Стара плитка і «гола» стійка. Як дизайнер Левко Давидюк придумував інтер'єр ресторанів Луцька

Стара плитка і «гола» стійка. Як дизайнер Левко Давидюк придумував інтер'єр ресторанів Луцька
Дизайнер Левко Давидюк

Дизайнер з Луцька Левко Давидюк поділився цікавинками про заклади Волині, для яких він розробляв дизайн. Мова йшла зокрема про кафе «PUR·PUR» та «Benedict Cafe», ресторани «Yavir» та «На вогні».

Зустріч відбулась 5 березня у луцькому коворкінгу «Passage Interdit», дизайн якого також робив Левко.

«PUR·PUR»: ідея соціального столика не спрацювала

Заклад з’явився у Луцьку 1 червня 2018 року. Розташований у ЖК «Яровиця». Це перше кафе у місті, яке спеціалізується на сніданках.

Кафе «PUR·PUR». У центрі – «інстаграмний» столик 

 *       *       *

«PUR·PUR» був для нас певним викликом. Зробити дизайн бранч-кафе було цікаво, бо такого в Луцьку ще не було.

Цікаво навіть було вивчити саму культуру бранчів: як виникла така традиція, як функціонує в європейських містах тощо.

Для формування стилістики закладу ми запозичили елементи культури «бохо», яка є похідною від культури хіпі. Тобто це зв’язок з природою, ефект джунглів, природні мотиви, світлі кольори із яскравими вкрапленнями. 

На основі цього ми хотіли створити відповідну атмосферу легкості, повітряності. Багато закладів у Луцьку – в темних кольорах, з приглушеним світлом. Це вечірні заклади. А в ранкових повинна бути зовсім інша атмосфера: багато світла та зелені».

 *       *       *

«Через деякий час власники закладу нам повідомили, що за стіл з деревом рідше сідають відвідувачі. А якщо пошукати «PUR·PUR» за хештегом в Інстаграмі, то найбільше фотографій біля цього стола.

Цей столик був задуманий для того, щоб людина, яка приходить в заклад сама, могла сісти там. А потім підійшла б ще одна  – і так само сіла б поряд… Можливо, зав’язалась би розмова.

Ми зрозуміли, що в Луцьку люди не настільки відкриті і не готові сидіти з незнайомою людиною за одним столиком. Вони шукають якийсь куточок, сідають окремо. Ідея соціального столу в Луцьку не спрацювала».

 *       *       *

«Як виникла назва «PUR·PUR»? Ми шукали слово, яке було б максимально коротке і дзвінке. Пурпур – це колір світанкового неба.

А з іншого боку «PUR·PUR» звучить, як змах крилець метелика, показує природність у назві».

Читайте більше: У Луцьку відкрили бранч-кафе «PUR·PUR». ФОТО

«Yavir»: люди запам’ятовують «ялиночки»

Заклад розташований на трасі Луцьк–Рівне, на межі Рівненської та Волинської областей. Створений в екостилі. Його ще називають лісовим рестораном. Відкритий восени 2017 року. Фішка ресторану:  страви – винятково з м'яса дичини.

Відомі «Ялиночки»
Відкрита барна стійка 

 *       *       *

«Ми часто шукаємо якісь речі із української культури і намагаємося трансформувати їх під сучасний дизайн.

У нас прийнято орієнтуватися у дизайні на розвинені країни. Можливо, через відчуття меншовартості. Починаємо щось брати з них, наш дизайн стає дуже схожим на їхній… І починають зникати якісь культурні риси.

У ресторані «Yavir» є елементи: трансформовані позначки, які використовували у писанках.

Це елементи впізнаваності, які викликають певні емоції. Люди можуть не запам’ятовувати назви, але пам’ятають «оті ялиночки».

 *       *       *

«Одним з рішень була відкрита барна стійка. Зазвичай барні стійки ідуть суцільною стіною, яка частково відділяє відвідувачів від бармена. Ми хотіли показати відкритість, тому зробили барну стійку, в якій видно все. Вона не створює бар’єру.

Другою її перевагою є те, що вона дисциплінує бармена. Коли він знає, що все позаду нього видно, він мусить дотримуватись чистоти.

Я бачив, що у барменів часто розгардіяш на внутрішній стороні барної стійки, тому шукав рішення, яке дисциплінувало б працівника.

Це приклад того, як дизайн може впливати не тільки на естетику, а й на поведінку людей».

 *       *       *

«У проекті ресторану на рецепції ідеально виставлені бокали, в реальному житті не завжди це виходить втілити. Але кожен раз, коли я приїжджаю в «Yavir» і бачу не ідеально рівні ряди бокалів, то прошу, аби їх порівняли».

Читайте більше: У соцмережах з'явилася серія знімків нового еко-ресторану «Yavir»

«На вогні»: люди соромляться сісти біля кухаря

Відкрився у Луцьку у вересні 2018 року на проспекті Соборності. У ньому є вугільний гриль, який розміщений посередині центральної барної стійки. На ньому шеф-кухар готує м’ясо й інші страви.

*       *       *

«Ми хотіли, щоб люди приходили сюди не тільки поїсти, а щоб в них була додаткова мотивація відвідати заклад. Сісти за стійку і подивитись, як тобі готують страву.

Вона може поспілкуватись з кухарем, щось запитати і для себе почерпнути. За рахунок цього заклад, крім гарної їжі, дає емоції.

Заклади вже виходять з розряду «прийти, поїсти, попити і піти». У світі в ресторанному бізнесі всюди є тенденція, що кухня виносить на загал усі процеси.

І знову ж таки це дисциплінує кухарів, демонструє відкритість власників та персоналу закладу до відвідувача, створює ефект довіри, коли людина бачить, що і як їй готують.

 *       *       *

«Стійка не на 100 % функціонує. Люди ще соромляться підійти, сісти біля кухаря і щось його спитати. Але, думаю, поступово вдасться це зрушити».

Читайте більше: У Луцьку відкрився новий ресторан. ФОТО

«Бенедикт»: використали радянську плитку

Це друге бранч-кафе у Луцьку. Відкрили його в грудні 2018 року. Розташований заклад на вулиці Градний Узвіз. Раніше на цьому місці був гастроном.

 

 *       *       *

«Я помітив, що щось нове люди бояться робити, бо воно неперевірене. Піца була актуальною в Луцьку і всі відкривали тільки піцерії. Із суші було так само. Потім всі мої друзі почали називати Луцьк містом суші і піци.

Ритм життя змінюється. У людей все менше часу на те, аби їсти вдома. Тому й з’явився ще один заклад у форматі бранч-кафе – «Бенедикт».

Читайте більше: У центрі Луцька відкрилось кафе «Бенедикт». ФОТО 

 *       *       *

«Колись там були колони, на них –  плитка. Ми вирішили зробити це перевагою. Насправді дуже важливо, коли об’єкти мають історію чи легенду. Вирішили трохи постібатися, бо вся плитка – радянська. Випадково на ОLХ натрапили на оголошення: продавали ящик старої плитки 60-х років минулого століття, який завалявся на горищі».

 *       *       *

«Спробували реалізувати цікаві рішення для шаф. Це просто панелі.

Коли людина заходить, вона бачить, де можна повісити верхній одяг, а коли сідає в залі, то їй видно, як кожна панель собою перекриває наступну панель. Таким чином виходить, що шафа ніби відкрита, але не видно тієї кількості курток.

З практики знаємо, що люди не надто охоче в іншому приміщенні залишають одяг. Частіше кладуть біля себе. А в «Бенедикті» є шафа, яка не створює ефект накопичення».

 *       *       *

«Ще одне рішення частково продиктоване форматом закладу. У закладах барна стійка зазвичай знаходиться досить глибоко. Але в закладі, який спеціалізується на сніданках, де люди можуть просто прийти взяти круасани і каву і піти собі, виникла потреба винести барну стійку в передній тамбур.

Щоб біля людей, які сидять за столиками, не було оцього руху людей, які прийшли просто за кавою.

Ми вирішили зробити барну стійку на вході. Це така собі експрес-зона, де навпроти зона очікування. Можна почекати, поки тобі зроблять напій, забрати його і піти».

Текст: Наталя ХВЕСИК

Фото автора, Павла БЕРЕЗЮКА, Віти САХНІК, Іванни СОЛОМАНЧУК

Передрук заборонений.

Читайте також: Глянув на дрова – зробив готель. Розмова з дизайнером Левком Давидюком. ФОТО


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Заговори, щоб я тебе почув». Як на Волині спільно звітувалися громадські організації. ФОТО
Наступна новина Коли ялинки були маленькі: показали центр Луцька 1960 року. ЗГАДАТИ ВСЕ
Останні новини
Схожі новини