За кермом з трьох років: як школяр з Луцька став чемпіоном з картингу

За кермом з трьох років: як школяр з Луцька став чемпіоном з картингу
Юний картингіст Роман Гашимов

У три з половиною роки Романа Гашимова з Луцька вперше посадили за кермо карта – невеликої гоночної машини.

У чотири він взяв участь у показових виступах з картингу. У шість поїхав на свої перші змагання. У 7 став кандидатом у майстри спорту.

Зараз йому 11 і він вже збився з ліку, скільки здобув перемог на всеукраїнських змаганнях.

Кубки, медалі, грамоти… кількість нагород з кожними гонками зростає. Як і бажання підкорювати нові п’єдестали.

Востаннє привіз перемоги зі Всеукраїнських змагань з картингу серед учнівської молоді. «Перший» дізнався, як хлопчик прямує до своєї мрії – стати абсолютним чемпіоном України.

«Прив’язував до машини сина шнурка і з ним бігав»

«Я дуже люблю швидкість, тому обрав цей вид спорту. Мій тато займався картингом, тому мені теж стало цікаво», – розказує Роман.

Говорити про себе соромиться. Ганяти на трасі йому легше. Сина «рятує» тато Еміль.

«Спершу його на шнурку тягав. Садив малого за кермо, прив’язував шнурка до машини і з ним бігав, тягнучи за шнурок. Потім ризикнув: відв’язав, щоб побачити, що він буде робити сам. Виходило доволі непогано», – пригадує Еміль.

Коли малому було п’ять років, купив йому карт. Хлопчик до педалей не діставав, сідло було завелике. Тренер Сергій Ковальчук машину переробив: педалі зблизив, поставив маленьке сидіння. Коли дитина підросла, карт переробили знову.

«Я не досягав таких успіхів, як він. Йому було 7 років, коли він став кандидатом у майстри спорту. А я цього досягнув у 14. У мене була одна чи дві грамоти. Зараз я проживаю його життя», – ділиться чоловік.

Роман Гашимов об’їздив пів-України. Підкорював траси для картингу у Кам’янці-Подільському, Тернополі, Києві… Незабаром поїде в Полтаву. Мав особисті перемоги і в складі команди «Волинь-карт».

«Хлопчик розганяється до 120 кілометрів за годину»

Тренується хлопчик тричі на тиждень у клубі Сергія Ковальчука. Навчається не тільки швидкісної їзди та маневрування. Також тренує тіло – бігає, робить відтискання…

«Тренер вчить, як проїжджати повороти, де скидати газ, а де навпаки – додавати. Так і виграю», - розповідає Роман.

Середня його швидкість – 67 кілометрів за годину. На змаганнях розганяється до 120 кілометрів за годину.

У Луцьку картодрому нема. Перед змаганнями всеукраїнського рівня дитину везуть тренуватись у Тернопіль. З ним їде тренер та вся команда.

Роман Гашимов на змаганнях

«Ми, як сім’я. Їдемо тренуватись разом. Трьома бусами з причепами веземо з собою усю техніку. Іноді тренуємось день, буває, що залишаємось на кілька днів. Ночувати йдемо в готель. Якщо не холодно, спимо в палатках чи бусах. У спартанських умовах», – жартує тренер Сергій Ковальчук.

Його гурток відвідує близько 40 дітей. Однак на змагання їздять не всі – тільки ті, хто може купити карт та екіпірування, оплатити переїзд та проживання, зробити внески за участь у чемпіонатах. А це обходиться недешево.

Держава цьому спорту практично не допомагає. Зрідка частково компенсовує витрати на пальне.

Роман Гашимов дуже любить футбол.

«У суботу ввечері попереджає: «Тату, мамо, я завтра зранку іду на футбол». Іде до 10-ї школи, де є новий майданчик. Не їсть нічого, взяв м’яча, одягнувся і побіг. О пів на восьму його вже вдома нема.

Каже, що якщо прийде з друзями пізніше, то займуть поле. Прийдуть дорослі і діти вже не пограють», - розповідає Еміль Гашимов.

«Боюсь казати, яка сума йде на картинг»

Автівка для Романа 5 років тому обійшлася батькам у півтори тисячі доларів. За рік-два потрібно буде купляти нову.

Шолом тоді коштував 100 доларів, комбінезон – 125 євро.

«Взуття підбирали на секонд-хенді. А зараз будемо купляти професійне екіпірування, бо є люди, які нам допомагають, які дають дорогу вперед. Я дуже за це вдячний. Пілот має виглядати достойно», – каже Еміль Гашимов.

Спонсором для Романа стала волинська компанія WEST AUTO HUB. Вона фінансувала поїздку на змагання у Київ, звідки хлопчик приїхав із перемогою.

Крім того, WEST AUTO HUB виділяє кошти на інші потреби. Наприклад, часто потрібно змінювати шини. Вони є двох видів: для сухих доріг та для вологих. Перші шини коштують від 130 євро за комплект, другі – від 150 євро.

Багато коштів необхідно на бензин.

«Я боюсь суму називати», – жартує Еміль.

«Ми підтримуємо не тільки картинг і Романа Гашимова безпосередньо. Ми підтримуємо взагалі спорт, розвиток дітей і молоді. Ми підтримуємо клуб «GARDA» на всіх змаганнях. Ми за здоровий спосіб життя, тому це не одноразова акція, а на постійній основі. Доїзд, проживання, харчування, форма, інвентар... Це дуже великі суми. Молоді було б важко розвиватись у цьому напрямку без підтримки», – додала очільник напрямку маркетингу та регіонального розвитку компанії WEST AUTO HUB Вікторія Доманська.

Читайте також: Спорт, який перемагає страхи: чим живе клуб бойових мистецтв Garda. ФОТО

«Це ж діти, можуть один одного підрізати і все»

Картинг – спорт небезпечний. Доки Гашимов менший долає дистанцію, Гашимов старший хвилюється.

«У заїзді в Києві було 15 учасників. Перша трійка їхала один біля одного. Я  дуже переживав. Це ж діти. Вони можуть один одного підрізати і все. Всі повилітають і всі з поразкою поїдуть додому. Дай Бог, щоб живі залишились. І ці троє вирвались, бампер біля бампера – так доїхали до фінішу. Рома приїхав другим», – ділиться спогадами Еміль.

У столиці був інший інцидент: авто хлопчика сильно вдарили. Роман вилетів із сидіння.

Тато спостерігав за цим здалеку, бо на трасу вибігати не можна було. Бачив, як суддя відвів малого вбік і щось спитав. Хлопчик кивнув. Еміль зрозумів, що з дитиною все гаразд.

«Трохи покалічили машину. Син злякався. Прийшов і сказав: «Тату, мабуть, я наступний заїзд не поїду. Я сказав: «Добре, іди погуляй». Поки він гуляв, ми з командою рівняли те, що було пошкоджене. Швиденько зібрались, зробили йому машинку. Він погуляв з хлопцями, пограв у футбол, приходить, каже: «Тату, ну що, машина вже готова? Бо мені в заїзд треба їхати», – розповідає чоловік.

Попри такі випадки, Роман каже, що сідати за кермо карта не боїться.

«Хочу, щоб інші діти займались картингом, бо це дуже класно», – каже хлопчик.

Мовляв, чим більше пілотів на трасі, тим краще. Нецікаво виїжджати, коли є два гонщики. А от коли їх 15-20, це вже видовищно.

Текст: Наталя ХВЕСИК

Читайте також: Став гонщиком у 4 роки: малий екстремал з Ковеля підкорює Європу на мотоциклі


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Стильно і технологічно: якими будуть нові котеджі у ЖК «Струмочок» під Луцьком. ФОТО. ВІДЕО
Наступна новина Роздягнений та не пам'ятає свого імені: просять впізнати чоловіка, якого знайшли в Ковелі. ФОТО
Останні новини
Схожі новини