«Я толерантно терплю. Це мій мінус». Голова Волиньради про рік на посаді. ЦИТАТНИК

«Я толерантно терплю. Це мій мінус». Голова Волиньради про рік на посаді. ЦИТАТНИК
Фото прес-служби обласної ради

Голова Волинської обласної ради Ірина Вахович відпрацювала на посаді рік. До роботи вона приступила у липні 2019-го. Тоді діючого голову ради Ігоря Палицю обрали нардепом, естафету він фактично передав голові бюджетної комісії, депутатці фракції УКРОП Ірині Вахович.

55 депутатів – за. 2 – проти. Після голосування Ірина Вахович вийшла з фракції УКРОП. І задекларувала позицію: чути кожного, досягати компромісів і зробити облраду платформою, яка гуртує на користь громади, а не ділить на політичні табори.

За рік у раді змінилося багато. Уже дещо інакше виглядає політична палітра. Коронавірус вніс свої корективи: реальної живої сесії вже давно не було, а всі баталії тривають «за кулісами». Сама ж Ірина Вахович відкрито говорить, що охоче піде на вибори з партією Ігоря Палиці (якщо той буде не проти), не відкидає варіанту стати ректором ЛНТУ (вибори ректора напередодні місцевих) і відверто каже, що якби за неї голосували б сьогодні, то в сесійній залі вона б точно мала мінус два голоси. Правда, хто ці двоє, не називає. Поки.

З нагоди річниці голова облради організували прес-конференцію у прямому ефірі на «Аверсі». Пропонуємо цитатник зі сказаного.

 *  *  *

Про вибори ректора ЛНТУ

… «Вибори ректора ЛНТУ відбудуться 22 жовтня. Я в технічному університеті працювала 20 років на різних посадах: від асистента - до проректора. Я була і деканом, і директором інституту. Досвід у мене роботи в тій системі є. Колеги запрошують мене балотуватися на посаду ректора. Для себе я це рішення поки що не прийняла. В будь-якому випадку через місяцяя я, думаю, вже чітко розумітиму, як іду й яким буде мій подальший життєвий шлях.

Якщо навіть так складеться, що якийсь період мені доведеться бути просто професором університету, повірте, це для мене теж буде нормально. Це робота, якої я не боюся, не цураюся».

«Одна досвідчена в політиці людина мені недавно сказала: «Внутрівидова боротьба завжди сильніша, ніж міжвидова». Тому скажу так: я не впевнена, що на сьогодні за мене так само голосували б ті люди, які бачать себе на тій посаді, яку займаю я», – Ірина Вахович.

Фото прес-служби обласної ради

Про самостійність і політичні впливи

… «Щодо самостійності, то такий орган як рада в принципі не передбачає самостійності в принципі. Тут є колегіальні рішення».

… «Я розглядаю облраду як платформу, яка об’єднує різні гілки влади. В мене щоденно є розмови з народними депутатами, з депутатами з районів та головами районних рад

Кожне рішення мені треба прийняти, зрозуміти аргументи, і тоді воно мною буде продукуватися. А впливи… Ну, звичайно, є. Це не залежить від політичної сили. Якщо це раціональне рішення, воно підтримується мною».

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Був дзвінок: «Ну що, готова?». Ірина Вахович. ІНТЕРВ'Ю

Про те, чи зібрала б 55 «за» сьогодні

… «Одна досвідчена в політиці людина мені недавно сказала: «Внутрівидова боротьба завжди сильніша, ніж міжвидова». Тому скажу так: я не впевнена, що на сьогодні за мене так само голосували б ті люди, які бачать себе на тій посаді, яку займаю я. Їхні амбіції дозволяють їм думати про те, чого – я, а не вони. Мінімум два голоси я би втратила точно. Хоча це хороші, відкриті, щирі люди для мене, але чогось я для них не є така».

Про результати

… «Мені вдалося позитивний імідж Волині представляти на всіх рівнях. Презентувала Волинь і проєкти Волині.

З дуже серйозних – це відродження Олики. Ми з депутатом Володимиром Бондарем були навіть у Радзивіллів, щоб з’ясувати точку зору нащадків цієї родини на розвиток цього об’єкту. У рамках програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна 2021-2027 як пріоритет ми обирали Олицький замок і провели багато перемовин на цю тему.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Після виборів у місцевих радах побільшає дилетантів, – Володимир Бондар

Ми спільно з облдержадміністрацією працювали над проєктом на переході Адамчуки-Збереже. Пригадуєте? Два місяці там мав бути понтонний міст, але коронавірус став на заваді.

Ми підписали для «Волиньприродресурсу» дозвіл на видобування торфу. Повірте, це теж результат. Обласна державна адміністрація це зробила. Я докладала дуже багато зусиль, щоб це відбулося.

«Мої невдачі, швидше всього, можливо, в міжусобицях і амбіціях чоловічих по відношенню до жінки», – Ірина Вахович.

Про стосунки з ОДА

… «Обласна рада без адміністрації, на жаль, сама нічого не може зробити. Все має бути в спільній співпраці».

… «А в нас не було такого, щоб тут не було протистояння. Я насправді розумію, що при такому протистоянні результату в нас не буде. Тому свою роль я бачила в тому, щоб знайти компроміси і порозуміння не тільки в депутатському корпусі, а й з облдержадміністрацією.

Десь, можливо, я не мала підтримки серед депутатів через цей момент. Але я це робила свідомо, бо націлена на результат».

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Погуляйко і його люди. Хто є хто у кабінетах Волинської ОДА

Про невдачі

… «Мої невдачі, швидше всього, можливо, в міжусобицях і амбіціях чоловічих по відношенню до жінки. Одностороння любов – то не для мене. Якщо я розумію, що десь є серія протистоянь, я дуже толерантно терплю. Але немає того, що я би хотіла довго це терпіти. Це мій мінус. Хоча стараюся згладжувати всі кути, повірте».

Про «За майбутнє»

… «Неодноразово говорила, що прийшла в обласну раду з Ігорем Палицею і йому не зраджу.

Якщо він буде вбачати потребу далі йти в одній команді зі мною, я йтиму в його команді. Саме в команді «За майбутнє». І дуже би хотіла, щоб мене сприйняли такою, яка потрібна в цій команді. Інші команди в принципі не розглядаю».

Про гроші і психіатрію

… «Обласний бюджет на сьогодні не найбільше втратив, бо ПДФО йде в основному в ОТГ та в міста. А індикатор якраз ПДФО. На сьогодні мінус – 27 мільйонів».

… «Я не пов’язую фінансові проблеми у медицині Волині зі звільненням Ігоря Ващенюка. Тут абсолютно обєктивні обставини. 2020-й – це рік реформи медицини. Якщо говорити про причини виникнення заборгованості в психлікарні (а борги там сягають уже 7,5 млн грн і люди два місяці без зарплати, - авт.), то вона законтрактувалася із НСЗУ по двох видах послуг, а могла законтрактувати трохи більше. Кількість пацієнтів там обмежена, а НСЗУ дає гроші, відштовхуючись від кількості пацієнтів. Але в нас є Волинський обласний центр терапії залежностей, який законтрактувався на 32 мільйони (в тому числі й на психіатричну допомогу)!.Звичайно там шустрі керівники, і вони це зуміли. Можна їм тільки подякувати. Але що робити з психіатричною лікарнею, яка більша за площею, за потребами? Вивчаємо питання об’єднання цих структур».

Про охоронців під дверима приймальні

… «Ви знаєте, що в нас на поверсі ми здаємо в оренду приймальню народному депутатові Ігореві Палиці. Це громадська приймальня, і в нас спільний коридор (нагадаємо, що Ірина Вахович так і не зайняла робочий кабінет, у якому працювали всі голови до неї, а останнім Ігор Палиця, залишивши його вільним, - авт.), відповідно це все продовжується і фінансується з тих же джерел».

… «Чому не забрала? Це вже як звичка. Це вже як наші працівники. Вони абсолютно до мене всіх пускають, тут немає заперечень. Можливо, когось затримують на якихось пів хвилини. Як на мене, ця охорона не створює ніяких перепон. Якщо створює, то кажіть».

Про те, чи буде Дудар головним лікарем обласної лікарні

… «Якби це можна було зробити сьогодні, то Олександр Валерійович абсолютно відповідає всім вимогам Олександр Дудар вже тривалий час очолює Волинську обласну лікарню в статусі в.о., натомість мав би бути призначений обласною радою, – авт). Я зробила б це сьогодні. На жаль, процедура така, що вона вимагає достатньо тривалого процесу.

Я сподіваюся у цій каденції обласної ради ми це встигнемо зробити».

Записала Олена ЛІВІЦЬКА


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина З 1 серпня регіони України поділять на 4 зони. Нові правила адаптивного карантину
Наступна новина Платні камери в СІЗО: скільки вже заробили?
Останні новини
Схожі новини