Волонтери перевіряють чи відчинені у Луцьку укриття

Волонтери перевіряють чи відчинені у Луцьку укриття

У Луцьку волонтери перевіряють доступність сховищ. Це ініціатива організації «Центр громадянських свобод», яка працює в Києві, Одесі, Миколаєві, Черкасах, також розпочнеться робота в Ужгороді й Львові.

Перевірку розпочали з укриттів, які розташовані в центрі міста, на проспекті Волі, розповіла Суспільному координаторка групи громадського моніторингу «Озон» Іванна Мальчевська.

Перевірка укриттів у Луцьку на проспекті Волі

Волонтери знайшли мапу укриттів в інтернеті. Перший пункт перевірки — проспект Волі, 6. Вхід до сховища через кафе, а час його роботи, відповідно до інформації на дверях – завершився. Волонтерка Анастасія Пертак телефонує за вказаним на табличці номером. Каже: власник вказаного номера зараз за містом, якби була повітряна тривога, то до укриття б не втрапили.

На проспекті Волі, 11 укриття відчинене. Дві кімнати укриття закриті гратами, на яких замок. Схоже на те, що приміщення використовують як складське, каже Іванна Мальчевська.

Суспільне з’ясувало, що приміщення на Волі,11 частково продовжує використовувати кафе, телефоном його директор Юрій Тимощук розповів, що у зв'язку із воєнним станом договір оренди з відділом комунального майна Луцької міської ради був припинений. Чоловік пояснює, що була досягнута домовленість із мешканцями будинку, що в укритті будуть зберігатися деякі речі, натомість зобов'язуються утримувати це приміщення в чистоті та порядку.

Місцева жителька Раїса розповіла, що в доступі до укриття, яке частково продовжує займати кафе, ніхто не перешкоджає. Каже, що їй доводилось ним користуватися під час повітряних тривог.

Що кажуть про оренду укриттів у міській раді та ЖЕКу

Здавати в оренду сховища під час воєнного стану – заборонено законом, говорить директор ЖКП №3 Олександр Мартинюк, на балансі якого перебуває укриття на Волі,11. З його слів, станом на 26 жовтня жодна захисна споруда в оренду не здається.

Деякі укриття, які перебували в оренді, продовжують використовувати колишні орендарі – це співпраця, на яку погодилася міська рада, розповів начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Юрій Кирилюк. Каже: вони не повинні бути відкриті цілодобово. Для безперешкодного доступу до них — мешканцям роздали ключі, вони можуть відкрити укриття та сховатися під час повітряної тривоги там, говорить Юрій Кирилюк.

Всього у Луцьку майже сотня укриттів і сховищ та понад 450 найпростіших укриттів-підвалів. З її слів координаторки групи моніторингу Іванни Мальчевської, волонтери перевірять доступність усіх укриттів у Луцьку, свої зауваження донесуть до місцевої влади.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Додому «на щиті» повертається Герой із Торчина Олександр Вшивков
Наступна новина На війні загинув 43-річний Герой з Волині Олександр Захарчук
Останні новини
Схожі новини