Володимир Бондар розповів, що буде якщо змінять виборчі правила

Володимир Бондар розповів, що буде якщо змінять виборчі правила

Найбільш цікава модель для українців – не тільки відкриті списки, а й регіональні відкриті списки.

Про це український політик, виконувач обов’язків голови Державного агентства лісових ресурсів України Володимир Бондар розповів в інтерв’ю «Волинській правді».

«Не сумніваюся, що Україна буде розвиватися. Законодавство, зрозуміло, буде змінюватися. У тому числі – виборче. Врешті-решт таки прийдемо до моделі, яка для нас найоптимальніша», – сказав Володимир Бондар.

За його словами, кожна виборча модель має свої плюси й мінуси.

«Принцип відкритих виборчих списків на сьогодні підтримується, очевидно, більшістю громадян.  І це логічно. Але, мені здається, найбільш цікава модель для нас – не тільки відкриті списки, а й регіональні відкриті списки. Тому що невеликі регіони можуть втрачати свій вплив, програвати.

От ми вже говорили сьогодні на прикладі Луцька, що Київ не бачить інтересів відносно невеликих  міст, обласних  центрів, областей. А коли будуть виключно відкриті списки, то представники столиці, центральних областей, які мають більше ресурсів, можливостей, перебувають у полі зору центральних ЗМІ, отримають і більше голосів. Рейтинг регіональних кандидатів, безперечно, буде нижчим. І тому тут є небезпека.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Ніякий Київ нам не допоможе», - Володимир Бондар про відсутність мера в Луцьку

Я хочу, щоб така регіоналізація була присутня, щоб люди змагалися в регіонах, тоді від цього виграватимуть  й конкретні область, місто», – додав Бондар.

На його думку, зараз унаслідок виборів часто консервується старий політичний істеблішмент.

«То й виходить, як говорять російською: «На манеж – все те же».  В основному це ті, хто осів у столиці. Дуже мало людей з регіонів, хоча там є цікаві постаті (як з числа молодих, так і досвідчених політиків, які не можуть «пробитися»).

Напевне, новий виборчий закон повинен створювати оті соціальні ліфти, які давали б шанс оновлювати еліти. Поживемо – побачимо. Прогнозувати важко…», – сказав в.о.  голови  Державного агентства лісових ресурсів України.

На його думку, закон можна назвати по-одному, а принципи закласти зовсім інші.

«От, наприклад, візьмімо той закон, згідно з якими ми обиралися депутатами до обласної ради. З одного боку, ми всі пройшли по партійних  списках. Але з іншого, ми сьогодні представляємо райони, міста, бо ми обиралися у певних регіонах – і там було рейтингове голосування. 

Тут теж є певний компроміс і щодо відкритих списків,  і щодо відкритого представництва.  Але, з іншого боку, є певний нюанс: маємо деякі райони, які не представлені в обласній раді, на сьогодні не мають свого депутата облради. Так створене законодавство. Не хотілося б, щоб ми повторили цю помилку під час виборів до парламенту», – підсумував політик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Відповідальності за ці питання ніхто не несе», - Володимир Бондар про видобуток бурштину


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Лучан запрошують провести ніч у Луцькій тюрмі
Наступна новина У Луцьку стартував туристичний форум. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини