Як у Луцьку змагалися юні шахісти. ФОТО

Як у Луцьку змагалися юні шахісти. ФОТО

У Луцьку відбувся зимовий чемпіонат із шахів для дітей, який традиційно у грудні організовує «Кромберг енд Шуберт». У заході взяло участь близько ста учасників віком від 6 до 16 років.

Спершу чемпіонат організовували для працівників заводу та їхніх дітей, проте тепер позмагатися в цій інтелектуальній грі приїжджають діти не тільки з Луцька, а й інших міст Волині.

На чемпіонат приїхало близько ста юних шахістів

«Спершу ми підтримували теніс і футбол – рухливі види спорту, але зрозуміли, що є діти, які більше цікавляться інтелектуальними заняттями. Тому вирішили розширити «портфель» наших спортивних інвестицій і на День Миколая чотири роки тому провели перший шаховий турнір. Зрозуміли, що є неабиякий інтерес і з того часу подібні заходи у нас – двічі на рік», – розповів фінансовий директор ТОВ «Кромберг енд Шуберт» Олександр Шаварський, який також очолює Волинську федерацію шахів.

Фінансовий директор ТОВ «Кромберг енд Шуберт» Олександр Шаварський очолює Волинську федерацію шахів

Разом із чемпіонатами на «КроШу» організували навчання грі в шахи, і зараз тут працює Шахова академія. За час її роботи тренери уже підготували кількох спортсменів-першорозрядників та двох кандидатів у майстри спорту.

«Подібні змагання дають можливість тренувати не тільки техніку, а й психологічну підготовку. Під час турнірів чого тільки не побачиш: і сльози, і образи… інколи тут вирують такі пристрасті, не гірші, як на республіканських конкурсах з якихось топових видів спорту! Але змагання якраз для того і потрібні, щоб навчити дітей тримати свої емоції під контролем», – каже Олександр Шаварський.

На чемпіонат любителі шахів реєструвалися цілими родинами. Лучанка Ольга Проскуровська, яка грає в шахи змалечку, привела на змагання трьох онуків.

«У нас вся родина грає в шахи. Мої батьки грали, дідусі і бабусі грали, і я вирішила, що збережу цю традицію. Тепер вчу внуків. Троє сьогодні тут, на змаганнях. Маю іще двох, зовсім маленьких, але навіть вони вже знають коника і слоника. Влітку ми цілі сімейні чемпіонати влаштовуємо, запрошуємо родичів, сусідів, визначаємо грошову винагороду. Діти дуже стараються, а головне – бачу, наскільки вони люблять шахи», – розповіла жінка.

Ольга Проскуровська із внуками: Єва (9 років; уже має І-ий юнацький розряд), Денис (10 років) і Вікторія (12 років)

Учасники змагалися протягом чотирьох годин: кожен зіграв по 7 ігор. За результатами обирали переможців у різних вікових категоріях.

«Шахи – це важкий вид спорту, в якому потрібно багато працювати, щоб досягати хороших результатів. Я справді багато працюю над цим, і сьогоднішня перемога – результат цієї роботи. Але було багато достойних суперників. Як казав один відомий шахіст, для мене кожен гравець – майстер спорту, поки я з ним не зіграю партію. Тобто не можна недооцінювати суперників, бо це може стати великою помилкою», – розповів переможець найдорослішої категорії Максим Гузьо. Торік він виконав норму кандидата у майстри спорту.

Максим Гузьо – переможець у найдорослішій категорії

У наймолодшій категорії перемогу отримав 8-річний Назар Банера. Хлопець розповідає, що в шахи грає лише рік, проте показує непогані результати. Бабусю і дідуся, які навчили грі, уже давно обігрує.

Назар Банера – переможець у наймолодшій категорії

Окремо визначали переможниць серед дівчат. Найкращий результат показала ковельчанка Ярослава Терещук. До речі, вона – цьогорічна чемпіонка Волині із шахів. В усіх семи іграх, розповідає дівчина, грати довелося з хлопцями. Проте каже, що давно не відчуває різниці, з ким змагатися – сильні гравці бувають і серед хлопців, і серед дівчат.

Найкращий результат серед дівчат показала ковельчанка Ярослава Терещук
Переможці зимового чемпіонату із шахів-2019
Нагороди вручав головний суддя чемпіонату, тренер Валерій Васін

Переможці у категорії до 16 років: І місце – Максим Гузьо, ІІ місце – Станіслав Бондаренко, ІІІ місце – Олександр Хільчук

Переможці у категорії до 14 років: І місце – Іван Хільчук, ІІ місце – Любомир Ткачук, ІІІ місце – Володимир Удалов

Переможці у категорії до 12 років: І місце – Андрій Дячук, ІІ місце – Роман Солов’янчук, ІІІ місце – Артем Ковальчук

Переможці у категорії до 10 років: І місце – Данило Слепчук, ІІ місце – Станісла Семич (перемогу отримував тренер – на фото), ІІІ місце – Дем’ян Смаль

Переможці у категорії до 8 років: І місце – Назар Банера, ІІ місце – Данил Ракубовчук, ІІІ місце – Ілля Янчурський

Дівчата-переможці: І місце – Ярослава Терещук, ІІ місце – Ангеліна Кашинська, ІІІ місце – Вікторія Лахманець

Усі учасники чемпіонату отримали солодкі подарунки від «Кромбер і Шуберта», а переможці – ще й цінні призи, сертифікати в магазин канцелярії.

Нагадаємо, у Луцьку відбудеться фінал Чемпіонату України із шахів. Відкриття змагань та жеребкування розпочнеться 9 грудня о 18:00 в Палаці культури міста Луцьк. Детальніше про розклад ігор можна прочитати за цим посиланням.

Учасники турніру отримали подарунки від «Кромберг енд Шуберт»

Фото: Ірина КАБАНОВА


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Мобільний додаток для безготівкової оплати проїзду в Луцьку обіцяють презентувати «через вихідні»
Наступна новина Акція протесту на Майдані в Києві: що відбувається
Останні новини
Схожі новини