«Якого еля ви тут робите?!». Репортаж із першої екскурсії луцькою ремісничою броварнею LUCHAN

«Якого еля ви тут робите?!». Репортаж із першої екскурсії луцькою ремісничою броварнею LUCHAN

«Якого еля ви тут бродите?» - «запитували» мене дивні стіни дивного підземелля, що прямісінько над тим місцем, з якого вони нібито добувають луцьке пиво.

Якби я не пила дивного гарячого напою, яким прямісінько з киплячого на дровах казана пригощали перед входом у підземелля, то знала б... А так – пиво з корицею, геть не схоже на пиво, а на щось духмяне та ігристе, тихенько робило своє.

У підземеллі ми йшли від кімнати до кімнати, за спинами приглушено гупали важкі двері. То куштували солод, то нюхали хміль, то закушували щось дуже темне і дуже крафтове... чорним шоколадом (а пиво ж!) – і здавалося, що з цього бункера ми самі вже не виберемося нізащо.

...Ні. Вибралися. Перебралися у цех із блискучого металу, де з ємностей, які вони ніжно називають «цекатешками», своїми руками набирали собі пиво у колоритні келихи. Пиво тут «цідять» як мінімум під «Metallica» (принаймні цього вечора)! І запевняють, що все те саме може зробити абсолютно кожен, хто зважиться на екскурсію першою ремісничою броварнею LUCHAN.

Репортаж із нової луцької пивоварні читати ТУТ

Почалося! Luchan Brewery стартували із екскурсією!

*  *  *

Зовсім недавно у Луцьку відкрили нову броварню. Бізнес започаткувала родина Поповичів. Ми першими мали нагоду розказати і показати, як же у цій броварні брати Олексій та Валентин Поповичі варять пиво та чим вона особлива. Першими пішли побачити і ще одну фішку: Luchan Brewery пропонує лучанам ексклюзив – особливу екскурсію локаціями пивоварні!

Екскурсія новаторська: експонати тут не просто МОЖНА ЧІПАТИ РУКАМИ, а й ...пробувати на смак.

Багатьом ой як сподобається))

Пішли?

На коліна перед Земаном і Шнайдерами!

Дмитро Безвербний за гіда:
і я там був, пиво пив...

Вечір однієї п’ятниці. Та ясно ж: коли ж влаштувати екскурсію на пивзавод, як не у п’ятницю ввечері? Одна тільки думка про таку можливість гріє душу неймовірно. Ще не смеркає, ми вже у дворі Luchan Brewery на околиці Луцька (Ківерцівська, 49). Саме тут віднедавна варять ремісниче луцьке пиво. Чому ремісниче? Тому що з душею, зі смаком, за технологіями, що дозволять впізнати це пиво з-поміж будь-якого іншого і гордитися тим, що воно – луцьке!

ЧИТАТИ ТАКОЖ: LUCHAN на повороті. Перша реміснича броварня Луцька відкрилася під класику і барабани

Був час, коли пивоварні у Луцьку працювали на всю. Досить те все читати в історичних чи краєзнавчих публікаціях, подумали якось брати Поповичі. У них вийшло дати життя бренду «Луцький квас», чому не повторити це з луцьким пивом? Так ми отримали пиво LUCHAN .

Отож, той самий поворот на Ківерцівській, 49. Здалеку видно пивну вежу LUCHAN. У дворі  чекає невеликий гурт щасливчиків, які побачать екскурсію від цієї броварні першими. Народ тримає у руках паперові скляночки, ті багатообіцяюче димлять чимось теплим і духмяним.

Спершу – наливають! На ексурсію прийшла
керівниця управління туризму і промоції Луцькради Катерина Теліпська

Господарі броварні Валентин та Ірина, Олексій та Наталія Поповичі частували присутніх гарячим пивним напоєм із казана на дровах.

П’ємо. Лишаємо порожні скляночки. Йдемо далі.

За екскурсовода – Дмитро Безвербний. Той самий Дмитро, який уже пів Луцька нічними екскурсіями з факелом у руках переводив. Про пиво він розповідає так само смачно, як про луцьких привидів чи нічний Луцьк))

Тут він «пивний гід», правда «пивного живота» ще не нажив. З ним ми занурюємося в історію луцького пива. Можна довго розглядати комічні стенди. Можна бачити там старі світлини і впізнати у них пивоварні Вацлава Земана та братів Гершона та Сруля Шнайдерів. Почитати-послухати про перший рецепт пива у світі. Про те, що пов’язує Нефертіті, луцького пивовара Вацлава Земана, нинішній спиртзавод на Ковельській…

Власник броварні Олексій Попович – теж серед екскурсантів. Поки))
Експонати – не без гумору!

Дмитро у той час то співає, то стає в емоціях на коліна, то інтригує – словом, розповідає так, наче він бродив середньовічними містами пів життя і не один келих там пива випив.

Далі – бункер. Сруль Шнайдер би вмер від заздрощів))

Просто в бункер… з пивом

Багато пива вип’єш – не виберешся!

Під вежею броварні – таємниче підземелля. Двері у ньому нагадують фільми про бункери Другої світової. Нас просять спуститися сходами до низу і…зачиняють.

Розповідають, що просто у цей бункер підведені труби, якими тече справжнє луцьке пиво. З труб його потім і наливатимуть…

«Обережно, голова-а-а!» - гукає гід, бункер же: над головою – гори бетону і металу.

Перше, що помічаєш у бункері, – запах. Сильний аромат пива-сирцю, сусла.

«Зараз-зараз. Перекрию лучанам на кілька секунд труби, хай потерплять. А для вас найсвіжішого сусла наллю», - сміється Дмитро.

Тут – цікаво...
На стінах – комікси
Все дають їсти, пити, нюхати...

«Дайте пива-а-а!» - гукає кудись «нагору». Згодом відкручує крана, наливає нам сусло у склянки і дає …спробувати. Це те, що багато хто із присутніх точно робить уперше в житті.

Йдемо від кімнати до кімнати – і тут екскурсії варті одні лише написи на стінах. То такий собі веселий маршрут, бо стіни розписані «пивними коміксами». Від «ми веселі зерна» - до «якого еля тут бродите». Тим часом ми куштуємо солод, розглядаємо гранульований хміль, без якого пива не зготуєш, розбираємося з деталями у келихах (виявляється, тут своя премудрість – різному пиву пасують різні ємності). Так помалу добираємося до головної зали, де можна пивом смакувати. Усе це – під легенди, жарти, історії і навіть місцями пісні від колоритного гіда.

Сусло пили? А ми – таа-а-к!

Про елі та лагери нам розповідає сам Олексій Попович. Тут уже відкривається таємниця таємниць, що все пиво, бачте, ділиться на два типи: елі та лагери.

«Беріть! Пригощайтеся! Ну хоч нюхайте!» - підморгує дівчатам Олексій.

Келихи пітніють від холодного пива. Ми по черзі сьорбаємо то німецький пілс (пиво з ледь відчутною гірчинкою, це пиво вважається еталоном кожної пивоварні, бо саме за цим смаком визначають якість роботи пивовара – світле, без ароматичних хмелів, свята класика – тут нема чим сховати недоліки, хоч би як хотів), то вітбір (хех, те, яке звуть пшеничним нефільтрованим), то особливе milk stout… Останнє – новинка від LUCHAN.

«Якщо ви вранці до цього пили каву, то тепер будете пити milk stout, гарантую!» - жартує Олексій.

Олексій Попович: «Тепер будете пити milk stout, гарантую!»

У бункері з пивом. На Luchan Brewery

Тим часом у руках пиво – темне, з капучиновою пінкою над ним. У пиво додають молочний цукор, який ховає звичну гіркоту. Як розповідає власник пивоварні, тут планують виробляти різні лімітовані ремісничі сорти пива, щоб побачити, яке ж насправді найбільше прийдеться до смаку лучанам. Саме те згодом й «поставлять на постійну лінійку».

Milk stout нам наполегливо радять смакувати з …чорним шоколадом. І поки ти в бункері під землею, поки двері ніхто не відчиняє, ти не маєш іншого шансу. І таки-так: пиво з шоколадом – смачно.

…А тепер наливай під «Metallica»!

Далі – суцільний треш-метал. Ми йдемо у святую-святих – броварню. Одягаємо на ноги бахіли, на плечі халати. І потрапляємо під контроль головного пивовара LUCHAN Івана Вашкевича.

Чистота – бездоганна. «Цекатешки» та чани аж блищать. Зі стін підморгують бренди компаній-партнерів та тих броварень, якими надихалися Поповичі при створенні луцької. Такий собі жест пивної поваги.

Святая-святих – там, де варять пиво

Слухаємо, як Іван зі знання справи і під хард-рок (десь розпинається колонка) розказує, як народжується пиво. Як його варять, перекачують у чани, як воно бродить і вистоюється зрештою до того бездоганного стану, в якому ми його любимо. Олексій тим часом доповнює: у кожного пива у «цекатешці» є свій паспорт: це фактично документ біля ємності, де фіксують всю інформацію про те, що всередині та його стан. Наразі на цій луцькій пивоварні варять шість сортів пива.

Хтось жартує: чи візьмуть сюди на роботу пивоваром.

Беруть, кажуть! Але є одне але… Спочатку треба вивчити все про пиво, потім пройти «кастинг в Івана» у відділі сортування солоду, потім кастинг на прибирання (Іван тут таємниче усміхається, - авт.). А ще ж вивчити плей-лист, бо пиво тут варять під хард-рок та рок-н-рол... Словом, шансів мало.

«На роботу візьмете?»
«Легко! Тільки спершу – кастинг в Івана...))»

…Коли ми думали, що кульмінація екскурсії – це таємничий бункер з хмелем, пивом і коміксами, то ой як помилялися.

Кульмінація – тут. Нам дозволяють забратися сходинками під саму «цекатешку». Відкрутити крана і набрати у подарований брендований келих найсвіжішого яке тільки може бути – пива!  Довіряємо смаку Олексія Поповича, саме він обирає цього разу – шварцбір.

Темне пиво, каже Іван, «з нотками арабіки та шоколаду».

Відкриваю крана, кавове пиво драйвово ллється у келих. На мить відчуваєш себе «королевою цекатешки». Але поки я позувала для фото, холодне пиво текло мені по руках.  Бо, виявляється, і з «цекатешкою» треба вміти бути «на ти».

Хоч раз у житті це мусить
спробувати кожен!

«Нічого страшного!» - підбадьорював збоку Іван, відстукуючи ногою щось переможне під свій хард-рок.

Навряд чи вони кажуть у таких випадках це всім, але екскурсія – то та історія, коли тут точно можна більше, ніж зазвичай.

Хочете спробувати? Вам – на Ківерцівську, де LUCHAN на повороті)

Як записатися? Куди йти? Скільки коштує? Точно скажуть ТУТ: LUCHAN у Фейсбуці. Або – за тел. 0501004090.

ЯКЩО ВИ НЕ ЗНАЛИ, ЩО...

* Перший записаний рецепт пива науковці знайшли у древньому Єгипті у 2200-2600 роках до н.е.

* У храмі Нефертіті могла бути …пивоварня, а у Вавилоні пиво вважали дарунком богів. 

* До 12 ст замість хмелю свого часу використовували полин, молоді пагони верби та інші рослини. 

* У Луцьку свого часу були майже «пивні війни» між Земаном та Шнайдерами. Земан вважав, що завод йому у 1906-му спалили Шнайдери. 

* Брати Поповичі у 2020-му  знайшли на околиці Луцька пивоносні горизонти. 

* Живе пиво – це міф. 

* 80% часу пивовар витрачає тільки на підготовку ємностей для варіння пива. Вони мають бути ідеально чисті. 

* Великі виробники, які не мають змоги аж надто ретельно стежити за чистотою ємностей, задля полегшення процесів використовують пастеризацію у виготовленні пива. 

* Крафтові броварні не використовують пастеризації зазвичай. Як і Luchan Brewery.

* Пиво вітбір смакує із пармезаном, німецький пілс із фісташками, milk stout із чорним шоколадом…

Текст: Олена ЛІВІЦЬКА.

Фото: Роман НЕВЕСТЕНКО-ДОМБРОВСЬКИЙ.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина 13 та 16 листопада луцьким школярам можуть зробити вихідні
Наступна новина У Володимирі-Волинському школи і дитсадки відновлюють роботу з 10 листопада
Останні новини
Схожі новини