«Заробляти можна чесно, а не джинсою і «заказухами», - директор «Першого» Ірина Новосад

«Заробляти можна чесно, а не джинсою і «заказухами», - директор «Першого» Ірина Новосад

Влітку минулого року медіа-простір Волині сколихнула поява нового незвичного проекту – «Першого каналу соціальних новин». Вже за півроку «Перший» увійшов до п’ятірки улюблених та найбільш відвідуваних сайтів серед волинян.

Як зацікавити читача, чи може ЗМІ бути незалежним від політичних сил, про нові проекти та те, як бути першим, – у інтерв’ю з директором «Першого каналу соціальних новини» Іриною Новосад.

- Що це за проект «Перший канал соціальних новини» і чому виникла ідея створити саме такий інформаційний ресурс, не схожий на інші волинські новинні сайти?

- «Перший» стартував трохи більше як півроку тому. Головна суть - щоб інші люди могли додавати свій контент, писати про те, що їх цікавить, формуючи власну картину дня. Ми не звичайне ЗМІ – у нас поєднується класичне подання новин з платформою, сервісом, які дають можливість кожному зареєстрованому користувачеві дописувати на сайті, висловлюючи свої думки, позицію, враження.

Однак, коли запустили проект, то думали, що нашу ідею відразу усі підхоплять та почнуть активно нам дописувати. Не так сталося, як гадалося (сміється - авт.), або ж, можливо, ми цю ідею неправильно донесли…

Зараз є достатня кількість людей, які зрозуміли суть, переваги та «фішки» нашого сайту, активно використовуючи його. Найактивнішими користувачами стали прес-служби, піарники, люди, які займаються маркетингом, іншими словами, на сайт дописують прогресивні люди, які розуміють, що за будь-яке розміщення чи поширення інформації зазвичай треба платити, а «Перший» є безплатною платформою, яку легко використовувати.

- «Перший» існує у медіа-просторі Волині більш як півроку. Що вдалося досягти за цей невеликий проміжок часу?

- «Перший» стабільно має більше десяти тисяч переглядів на день, часом досягає і двадцяти тисяч. Відповідно за півроку нам вдалося увійти в п’ятірку ЗМІ, які читають на Волині.

Думаю, ми цікаві тим, що не належимо жодній із політичних сил. Але пишемо про політику об’єктивно, адже вона цікавить багатьох.

Крім того, ми з самого початку багато уваги приділяємо маркетингу проекту: постійно думаємо, як себе позиціонувати, просувати, вигадуємо нові рубрики, спецпроекти. До речі, лише провідні ЗМІ Волині цим переймаються і займаються.

Ми завжди намагаємося шукати нові підходи у наповненні сайту, цікаво подавати контент.

А ще у нас сформувався чудовий колектив: працюють хороші журналісти, випускові редактори та фотограф.

«Перший» ми будуємо як бізнес, заробляючи гроші на рекламі. Зрозуміло, що у нас наразі є інвестори, бо ми ще поки не можемо забезпечувати себе самі, але рано чи пізно ми станемо прибутковим виданням, про що свідчать вже існуючі результати.

Ми прагнемо зруйнувати стереотипи, бо вважаємо, що ЗМІ може стати прибутковим. Ті видання, що беруть активну участь у політичних баталіях – приречені. Адже з самого початку ніхто (ні інвестор, ні колектив) не сприймає таке ЗМІ, як бізнес, їх використовують для вирішення політичних завдань. Але гроші можна заробляти чесно, а не джинсою та «заказухами».

- Думки про «Перший» - різні. Кажуть, що він неформатний. Одним подобається, іншим – ні, здебільшого через те, що потрібно реєструватися…

- Скільки людей – стільки думок. Але добре, що люди вважають, що ми не такі, як інші, отже – нас помітили. Гірше було б, якби на нас взагалі ніяк не реагували (сміється – авт.)

Стосовно реєстрації… Розробники нашого сайту попереджали нас про те, що реєстрація ускладнить шлях читача до сайту, але ми свідомо зробили це, адже бачили, як багато негативу пишуть анонімно у коментарях під новинами на інших сайтах.

У нас все чітко: зареєструвався і можеш голосувати, коментувати, додавати публікації, брати участь в рейтингах.

Так, реєстрація зменшує кількість коментаторів на «Першому», але ми знаємо, що наші користувачі пройшли якусь мінімальну перевірку на адекватність і погодилися з правилами нашого сайту.

- Що цікавого почитати пропонує «Перший» своїм відвідувачам?

- Окрім стандартних рубрик, на «Першому» з’являються і нові – тематичні. Наприклад, «Перший вчиться», «Будь сильним», «Депутати в темі», в якій ми спілкуємося з волинськими депутатами.

Нова рубрика - «Людина часу», для якої ми підбираємо цікавих співрозмовників, які глобально впливають на життя нашого міста, області, країни…

Є кілька розважальних форматів, зокрема музичні підбірки.

У планах – цікаві проекти, назви яких я не озвучуватиму, але вони стосуватимуться стилю, бізнесу та автомобілів.

- «Перший» оновив дизайн. Чим викликана потреба змінювати його?

- Вдосконалюватися – це добре. Як показує досвід, з першого разу нічого не виходить ідеально.

Більш як півроку ми працювали зі старою версією сайту, розуміючи, що, приміром, банерів не вистачає для усіх рекламодавців, які хотіли б з нами працювати.

По-друге, ми розраховували на те, що люди самі будуть дописувати на «Перший», але оскільки цього не сталося, бачимо, що нам потрібна більш класична стрічка новин.

Тому вирішили структуризувати зовнішній вигляд сайту та полегшити його сприйняття читачами.

- А які можливості пропонує «Перший» для рекламодавців?

- Ми пропонуємо і практикуємо нативну рекламу. Це публікації, які ми пишемо з тими рекламодавцями, колегами, партнерами, які хочуть рекламуватися нестандартно, вплітаючи їхній контент в редакційну канву. Такі матеріали цікавіші і краще читаються.

Намагаємося навіть в рекламному матеріалі давати цінну для читача інформацію, яку він міг би потім практично використати.

Звичайно, не обходиться і без стандартних рекламних матеріалів про продукт чи якусь послугу. А віднедавна серед наших пропозицій для рекламодавців з’явилась і оренда бордів у Луцьку.

Головне – ми завжди позначаємо публікації, не приховуючи від читачів, що це реклама. Це наше золоте правило!

- «Перший» особливий тим, що започаткував рейтинги. Розкажіть про них детальніше.

- Рейтинг – класна річ. Візьмемо для прикладу рейтинг депутатів Волинської обласної ради. Кожен депутат має свою інформаційну картку. Його позиція в рейтингу залежить від кількості публікацій, доданих депутатом від свого імені, від користувацьких голосів, відданих за нього.

До рейтингу депутата також плюсується рейтинг публікацій, доданих ним. Крім того, додають рейтинговості коментарі під інформаційною карткою депутата, а також коментарі під його публікаціями.

Секрет успіху у рейтингу на «Першому» простий: щоб бути першим в рейтингу, потрібно бути активним на сайті.

Рейтинги ми започаткували не для того, щоб хтось настворював ботів і голосував від них. Ми хочемо, аби було видно, на скільки активною є та чи інша організація, чи людина в медіа-просторі. Рейтинги «Першого» - це індикатори медіа-активності.

Текст: Ірина КОСТЮК (Перший)

Фото: Роман ДОМБРОВСЬКИЙ


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (2)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина #policelovestory: історія кохання дільничних офіцерів поліції з Луцька Оксани та Сергія Карпінських
Наступна новина Депутати пояснили, чому не продовжили контракт керівнику Краєзнавчого музею
Останні новини
Схожі новини