Як в Лесиному виші із 90-літтям вітали першу на Волині жінку-професора. ФОТО

Як в Лесиному виші із 90-літтям вітали першу на Волині жінку-професора. ФОТО

У Волинському національному університеті імені Лесі Українки під час урочистого засідання вченої ради факультету філології та журналістики із 90-річним ювілеєм вітали доктора філологічних наук, професора кафедри полоністики і перекладу Луїзу Оляндер.

На святкове зібрання прийшов ректор Анатолій Цьось, народна депутатка, професорка кафедри української літератури Ірина Констанкевич, представники кафедр факультету, колишні студенти, колеги Луїзи Костянтинівни, розповіли в пресслужбі університету. 

На початку засідання декан факультету філології та журналістики Лілія Лавринович показала присутнім презентацію, присвячену життєвому шляху та професійній діяльності іменинниці.

«Луїза Костянтинівна – берегиня волинської філологічної школи, яка стала легендою для кожного з нас. Людина, яка вже увійшла в історію через те, що є першим доктором філологічних наук на Волині, першою жінкою-професором. Таких більше не буде. Волинь багата на яскравих, непересічних особистостей, але Луїза Костянтинівна найбільш яскрава та найбільш непересічна. Маємо щастя сьогодні особисто вітати ювілярку і відзначати її свято», – сказала Лілія Богданівна.

Після перегляду презентації Луїза Оляндер із властивим їй гумором і життєлюбством подякувала усім присутнім, пригадала свій приїзд до Луцька та початок роботи.

«Це було маленьке як для інституту приміщення, ніби гімназія. Але за ці роки наш навчальний заклад виріс навіть не до всеукраїнського масштабу. Він відомий у Європі та світі. Скільки факультетів, гуртожитків, докторів наук… А тоді цього всього не було. Першим докторську дисертацію захистив Олексій Михайлюк, а перша жінка, яка стала доктором наук, – із цих фото. Друзі свого часу пропонували переїхати в Підмосков’я, але я подумала: “Тут мене так гарно зустріли, я залишуся”. І завдяки цьому ви всі маєте отаке щастя», – з усмішкою сказала ювілярка.

Опісля винуватиця свята приймала привітання, квіти та подарунки від усіх присутніх, яких ледь вмістила найбільша лекційна аудиторія корпусу.

«Ця жінка, про яку ми дивилися презентацію, нами дуже любима та шанована. Ці літа – прояв великої любові й великої вдячності Вам від багатьох Ваших колег, учнів, людей, які Вас знають і поважають», – сказала Ірина Констанкевич і додала, що у кожного є історія стосунків дружби з професоркою. Ірина Мирославівна пригадала свою:

«Ви мене дуже багато чому навчили. Навчили працювати, вичитувати монографії, писати статті... Хочу Вам подякувати, що Ви відкрили сторінку науки у нас на Волині. Стати першою жінкою-професоркою на Волині – знаково. За кимось легше йти, легше, коли є початок. Дякуємо Вам, ми у Вас вчилися, вчимося і будемо вчитися».

Ректор Анатолій Цьось у своєму вітальному слові зауважив, що найперше Університет – це наукові школи та якість освіти, і за цими основними категоріями ювілярка – найкращий приклад, на який треба рівнятися.

«Дякуємо Вам за взірець науковості, ставлення до своєї діяльності, який ви задали і який мотивуватиме молодше покоління до професійного зростання», – сказав Анатолій Васильович і вручив Луїзі Костянтинівні грамоту за сумлінну працю на благо Лесиного університету.

Також ювілярку вітали проректор з навчальної роботи та рекрутації, багаторічний очільник факультету філології та журналістики Юрій Громик, представники усіх кафедр факультету, колишні студенти й аспіранти. Варто зазначити, що в режимі онлайн вітання від вдячних студентів звучали з різних куточків України та світу, зокрема з далекої Канади.

Луїза Оляндер приїхала на Волинь 1966 року, пов’язала з нашим краєм і закладом вищої освіти життя, згодом стала першим професором на Волині.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Донеччині в бою з росіянами поліг ще один волинянин
Наступна новина «При кровотечі другого шансу не буває». Рівнянка 8 років вчить військових рятувати себе
Останні новини
Схожі новини