистави, а й про подальші  майстер-класи для учасників «Байрактару».

Матеріал підготовлено у рамках проєкту Київський Діалог: Створення в українських регіонах соціального капіталу для громадських ініціатив, орієнтованих на реформи, що реалізується німецькою ГО «Європейський Обмін» та Міжнародним Фондом «Відродження» у партнерстві з регіональними ГО за фінансової підтримки Федерального Міністерства закордонних справ Німеччини.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У громаді біля Луцька в укритті запрацювала Майстерня Святого Миколая. ФОТО
Наступна новина Скільки триватиме на Волині комендантська година на Новий рік
Останні новини
Схожі новини