Як заощадити час на кухні: 12 корисних порад

Як заощадити час на кухні: 12 корисних порад
Джерело фото: GoldVoice.club

Готувати смачні страви, не стоячи біля плити годинами і при цьому не використовуючи мікрохвильовку або мультиварку — можливо.

Про це пише ТСН.

1. Плануйте меню

Завжди плануйте меню на тиждень, на свята та особливі нагоди. Тоді у вас ніколи не буде паніки, якщо все старанно продумаєте і реалістично складете. Тиждень — це оптимальний термін, на який можна запланувати. Визначте страви, які готуватимете, випишіть продукти, які вам будуть потрібні. Потім, відповідно, зробіть список того, що можна купити заздалегідь, а що потрібно купити дуже свіжим, в день або за день до приготування (риба, субпродукти).

Маючи такий план, ви завжди будете знати, що коли розморозити, купити або почати готувати. Ви не будете в паніці бігти в сусідній магазин, розморожувати шматок м'яса в гарячій воді або змушувати всіх близьких довго і болісно чекати, поки до вас прийде натхнення.

2. Готуйте про запас

Готуючи суп, приготуйте вдвічі більше звичайного, потім, відразу після охолодження, заморозьте і підпишіть — супи чудово заморожуються. Добре піддаються заморожуванню різні плови, каррі, підливи і печені. Не підлягають заморожуванню приготовлені овочі за винятком деяких щільних овочів з низьким вмістом води: молодий горох та квасоля, буряк, морква. Звичайно, спробувати можна, але навряд чи вам сподобається результат.

3. Майте свій список швидких страв і включайте їх в тижневе меню. 

Швидко далеко не завжди означає шкідливо.

4. Розбивайте приготування на етапи

Плануючи святкове застілля, добре сплануйте, що будете подавати і по можливості розбийте все меню на етапи приготування. Все, що можна, приготуйте заздалегідь.

5. У свята не готуйте більше ніж одну-дві незнайомі страви

Ви позбавите себе зайвих нервів, головного болю і заощадите час, оскільки готувати нові страви довше за звичні.

6. Що робити з овочами

Якщо ви купили більше овочів, ніж потрібно, поріжте частину кубиками, кружечками і т.д., тобто так, як вони будуть використовуватися потім (в супі, печені або в стравах, які будуть запікатися), герметично запакуйте і заморозьте. В авральні дні стануть в нагоді.

7. Поцікавтеся техніками нарізки та чищення овочів

Більшість господинь ці рутинні завдання роблять довго і неефективно. (В інтернеті є безліч навчальних відео. Дивіться та засвоюйте кулінарні техніки, що полегшують життя на кухні, на відео-каналі Picantecooking на Youtube). 

8. Натирайте м'ясо та птицю перед приготуванням усім, чим бажаєте, одночасно

Для цього в мисці змішайте сіль, перець та інші свої улюблені спеції і прянощі, і тоді вже натирайте. Не потрібно буде виконувати ту ж маніпуляцію кілька разів.

9. Майте корисні заготівлі на кухні, які можна приготувати в дні, коли у вас більше часу:

— Вичавіть 2-3 головки часнику, складіть в баночку і залийте оливковою або іншою рослинною олією, закрийте кришкою і зберігайте в холодильнику. Такий часник відмінно зберігає аромат 5-6 днів.

— Готуючи томатний соус до спагеті, приготуйте в 3-4 рази більше. Він відмінно заморожується і має безліч застосувань. Заморожувати такий соус потрібно порційно.

— Коли печете млинці, зробіть подвійну порцію і частину заморозьте. Вам завжди буде "гріти душу" швидкий сніданок або перекус в морозильній камері. Розморозьте, загорніть всередину улюблений сир, шинку або щось інше, що любите, розігрійте на пательні... Далі самі знаєте, що з цим робити.

— Завжди можете спекти кілька основ для піци, після охолодження кожну щільно загорнути в харчову плівку і заморозити. Те ж можна зробити з основою для пирога з пісочного тіста.

10. Мийте зелень одразу

Приносячи додому листовий салат, зелень, трави, помийте їх відразу, просушіть в сушці для салатів або на кухонному рушнику. Поки зелень ще трошечки волога, але вже не мокра, розкладіть по герметичних контейнерах і по пакетах (закриваючи щільно) і зберігайте в холодильнику на нижніх полицях до одного тижня. Так вам не треба буде мити все окремо, малими порціями, у вас під рукою буде чиста зелень. Крім того, дуже ймовірно, що ви навіть частіше будете їсти салати та іншу зелень, оскільки брудна робота вже зроблена, одним замахом.

11. Прибирайте за собою

Готуючи їжу, намагайтесь відразу прибирати за собою, мити посуд і розставляти все по своїх місцях. Адже вам не потрібно кожну секунду стояти над пательнею або каструлею. Коли прибирання за собою увійде у звичку, ви помітите, як швидкість ваших рухів збільшиться. І не потрібно буде витрачати час після приготування на те, щоб прибрати.

12. Відкрийте для себе духовку

Потрібно всього лише провести трохи маніпуляцій, поставити страву пектись, і вона сама готуватиметься. Іноді, у випадку м'яса та птиці, потрібно лише соками зрідка поливати. А ви тим часом можете зайнятись чимось іншим. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У листопаді українці двічі зможуть спостерігати метеоритний дощ
Наступна новина На скільки зросли доходи Порошенка у 2018-му
Останні новини
Схожі новини