Як успішно продавати онлайн. 18 корисних інструментів інтернет-маркетингу

Як успішно продавати онлайн. 18 корисних інструментів інтернет-маркетингу
Ольга Оникієнко на бізнес-форумі в Луцьку

Якщо ви продаєте якісь товари чи послуги через інтернет, вам важливо знати, які інструменти існують, аби збільшити ваші продажі.

Про них у Луцьку під час бізнес-форуму розповіла Ольга Оникієнко, експертка у сфері онлайн-маркетингу та просування в інтернеті.

«Перший» зібрав основне з її виступу. 

Довідково. Ольга Оникієнко – заступниця директора Академії інтернет-маркетингу Webpromoexperts. Експертка у сфері онлайн-маркетингу та просування у мережі Інтернет. Сертифікована спеціалістка з роботи з Google Analytics. Загальний досвід як доповідачки більш ніж 400 годин семінарів, лекцій і вебінарів за період 2016-2018 років. Доповідачка профільних конференцій (SMM-Rocks, Content – marketing, WebPromoExperts Days). Має 5-річний досвід керування командами у сфері інтернет-просування та 5-річний досвід навчання і консультування компаній у сфері онлайн-маркетингу, контент-маркетингу та SMM.

«Інтернет-маркетинг – це не тільки SEO, це не тільки реклама, це комплексний підхід в інтернеті, правильна поведінка в мережі та детальна система її оцінки», – насамперед пояснила Ольга Оникієнко.

Вона виділила 18 трендів та інструментів успішного інтернет-маркетингу:

1. Контент-маркетинг

За словами експертки, хороший маркетинг 5 років тому виглядав приблизно так: «Це чудовий сік, тому що там багато вітамінів», «Це чудова послуга, тому що вона надається на такому-то рівні»…

«Це маркетинг минулого, тому що зараз все по-іншому працює. Зараз для того, щоб маркетинг був ефективним, ми кажемо: «Візьми подивись», «Візьми спробуй». Зверніть увагу, яку кількість продукції нам пропонують спробувати в супермаркетах, починаючи від сирків і закінчуючи напоями. Щоб людина зрозуміла, наскільки їй це потрібно», – зауважила Ольга Оникієнко.

Контент-маркетинг, за її словами, це чітко вироблена стратегія, як продавець привертатиме до себе свою аудиторію і яким чином з нею співпрацюватиме надалі.

Сучасний підхід до контент-маркетингу – це використання відео. Наприклад, для людей, які продають генератори, варто було б зняти ролик про те, як їх вмикати. Для зоомагазину ефективними будуть відеоматеріали про те, як з тваринкою поїхати за кордон чи як обрати їй корм або іграшку.

Люди шукатимуть корисну для себе інформацію в інтернеті і через такі відео вийдуть на вашу компанію.

2. CRM-система та наскрізна аналітика

«Якщо у вас нема даних про людей, які приходять до вас на сайт і у вас щось купують, то в принципі ваш інтернет-маркетинг не працює. Чим чудовий інтернет – тим, що тут можна все порахувати», – розповіла Ольга Оникієнко.

Вона радить використовувати CRM-систему, щоб чітко зрозуміти, хто твоя аудиторія, звідки вона приходить, що купує тощо.

Її застосовувати експертка радить разом із сервісом Google Analytics та кол-трекінгом.

«Завдяки цим інструментам ми можемо зрозуміти, наскільки ефективно працюють платні джерела і наші менеджери. А це все в сукупності налаштовується через систему наскрізної аналітики. Є програмісти, які допомагають це зробити», – повідомила спікерка.

3. Соцмережі

В Інстаграмі можна чудово продавати, але в першу чергу його (як і інші соцмережі) варто використовувати для аналізу своєї аудиторії та популяризації бренду.

Ольга Оникієнко стверджує, що у Фейсбук не потрібно йти, аби продати цемент, мовляв, не вийде.

А от якщо постити у Фейсбуці фото своїх працівників і того, що відбувається на підприємстві, це спрацює. Це і буде популяризація бренду.

«Соцмережі ми не застосовуємо для купівлі. Ми ж не думаємо: «Зайду-но я у Фейсбук, щось куплю». Ми заходимо читати новини, подивитись фотографії, побачити, хто з друзів поїхав у відпустку», - сказала експертка.

«Якщо ми говоримо про продажі, це таргетована реклама. Отам можна продавати. І то вона не працює, як прямий пошук в Гуглі. Вона має викликати емоцію. Якщо ви щось продаєте в соцмережах, дайте знижку, приурочте до Дня космонавта… Але викличте емоцію».

Також соцмережі потрібні для відгуків. Відгуки на сайтах вже не актуальні. Люди вірять людям, акаунти яких можна переглянути і переконатись, що це не бот.

«Чоловік краще реагує на знижки, а жінка на подарунки. І краще писати не %, а гривні. Якщо написати %, доводиться рахувати. Стислість не завжди сестра таланту. Якщо працюєте з негативними відгуками, не думайте про стислість», – наголосила фахівчиня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маркетинг-форум у Луцьку: 8 важливих тез про рекламу в інтернеті

4. Чат-бот

Це комп'ютерна програма, яка веде розмову з клієнтом замість вас.

Варто пам’ятати, що чат-боти – це не продавці, а помічники. Їх варто використовувати лише для донесення інформації

5. Лідери думок.

Це люди, які мають авторитет серед людей. До них звертаються, аби вони за гроші розповідали іншим (наприклад, у соцмережах) про ваш товар.

6. SimilarWeb

Це інструмент, завдяки якому можна оцінити трафік, який іде до ваших конкурентів, та канали, які вони для цього використовують.

7. SEMrush

Ще одна платформа для оцінки трафіку. Якщо використовувати її разом з SimilarWeb, то можна отримати реальну картину того, що відбувається в конкурентів, яка в них позиція в інтернеті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Метод «зашарашимо сто-піцот смс, хтось клюне» – уже не працює», – маркетинг-директор «Київстар» 

8. Serpstat

Допомагає з’ясувати, за якими пошуковими словами люди заходять до конкурентів.

«Чому до конкурентів? Тому що ці ж інструменти будемо застосовувати для себе», - пояснює Ольга Оникієнко.

Serpstat показує, які пошукові запити найпопулярніші.  

9. Ahrefs

Це інструмент, завдяки якому можна побачити кількість посилань, які ведуть на якийсь сайт, знайти сторінки сайту, на які найчастіше посилаються, проаналізувати посилання на піддомени тощо.

10. Test my site

Завдяки йому можна перевірити, наскільки гарно виглядатиме ваш сайт у мобільній версії, а також зрозуміти, чому сайт довго завантажується.

«Якщо у вас нема версії сайту, адаптованої під телефон, навіть Гугл не буде вас вважати таким красунчиком, як вам би хотілось», – наголошує Ольга Оникієнко.

11. Google Trends

Цей веб-додаток допоможе зрозуміти, у які сезони найкраще продаються певні товари.

Наприклад, фітнес-товари найбільше шукають у грудні, коли люди хочуть схуднути перед Новим роком, та у березні-квітні, коли хочуть схуднути до літа. У цей час добре продається спортивне харчування та одяг, абонементи і тд.

12. Content Watch

Допомагає встановити унікальність текстових матеріалів, розміщених на сайті.

Якщо рівень унікальності становить нижче 50 %, всі тексти треба переписувати. Хороший показник, якщо унікальність становить 80-100 %.

13. Hotjar

Допомагає оцінити, на які елементи на сайті користувачі клікають найбільше, щоб там розміщувати найважливішу інфу.

Це може бути банер, вкладка меню тощо.

14. Instaplus

Інструмент для Інстаграму, який замість вас може підписуватись на інших користувачів, лайкати та коментувати чужі фото та навіть відсилати повідомлення за шаблоном.

15. ManyChat

Допоможе самостійно створити свій чат-бот, який матиме функції, які вам потрібні.

16. SendPulse

Допомагає робити автоматичні розсилки через електронну пошту, SMS, web push, Фейсбук, Вайбер та інші канали комунікації.

17. Colaborator

Це площадка, яка допомагає знайти релевантні для вашого проекту площадки, на яких можна можна розмістити інформацію про свою компанію і продукцію.

18. YouScan

Допомагає знайти в інтернеті відгуки на вашу компанію, якщо її безпосередньо не тегнули чи написали англійську назву українською мовою.

Текст: Наталя ХВЕСИК

Фото: Павло БЕРЕЗЮК

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

«Реклама, як і ліки, не буває універсальною», - луцький маркетолог Андрій Сірук. ІНТЕРВ’Ю

«Зараз попасти в публічний простір можна, нахамивши в магазині», - піарниця Тетяна Сомова


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина П'яні рагулі, протокол за голоблю і диво на митниці. Матюкатись хочеться
Наступна новина Без трусів і з дамськими сумочками. Як лучанки вдягалися в Середньовіччі
Останні новини
Схожі новини