Законний чи незаконний екологічний збір на в’їзді до Шацького природного парку

Законний чи незаконний екологічний збір на в’їзді до Шацького природного парку

Багато років поспіль, з початком відпочинкового сезону на Шацьких озерах в інформаційному просторі Волині спалахує дискусія – законний чи незаконний так званий екологічний збір на в’їзді до Шацького національного природного парку.

До слова найбільше обурюються ті, хто мовчки сплачує подібні платежі, потрапляючи на природоохоронні території за кордоном, – йдеться в сюжеті Сфера-ТВ. 

Щоправда, вигляд екологічного поста в урочищі «Венське» і подальша доля зібраних коштів – дійсно викликали запитання. З оновленням керівництва Нацпарку, змінились і підходи до справляння екологічного збору. Два місяці копіткої праці і замість непривабливої будки на колесах – новенька естетична споруда. Сьогодні заїжджати в ШНП стало набагато приємніше. Гарний дерев’яний будиночок, інформаційні стенди з вичерпоною інформацією про парк і законодавчі підстави платежів, екологічна продукція лісівників та привітні працівники парку – так тепер виглядає реконструйований пост «Венське».

Шацький національний парк– територія з особливим статусом у підпорядкуванні Державного Агентства лісових ресурсів України. Вона потребує охорони, догляду та оновлення інфраструктури, а  державних коштів вистачає лише на зарплати працівників. Саме це є головною причиною запроваджено відповідних внесків, що передбачені законодавством і просто необхідні для належного функціонування парку.

Аби уникнути корупційних ризиків на посту «Венське» встановлені і спеціальні термінали та касовий апарат.

Насьогодні, відповідь на запитання, куди витрачаються зібрані кошти стала зримою для гостей Шацьких озер. Нові альтанки, що замінили трухляві одоробла десятирічної давності, чиста територія, навіть новенькі душові кабіни і туалети під’єднані до каналізаційної системи – чого ніколи не було на рекреаційних територіях Парку. Серйозність підходів демонструє і оновлене електрообладнання, що перебувало до цього не лише в непривабливому, але й в небезпечному стані.  Таким чином облаштували працівники ШНПП територію найбільшого наметового містечка «Незабудка».

У співпраці з Національним парком долучаються до облаштування територій і підприємці. На власні очі ми побачили як критиковані очільником області Олександром Савченком, заболочені і неохайні  території центрального пляжу в селі Світязь перетворюються на доглянуті і впорядковані. На сьогодні поблизу озера Світязь уже встановлені парасольки, смітники і ошатні кабіни для переодягання, облаштовуються доріжки, приводиться до ладу сам пляж. І це лише початок. За словами директора ШНП Марії Христецької, роботи тривають кожного дня, аби встигнути до початку активного туристичного сезону. Врегулювали наразі і ситуацію зі світязькою громадою.

Не тільки чисті води та пляжі, а й заповідні зони, рекреаційні пункти, облаштовані працівниками парку екологічні стежки та вело доріжки є візитівкою Шацького НПП, яку потрібно оберігати і розвивати. Тому буде цілком природно для кожного свідомого відпочивальника сплатити еко-збір для забезпечення необхідних санітарних норм і розвитку інфраструктури Парку, аби ця краса тішила око і надалі.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьк буде новий фестиваль. ВІДЕО
Наступна новина У Луцькому «політесі» відкрили нові спеціальності
Останні новини
Схожі новини