Якби Бандера і бандерівці жили сьогодні. БЛОГ

Якби Бандера і бандерівці жили сьогодні. БЛОГ
Автор блогу, історик-краєзнавець Сергій Годлевський

Є така річ – Якбитологія. Це коли історію аналізуєш з точки зору не того, що було, а того що «якби було».

Як би розвивалась історія України-Руси, якби Богдан Хмельницький не підписав би Переяславської угоди? Що було б, якби гетьман Скоропадський та Симон Петлюра найшли точки дотику і порозуміння як би тоді пішла історія України? Таких «якби» дуже багато…

От що було б, якби Степан Бандера жив і діяв сьогодні? Ох, інакше б все було б, скажу я вам…

  *       *       *

Але спочатку про те, хто такий був Бандера. А був він далеко не єдиним керівником національно-визвольного руху.  Був ще поміркований Андрій Мельник, який очолив ОУН після смерті Євгена Коновальця. Він – учасник І світової війни і національної революції 17-20 років – говорив, що не можна своїми власними силами здобути українську державність, потрібно домовлятися із вождями ІІІ рейху.

А Степан Бандера був іншої думки. Цей молодий лідер робив ставку виключно на власні сили. Твердив: «ніхто нам не подарує державності, якщо цього самі не здобудемо собі..»  

За ним пішла молодь.  Тисячі юнаків і юнок, членів ОУН, взялися за побудову української державності і власним прикладом жертовності і відданості справі.

Тисячі склали голови у цій боротьбі. Десятки тисяч відбули каторгу в тюрмах і таборах півночі і Сибіру.  Сотні тисяч їх самих і членів їх родин утискали в правах і свободах і таврували словом «бандерівець».

  *       *       *

Із тисяч документів і усних розповідей стає відомо, хто вони були – ці бандерівці.  Це віддані ідеї люди, які йшли на муки і часами смерть заради Свободи. Заради незалежності України. Йшли свідомо і в часи війни, і в післявоєнні часи.

Це важко було зрозуміти чекістам та іншим «будівничим світлого майбутнього». Але ця відданість навіть в них викликала захоплення.

  *       *       *

Так, цим людям бракувало досвіду державного будівництва. Але в них була чесність, порядність і відданість справі. Це ті принципи, на яких можна будувати найуспішнішу державу.

Всього можна в житті навчитись. «Не святі горшки ліплять». Але порядність прищеплюється вихованням і переконанням. І коли до справи підійти чесно, то успіх стає набагато реальнішим.

Чесні будівничі держави завжди мали успіх. Згадаймо хоча б будівництво держави Ізраїль. Чому їм вдається побудувати чудо в пустелі на камінні? Бо чесно працюють.

  *       *       *

Такої відданості бракує багатьом сьогоднішнім політичним лідерам. Бо хто б і що б не говорив і не робив, все зводиться до …власного збагачення.

Можливо і є великі і чесні лідери із благородним бажанням перебудувати цю країну і витягнути її із лабетів корупції і продажництва.

Але не вистачає нам бандерівців! Тих щирих і відданих справі, які би втілювали ці ідеї на місцях…

Ох не даремно їх так методично і безжально винищували…


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Стрілянина в Луцьку: на Волині ввели план «Сирена». ФОТО. ВІДЕО
Наступна новина У Володимирі-Волинському покажуть «Монодії в Червоному»
Останні новини
Схожі новини