Європейці дали 7 мільйонів євро на утеплення луцьких садочків та шкіл. Нащо і який результат

Європейці дали 7 мільйонів євро на утеплення луцьких садочків та шкіл. Нащо і який результат

У Луцьку завершили реалізацію масштабного проєкту з впровадження енергоефективних заходів у громадських будівлях. Більшу частину суми на це виділили НЕФКО, фонд E5P та уряд Швеції.

Завдяки  цьому вдалося повністю модернізувати 27 будівель, ще у семи впровадили менші енергозберігаючі заходи. Це школи, садочки, навчально-реабілітаційний центр, а також художня та музична школи, громадський басейн. Про це йшлося у вівторок, 19 вересня, під час презентації проєкту.

Що зробили за понад 9 мільйонів євро

У 2018 році Луцьк почав реалізацію проєкту «Енергоефективність в громадських будівлях міста Луцька» НЕФКО 3 (спільно з Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією).

Загальна вартість – 9,3 мільйона євро. З них 5 мільйонів євро – кредит НЕФКО, 1,3 мільйона євро – безповоротний грант фонду Е5Р (Східноєвропейське партнерство з питань енергоефективності та екології), 2,8 мільйони євро – співфінансування з місцевого бюджету, 400 тисяч євро – технічна допомога для підготовки та реалізації проєкту від Швеції.

За 3,5 роки повну модернізацію провели в 27 громадських будівлях. У них оновили фасади, дахи, системи теплопостачання, замінили двері та вікна, кухонне обладнання та внутрішнє освітлення, покращили систему вентиляції, встановили індивідуальні теплові  пункти. Ще у кількох будівлях впровадили окремі заходи. В результаті зміни відбулися у 34 будівлях, що належать 31 комунальному закладу.

Міський голова Ігор Поліщук каже, завдяки цьому у 2020 році Луцьк вже зекономив на опаленні та електроенергії понад 8 мільйонів гривень. В майбутньому ж планують заощаджувати по 17 мільйонів гривень на рік.

«Ми надзвичайно щасливі, що такий проєкт відбувся у нашому місті. У мене немає жодних сумнівів, що проєкт НЕФКО змінив Луцьк на краще. Це і скорочення викидів СО2, зменшення споживання газу, електроенергії. Економія енергоносіїв позитивно вплине на міський бюджет, адже ми бачимо, який непростий час зараз на ринку газу. Важливість цього проєкту лише зростає з кожним місяцем», - наголошує посадовець.

З його слів, у попередні роки було багато нарікань від батьків учнів та педагогів на те, що у навчальних закладах холодно і некомфортно. Тепер же кращі умови отримали 26 тисяч учнів та працівників модернізованих шкіл і садків.

«Ще один аспект – естетичний: заміна вікон, дверей, ремонт фасадів за участю успішних архітекторів. Ми застосували творчий підхід і тепер кожен заклад є окрасою мікрорайону. Отримуємо позитивні відгуки навіть від людей, які просто живуть поруч і не мають безпосереднього стосунку до цих закладів», - додав Ігор Поліщук.

«Звичайно, після того, як ми публікували результати проєкту онлайн, багато інших шкіл і садочків також захотіли взяти участь. Але головним показником для відбору був рівень енерговтрат, яке мало приміщення», - пояснив міський голова.

На початку проєкту планувалося, що витрати окупляться за 11 років, але в умовах стрімкого подорожчання газу цей термін зменшиться, - сказав мер. З його слів, 5 мільйонів євро кредиту місто виплачуватиме з 2017 по 2027 роки (приблизно 500 тисяч євро на рік).

Садок №32 після оновлення. Зовні – гарний фасад, всередині – тепло 

«Не лише тепло в садочки і школи, а глобальні зміни». Що кажуть про проєкт європейські партнери

Інвестиційний директор НЕФКО Амунд Бейтнес зауважив, що щасливий бути партнером цього проєкту.

«Ми допомагаємо Луцьку впроваджувати енергоефективні заходи і тим самим – зменшувати викиди парникових газів. Сьогодні ми раді побачити успішні результати», - сказав представник НЕФКО.

Надзвичайний та повноважний посол Швеції в Україні Тобіас Тиберг наголосив: уряд  Швеції вірить, що кліматичні зміни і глобальне потепління – питання №1, що стосується кожного.

«Ми надзвичайно втішені мати такого партнера у подоланні наслідків кліматичної кризи – від національного до муніципального рівня», - сказав він.

Зі слів посла, з 2009 року Швеція визначає енергоефективність в Україні, як один з пріоритетних напрямків у партнерстві. Друга причина – економічна, адже цього сезону ми маємо рекордні ціни на газ, а тому змушені шукати інші джерела енергії.

«Третє причина – безпека. Чим більше газу Україна споживає, тим більш залежною вона є від Росії», - додав Тобіас Тиберг.

Тобіас Тиберг та Ігор Поліщук

«Я радий відвідати Луцьк вперше, і я тут, щоб засвідчити успішну реалізацію проєкту. Чому Норвегія долучилась. Як ви знаєте, НЕФКО – міжнародна фінансова інституція, створена у 1990 п’ятьма скандинавськими країнами: Норвегією, Швецією, Данією, Фінляндією, Ісландією. Одна з цілей – запобігти кліматичним змінам та впровадити енергоефективні заходи у Східній Європі. Норвегія також є одним з донорів фонду E5P. Окрім цього, є й інші норвезько-українські енергоефективні ініціативи. Ми вважаємо це питання одним з пріоритетних та вкрай важливих… Йдеться не лише про економію для міста та комфорт користувачів, а й менші викиди СО2 та зрештою національну безпеку», - сказав Надзвичайний та повноважний посол Норвегії в Україні Ерік Сведал.

Провідна менеджерка Східноєвропейського партнерства з питань енергоефективності та екології (E5P) Катерина Стасюк також запевнила, що такі інвестиції не лише покращують побут людей, а й запобігають змінам клімату.

З її слів, фонд Е5Р створено спеціально для України у 2009 році. Згодом до нього долучилися інші країни східного партнерства. В цілому за цей час Україна отримала майже 140 мільйонів євро грантових коштів. Найбільшими вкладниками є Європейський Союз та Швеція. Одним з пріоритетів фонду є енергоефективність у громадських будівлях. У Луцьку фонд разом з Європейським банком реконструкції та розвитку реалізує й інший проєкт модернізації централізованої системи теплопостачання. В сумі місто отримало від фонду 5,3 мільйона євро грантової допомоги.

«Я працював з багатьма містами в Україні і можу сказати, що найпростіше і найбільш ефективно було працювати саме з Луцьком. За 3,5 роки більше 30 будівель отримали різні енергоефективні покращення. 2020-ий рік був непростим. Це рік світової пандемії. Але навіть тоді проєкт допоміг зекономити енергоносії. Для мене особисто це були 5 років (разом з підготовкою) дуже цікавих випробувань, навчань і щасливих моментів. Одного дня я хочу повернутися до Луцька і побачити трансформацію міста у напрямку зелених технологій», - додав керівник групи проєкту, консультант SWECO Гуннар Барк.

На презентації проєкту за участю послів Швеції та Норвегії

Приклади успіху. Не яскравими фасадами єдиними

Гостям показали кілька комунальних закладів, які нещодавно пережили повну термомодернізацію і вже відчули на собі зміни.

Перша зупинка – дитячий садок №32, що на проспекті Перемоги, 13а. Його директорка Мирослава Шевчик каже, до реконструкції фасад був аварійним і обсипався. В одному крилі раніше було 17-18 градусів тепла – доводилося використовувати додаткові обігрівачі.

Встановлення індивідуального теплового пункту та утеплення фасаду мінеральною ватою вирішило цю проблему. Тепер в будівлі легко підтримують температуру повітря на рівні 23 градусів тепла. Також в садку замінили всі лампочки на енергозберігаючі, у харчоблоці поставили пароконвектомат та плиту з інфрачервоним промінням.

«Дітям, звичайно, найбільше до вподоби естетична сторона. Це перше, що вони побачили після літніх канікул. Вони були в захваті від всіх цих жучків, сонечок», - каже Мирослава Шевчик.

Садок відвідує 243 дитини.

Садок №32 після повної термомодернізації

Повну модернізацію пережила й школа №10, що на вулиці Ветеранів, 5. Тут навчається 1350 дітей у дві зміни. Роботи з модернізації тривали 5 місяців і завершились у серпні цього року.

«Минулого року і зараз ми підтримували температуру в класах на однаковому рівні. Але тоді мова йшла про значно більше використання енергоносіїв. Зараз же при тому ж рівні тепла ми можемо економити. Прогнозуємо, що це буде економія 30-50% енергоносіїв, але точні цифри знатимемо по завершенню опалювального сезону», - розповідає директор закладу Олег Михальчук.

Школа №10 після повної термомодернізації

Натомість у луцькій музичній школі №1, що на вулиці Кривий Вал, 13, основна ціль була таки зігрітись. До утеплення в школі були з цим великі проблеми: в окремих класах температура повітря сягала всього 6-7 градусів, що для занять музикою неприпустимо. Тому працівники робили колективні звернення з проханням вирішити проблему. У 2020-ому році завдяки проєкту НЕФКО приміщення вдалося утеплити і поставити у ньому два індивідуальні теплові пункти.

«Тепер в нас тепло, комфортно. До того ж ми економимо близько 30% пального. А фасад робить нашу школу однією з родзинок Старого міста», - каже директорка Ольга Чуріна.

Музична школа №1 після термомодернізації

Текст і фото: Віта Сахнік


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині з літака розкидатимуть вакцину від сказу для тварин
Наступна новина В Україні збиратимуть та відтворюватимуть автентичний одяг
Останні новини
Схожі новини