Здобуте з-під землі, вистояне під рок-н-рол. Як народжується перше ремісниче пиво Луцька

Здобуте з-під землі, вистояне під рок-н-рол. Як народжується перше ремісниче пиво Луцька

«Де ви ще побачите, як пиво з-під землі видобувають!? А у нас зможете. Ще й посмакуєте його, свіженьке, прямо у підземному бункері пивонапірної вежі!» - нас зустрічає представниця броварні і Наталія Попович вказує на масивні дерев'яні двері. За ними - сходи. Ведуть вниз. Коридор звертає в бік вежі.

Далі — зась. Там скрегіт металу, масивний гул, схожий на той, з яким працюють потужні насоси. Цікаво — сил нема терпіти, але нічого не зробиш, виробництво серйозне... Ще не готове, потім окремо запросимо — пояснюють власники виробництва.

Але в нас і так — унікальна місія. Ми на броварні LUCHAN — першій ремісничій пивоварні Луцька. Тут варять пиво, яке досі в нашому місті не виробляв ніхто.

Тут варять пиво, яке досі в нашому
місті не виробляв ніхто

Луцьке пивне ремесло

Цю вежу видно здалеку. Більше того: вона стала приводом не однієї публікації у луцьких медіа. А ще орієнтиром для усіх, хто захотів спробувати нового луцького пива. Їдеш Ківерцівською чи спускаєшся з мосту від Гордіюк — дивись ліворуч, не пропустиш.

Нова пивоварня — сімейний бізнес родини Поповичів. Так, це ті самі Поповичі, які давно і успішно виробляють Луцький квас (Ну, знаєте ж їх? Точки-бочки, як біля сонячного годинника у центрі, чи мобільні кіоски з жовтими посіпаками. Там де квас, мохіто, лимонад. Ну, от — це власність Поповичів).

Вони назвали свою пивоварню ремісничою. Відмовилися від популярного терміну “крафт”. Кажуть: ремесло — це і є крафт, тільки українською.

Нова пивоварня - сімейний бізнес родини Поповичів.
Довідково. Термін “крафт” з'явився саме у галузі пивоваріння у 1984 році. Американський журналіст Вінс Коттоне у статті для журналу «New Brewer» вжив прикметник «крафтова», аби описати «маленьку пивоварню, що використовує традиційні методи та сировину для виробництва ремісничого, безкомпромісного пива, котре продають локально”. Пізніше цей же журналіст писав: «Крафтове пиво - це ідеальне, безкомпромісне пиво, зроблене вручну в певній місцевості, в невеликій кількості, з використанням природної сировини, непастеризоване й таке, що подають на розлив”. Сьогодні важливими ознаками крафтових пивоварень є також постійні експерименти і нові смаки, небанальні маркетингові ходи, пряма комунікація зі споживачем через соцальні медіа, оригінальні івенти тощо (за матеріалами The Village Україна)

 

Тут, під вежею — не тільки інтригуюче загадкове місце майбутніх екскурсійно-пивних атракцій. А й літнє кафе з квасом, пивом і закусками (ми спочатку теж не повірили, але пиво для дегустації тут наливають  БЕЗКОШТОВНО!). І цех з виробництва квасу. Ну і, власне сама пивоварня LUCHAN. Новісінька, в буквальному сенсі цього слова — блискуча. До неї й прямуємо.

Що там під вежею?

«Одягніть, будь ласка, халати й бахіли», –  просять нас перед входом у варочний цех. Санітарна безпека тут — святе. Чистота обладнання і навколишнього середовища — без перебільшення життєво важливі показники для пива. Одна зайва бактерія може зіпсувати цілу двохтонну варку.

Хоча виробнича лінія — нова, сучасна і захищає сировину від зовнішнього середовища на більшості етапів виробництва — запевняє головний пивовар Іван Вашкевич.

Іван Вашкевич. 
Той, хто варить пиво LUCHAN

Він руйнує наші (погоджуємося — попсові) уявлення про людину-яка-варить-пиво. Не помішує довгим черпаком гаряче сусло в чані. Не має «пивного» пуза чи засмальцьованого шкіряного фартуха. З бородою, правда, але акуратною, шкіперською. Молодий, позитивний і... фанатично закоханий у власну справу.

Чаклує над екраном комп'ютера, де, пояснює, зафіксовані всі показники процесу: тиск і температура у котлах, час варки, об'єми складників тощо.

«Ця пивоварня збудована «з нуля», за усіма стандартами сучасних пивних виробництв» — розповідає керівник виробництва. І раз-по-раз вживає слово «спеціальний». Спеціальне й справді тут усе... І система витяжки, яка забирає з повітря залишки вуглекислого газу. І дренажне й осушувальне обладнання, що ліквідовує й натяки на можливість появи плісняви — першого ворога пива. І апарати для миття чанів — дуууже важливого етапу виробництва, адже резервуари мають бути ідеально чистими, тому вимиваються спеціальними (от, знову це слово) лужними і дезинфікуючими розчинами до 100-процентної ідеальності.

«На наших потужностях можемо виготовляти 70 тон пива щомісяця. Є й резерв — можемо доставити обладнання, площа дозволяє. Тоді зможемо вийти на потужність 200 тон у місяць» - каже співвласник броварні Олексій Попович.

Отак вариться не «крафтове», 
а – ремісниче! Луцьке!

Як варять пиво

Пиво LUCHAN варять традиційним, століттями відомим способом — з води, солоду, хмелю і дріжджів. Вода проходить багатоступеневу фільтрацію. Солод (пророщене зерно) купують близько десяти сортів — і український, і німецький. Хмелі везуть з Німеччини, Австралії, Америки. Звідти ж приходять спецалізовані пивні дріжджі.

Довідково. Якщо дуже схематично, то народження пива виглядає так. Солод – пророщені зерна – з подрібнюють, змішують з водою. Гріють. Відфільтровують рештки зерна. Додають хміль. Варять. Охолоджують до 18 градусів.  Перекачують у великі чани. Додають дріжджі – напій бродить. По тому починається процес витримки і освітлення: пиво охолоджують, рештки дріжджів опускаються донизу — напій світлішає, втрачає частину мутності. Залежно від рецепту загальна тривалість процесу бродіння і освітлення буває різною, на LUCHAN в середньому — три тижні. Після чергового контролю якості у лабораторії пиво розливають у кеги.
Холодне. Смачне. На найвибагливіші смаки…
Ми його – дегустували. І ви можете)

Солод, хміль і дріжджі - просто нескінченна палітра іструментів для втілення фантазії пивовара. Різні ступені просмаження солоду - від білого до карамельного — відповідають за те, темним, напівтемним чи світлим будее пиво. Різні сорти хмелю забезпечують варіації гіркоти, ароматів, вмісту алкоголю. Дріжджі, впливаючи на процес бродіння, регулюють насиченість, густоту, цукор.

«Мої авторські пива ще попереду. Ми ж тільки починаємо. Ті шість сортів пива, які варимо — це “стартові” у пивному світі смаки. З радикально нових для Луцька — Шварцбір (темне пиво з каремельним смаком), а також Індійський (IPA) та Американський (APA) бліді елі – ароматні, насичені напої з підвищеним рівнем гіркоти. Даємо лучанам час це розпробувати. І знаєте — справа рухається, кожна наступна варка розходиться все швидше!» - каже Іван Вашкевич.

Не втримуємося від класичного журналістського питання про творчі плани.

«Ближче до зими будуть у нас і темні стаути, і портер. Експерименуватиму з фруктовими смаками... Ні-ні, які ароматизатори!? Тільки справжні, натуральні продукти. Можливо, восени гарбузове зваримо. Пробуватиму і овочі використовувати, і спеції, і трави... Шукатиму нове. В цьому і є кайф роботи ремісничого пивовара. Якщо здивую справді новим і класним смаком — вважатиму свою місію виконаною» - пояснює шеф LUCHANівського виробництва.

Не повірите: так виглядає
солод ...зі смаком кави!

А для експериментів пивоварня має лабораторію, де на спеціальному (ось, знову!) обладнанні, з абсолютним дотриманням усіх вимог технології, варять мікропартію нового пива кілька десятків літрів. Дегустують. Вдалося — тоді тільки пускають у виробництво.

Бродіння під Limp Bizkit

В одному цеху пиво варять. В іншому витримують процес бродіння і освітлення. Саме тут стоять стрункі восьмитонні резервуари. Їх тут любовно називають «цекатешками» (від абревітарури ЦКТ - циліндрично-конічний танкер).

Тут крізь шум холодильного обладнання чуємо енергійні ритми музики. Прислухаємося — цехом розноситься драйові децибели Limp Bizkit.

Жартуємо: на молочних фермах інколи класичну музику включають — кажуть, у сиру і масла тоді смак ніжніший...

«Ну, а ми тут тільки рок слухаємо, нам від продукції енергія і драйв потрібні», - підхоплює тему Іван.

Їхнє пиво «слухає» рок
І дозріває у «цекатешках», каже Іван

Біля чанів — партія наповнених свіженьким пивом кегів. Не втримуємося: а можна спробувати пива — прямо з «цекатешки»?

«Та без проблем! Я сам так часто роблю: перевіряю стан готовності продукції у кожному з чанів. Звсно, паралельно і лабораторні аналізи бернемо», - Іван миттю десь знаходить брендований бокал, заправським рухом бармена визволяє з металевої бочки грам 300 блідого елю... Воістину це було найбільш свіже пиво, яке ми коли небуть куштували!

До нас доєднується співласник пивоварні Олексій Повович. Питає про враження. Пояснює: американський блідий ель дістав таку назву від того, що був нетипово світлим — блідим — для ХІХ століття. Традиційно солод сушили на вогні, і він народжував темне пиво. Коли ж навчилися сушити солод, обдуваючи зерна гарячим повітрям, не спалюючи їх — тоді людство й познайомилося з блідими елями.

Такого свіжого ми не пили ще ніколи.
От він: американський блідий ель! 

Олексій зізнається, що уже давно, реалізовуючи власний квас, думали про доцільність пивного виробництва:

«Спершу ми все уявляли типово: зваримо два види — і реалізуємо в максимальній кількості торгових точок. Усе змінилося, коли я потрапив на навчання пивних сомельє, організоване «Українською пивною лігою». Зрозумів: наскільки мало у нас в Луцьку знають про пиво! А це ж — столітні традиції, передові технології, безмежне поле для творчих експериментів, сотні нюансів смаків, ароматів! Це цікава, потужна, багатогранна галузь не просто харчової промисловості, а гастрономії, культури! Приїхав і сказав сім'ї: робимо крафтову пивоварню! Будемо піднімати пивну культуру у Луцьку і на Волині. Не просто варити і продавати пиво. А проводити екскурсії на виробництво, влаштовувати лекції, дегустації!»

«Чомусь усі звикли смакувати і розрізняти нюанси відтінків у винах, віскі. Пиво незаслужено має статус «ширпотребного» напою. Будемо виправляти!» - додає Наталя Попович.

Автор: Юрій Ричук. Фото: Олена Лівіцька.


ПостСкриптум 1: Поради й секрети пивоварів LUCHAN

Ділимося кількома секретами і порадами, почутими від спеціалістів на LUCHAN. Так би мовити, вносимо свої лепту в підняття пивної культури)).

«Живе пиво» - винахід маркетологів. Тривалість зберігання напою залежить від дотримання санітарних норм на виробництві. Нема шкідливих бактерій у пиві - нема чому псуватися. Абсолютно натуральне пиво — без консервантів, пастеризації тощо — здатне у належних умовах зберігатися від трьох місяців і довше.

Не прогавте нагоди посмакувати крафтовим пивом взимку. «Несезон» для пивовара — можливість довше вистояти пиво, збавивши виробничі темпи. А отже підвищити градус благородності напою. До речі, “зимові” види пива — це темні сорти, густі стаути, портери. Їх п'ють не для того, аби втамувати спрагу, а потішити гастрономічні емоції, зловити нюанси аромату, відтінки смаку.

Пиву шкодить контакт з повітрям. Саме тому до потрапляння у ваш бокал воно майже не контактує з киснем. З чану — в кег. З кегу — в пляшку чи бокал. До речі, якщо купили пиво у пластиковій тарі — випийте його не більш, як за три дні. Тримайте у холоді не тільки для кращого смаку, а й для того, щоб не «оживити» можливі залишки дріжджів у пиві (вони для хорошого пива — норма)

Хочете перевірити майстерність пивовара — скуштуйте класичний світлий лагер. Це пиво без підвищеної гіркоти, ультраароматних хмелів чи фруктових домішок, які інколи маскують недоліки виробництва. Світлий лагер у пиві — як стейк з сіллю і перцем у кулінарії: смакує тільки тоді, коли майстерно приготовлений (світлий лагер у LUCHAN має назву «Німецький пілс»).


Будували броварню з нуля! 
Кажуть, колись на цих землях і
справді були поля хмелю

ПостСкриптум 2: Броварня LUCHAN не схожа на жодну іншу волинську пивоварню. Чому?

  • Це абсолютно нове виробництво: з новопридбаним обладнанням, спеціально збудованим, а не переробленим зі складу чи фабрики приміщенням.
  • Тут варять сорти пива, які на Волині не варить жодна інша пивоварня.
  • Тут вчать розуміти пиво. Вживати його усвідомлено. Уже зараз пропонують кожному безкоштовну дегустацію
  • Малі об'єми виробництва дозволяють створювати більш сміливі, експериментальні, ексклюзивні, немасові сорти пива.
  • Тут використовують німецькі, австралійські й американські хмелі.
  • Тут використовують не менше 10 видів солоду, в тому числі і житній, і пшеничний, і ячмінний.
Знайти пивоварню – легко.
Бо з дороги видно!
Десь там б’ють пивні джерела...
Просто вони дуже хотіли,
щоби Луцьк мав луцьке пиво. 
І воно вже є!
«На кухні» – стильно
Усі ці логотипи на стіні броварні 
- то знак вдячності колегам і партнерам
за допомогу
Упс. Та сама вежа!
«Книжка з рецептами»)
Іван Вашкевич розказує,
чому «цекатешка» має форму конуса
Бо у нижню його частину стікають залишки дріжджів,
а вгорі – пиво. Саме тому тут два крани
Просто з «цекатешок» пиво потрапляє в кеги
Або – так)) Іноді!
Особливих гостей тут частують ексклюзивом
А загалом же: можна просто прийти, купити – й скуштувати!
...Щоб знати, що ж то там таке вони з-під землі видобувають?

 

...Щоб знати, що ж то там той їхній Іван таке варить?
Пиво варить! LUCHANівське!

#лучан #пиво #пиволучан #броварня #пивзавод #луцькепиво 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку відкрили нову М'ясну лавку «Забіяка&Забіяка»
Наступна новина Волинські волонтери збирають допомогу для бійців на Сході
Останні новини
Схожі новини