Як луцький адвокат Черевко став власником будинків біля Старого ринку. Продовження історії

Як луцький адвокат Черевко став власником будинків біля Старого ринку. Продовження історії
Будинок у Луцьку на вул. Сенаторки Левчанівської, де колись була адвокатська контора Черевка

Будинок луцького адвоката Юрія Черевка, одного із активних діячів Луцької «Просвіти» повязаний із історією інших відомих відомих мешканців довоєнного Луцька.

Історію будинка на вулиці Стенаторки Левчанівської у Луцьку нещодавно розповіла журналістка «Першого» Олена Лівіцька, їй вдалося з’ясувати багато невідомих досі фактів про життя, діяльність і загибель Юрія Черевка. Нові факти із історії луцького просвітянина дослідив краєзнавець Олександр Котис.

Про це він розповів на своїй сторінці у Фейсбуці.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Таємниці дому луцького адвоката Черевка, або «Не називайте її... синагогою». СВОЯ ІСТОРІЯ

«Будинок члена луцької Просвіти, адвоката Юрія Черевка, який став активніше з'являтися на слуху в вересні-жовтні цього року, має історію, яка пов'язана із ширшим колом цікавих луцьких діячів. Ділянка Черевка складалася із двох частин. Першу він викупив у відомого луцького лікаря Франца Мілашевського (очолював Луцьке лікарське товариство, вів активну громадську діяльність, був членом різних санітарних комітетів тощо) у 1922 році і став будувати там свій дім», - пише Олександр Котис.

І справді дім, що колись стояв на Тринітарській, 7 (нині це вул. Сенаторки Левчанівської, 11)  і що був одночасно адвокатською конторою Юрія Черевка, за словами його падчерки Амалії Левчук, був збудований у 1923 році.

У будинку Черевка досі живуть члени його родини, хоча вони й не кровні родичі, але доньку своєї другої дружини Амалію адвокат виховував як рідну, і про це є чимало спогадів у публікації про нього. Як стверджують мешканці цієї оселі, поруч до Другої світової війни стояв ще один дім, який належав Юрієві Черевку. Він знаходився позаду, фактично у дворі сусіднього помешкання. Черевко вважав його будинком для гостей. За спогадами, там часто бували різні відомі і впливові люди з кола луцької інтелігенції. Там вони гостювали, збиралися для обговорень різних важливих справ  і навіть ночували. Будинок був добротним, мав гарні меблі, як згадує падчерка Черевка, кожна гостьова кімната у ньому мала свій колір.  У Другу світову війну той будинок був зруйнований.

Юрій Черевко. Фото з  його сімейного альбому

Те, що адвокатові Черевку належали й інші будинки в районі нинішньої вул. Сенаторки Левчанівської, підтверджують і краєзнавчі знахідки Олександра Котиса. Дослідник з’ясував, що друга частина земельної ділянки Юрія Черевка раніше належала відомому лікареві Йосифу Мінінзону.

«Від нього вона перейшла до відомого на всю тодішню Польщу луцького караїма Олександра Мардковича (активного дослідника караїмської історії, письменника, редактора, перекладача). Черевко викупив у Мардковича ділянку і будинки на ній у 1927 році. Таким чином, Черевко став власником землі і нерухомості не лише в цій конкретній точці, де є відомий будинок, а й кількох будинків і ділянок уздовж вулиці Тринітарської (тепер Сенаторки Левчанівської)», - пише Олександр Котис.

Для довідки.
1.Юрій Черевко – луцький адвокат, член Луцької «Просвіти» у 20-30 роках, мировий суддя, меценат. Мав приватну адвокатську контору у Луцьку за адресою Тринітарська, 7. Був одним із небагатьох українських адвокатів у Луцьку за Польщі, захищав і надавав юридичну допомогу українцям, мешканцям міста та довколишніх сіл. Був першим керівником «Бюро правничих порад і прохань», створеному луцькою «Просвітою». В період німецької окупації Луцька, в 1943,  був арештований та ув’язнений у Рівненській тюрмі. У 1944 р. повернувся додому, але був убитий пострілом у потилицю біля свого будинка. Похований на міському цвинтарі біля 4-ї гімназії, після ліквідації якого перепохований на кладовище на вул. Рівненській у Луцьку.
2. Олександр Мардкович. Народився у Луцьку,  закінчив тут початкову школу і гімназію. Потім працював у нотаріальному бюро. У 1901 р. виїхав з Луцька і деякий час працював у нотаріальному бюро в Бресті, потім у Катеринославі (м. Дніпро). Пізніше Мардкович відрив власне нотаріальне бюро. Писав літературні твори і публікувати їх в московському журналі «Караїмське життя». Під час революції в Російській імперії родина Мардковичів повернулася до Польщі на деякий час, а потім в 1921 році до рідного Луцька. У 1930-1939 рр. Мардкович видав шістнадцять книг, у тому числі одинадцять караїмською мовою. У більшості випадків він сам був їх автором, сам готував до публікації і друку, окрім того видавав за власний рахунок. Справою його життя було видання караїмомовного журналу Karaj Awazy (Голос караїма). Помер у 1944 р. (за матеріалами «Хроніки Любарта»)
3.Франц Мілашевський. Відомий луцький лікар, терапевт. Був головою Товариства луцьких лікарів, сприяв організації лікарні Червного Хреста. Коли в місті спалахнула епідемія холери, Мілашевський організовував боротьбу з нею.На вулиці Драгоманова у Луцьку зберігається будинок, власником якого  був Франц Мілашевський (за матеріалами «Хроніки Любарта»)

 

Лікар Франц Мілашевський

 

Нотаріус і письменник Олександр Мардкович


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Кава і черевики. У центрі Луцька відкрився незвичний магазин
Наступна новина У школі Рожищенського району відновили дах, який вітер зруйнував ще навесні
Останні новини
Схожі новини