Зеленський розповів, як домовлявся з луцьким терористом

Зеленський розповів, як домовлявся з луцьким терористом
Фото ілюстративне

Президент Володимир Зеленський розказав про свої переговори по телефону з терористом, який 21 липня утримував 13 заручників у Луцьку. 

Про це повідомляє Українська правда із посиланням на Офіс президента.

«Спочатку треба було оцінити його вимоги, оцінити, наскільки він адекватна людина. Паралельно ми мали перерви у зустрічі з президентом Швейцарії, брали ці перерви, вона все розуміла. Ми хотіли тримали все на контролі, що відбувається, тому що були дійсно трішечки не зрозумілі вимоги, через що це відбувається, треба було зрозуміти. Якщо навіть говорити про вимоги, чи відпустить він людей, потім з'явилася інформація, що замінування йде не тільки цього автобусу, але ще в Луцьку є такі місця. 

Всі впродовж десь 9 годин розмовляли з ним, від психологів до перемовників. Людина хотіла тільки одного, бо погрожувала і хотіла тільки одного, щоб виконані були його вимоги. Пропонували одразу зробити спецоперації, яка, ми з вами не знаємо, чим би закінчилась. Тобто це був би штурм, швидкий, я впевнений, що він був би результативним, але завжди є небезпека, що можуть загинути люди, хтось може загинути, якась кількість, і це дуже небезпечно. Тому ми порадились, я захотів проговорити з цією людиною по телефону і спробувати мати можливість, щоб він відпустив людей. Я спробував, говорив з ним.

Мене попередили, що він говорить з усіма 10-15 секунд. Трішечки більше він розмовляв з журналістом. А потім кидає трубку. Не хоче продовжувати. Хоче, щоб було виконано всі його вимоги. 

Ми з ним говорили 7-10 хвилин. Ми домовилися, що він зробить перший крок. Він відпустить декількох наших людей. Я попросив його відпустити пораненого, вагітну жінку і дитину. Він сказав, що пораненого немає, що це був блеф. Тому домовилися, що він відпустить три людини, і я після цього запишу відео. 

Після того як відео вийде в соцмережі, він через пів години випускає всіх людей. Приблизно так і відбулось. 30-40 хвилин і він відпустив заручників. І для мене все це очевидно. Це очевидні для мене кроки. 

Якщо ми можемо щось робити без штурму, якщо ми можемо не ризикувати життям хоча б однієї людини, то… я з такими принципами живу, жив і буду жити.

Тому маємо результат. Результат – всі живі. Ми не боремося за рейтингами. Ми боремося за життя. Для мене це найголовніша цінність», – сказав Зеленський.

Нагадаємо, 21 липня в Луцьку невідомий захопив автобус «Берестечко-Краснилівка» із людьми. Поліція оголосила в місті план «Заручник», центр Луцька перекрили, на місце подій прибула бронетехніка та військові. Згодом терорист висунув вимоги через одну зі своїх сторінок у соцмережах.

«Першому» вдалося поспілкуватися із однією із заручниць (лучанка сама вийшла на зв’язок із редакцією) та з чоловіком, який назвався Максимом Плохим.

Стало відомо справжнє ім’я терориста та деталі з його біографії.

До Луцька прибув міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Він заявив, що з терористом ведуть переговори, є порозуміння.

Під час перегорів терорист дозволив передати для людей воду.

Пізніше чоловік заявив, що «люди – в поганому стані, є один поранений, а також вагітна жінка і дитина».

Згодом стало відомо, що трьох заручників терорист відпустив.

Президент України Володимир Зеленський виконав вимогу луцького терориста Максима Плохого – записав відеозвернення, де усіх закикав би подивитися фільм «Земляне» 2005 року.

Близько 21:30 терорист Максим Кривош здався силовикам.

Міністр Арсен Аваков заявив, що у луцького терориста був спільник, і його затримали у Харкові.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Смотреть всем!» Що варто знати про фільм «Земляни»
Наступна новина Затримання луцького терориста. Фото і відео з місця події
Останні новини
Схожі новини