10 цитат з інтерв'ю Максима Кривоша для УНІАН

10 цитат з інтерв'ю Максима Кривоша для УНІАН
Фото УНІАН

Луцький терорист Максим «Плохой» Кривош дав перше інтерв'ю після року в СІЗО. Він розповів УНІАН, як був на «ти» з Володимиром Зеленським, пояснив, навіщо стріляв з автомата по фасаду будівлі облМВС, заявив, що вже вирішив не подавати апеляцію на майбутній вирок суду, і сказав, що варто подивитися після фільму
«Земляни».

Рік тому, вранці 21 липня, 44-річний Максим «Плохой» Кривош захопив 13 заручників в автобусі у Луцьку. Серед них був 15-річний хлопець, вагітна, пенсіонерка. Він називав захоплення "Днем антисистеми".

Зажадав від перших осіб держави, олігархів, глав церков розмістити в соціальних мережах відеозвернення із зазначенням імені, посади та заявою, що вони - "терористи в законі". І, як ви пам’ятаєте, була окрема вимога до президента: опублікувати заклик подивитися фільм про проблеми експлуатації тварин "Земляни".

Кривош мав при собі  зброю і вибухівку, зробив кілька пострілів вгору. До Луцька виїхав Арсен Аваков (на той час міністр МВС). Володимир Зеленський заявив, що "тримає ситуацію під контролем". І ввечері, приблизно через 12 годин після захоплення заручників, виконав вимогу, порекомендував фільм "Земляни" (у той же день це відео видалили).

Заручники були відпущені. Кривоша затримали, але так, що штурм ще декілька днів обговорювався у соцмережах. Справу проти Кривоша відкрили одразу за чотирма статтями, йому загрожує довічне ув'язнення. Скоріш за все, вирок оголосять наприкінці 2021-го чи на початку 2022-го року. Зараз "Плохой" знаходиться у слідчому ізоляторі. 

Читайте також: Філософ з гранатою. Ким виявився луцький "терорист", який влітку захопив автобус

«Перший» вирішив зробити добірку цитат Кривоша з інтерв’ю.

***

«Я допомагав безпритульним тваринам як волонтер, вкладався в це. Напевно, зіграло роль те, що я і сам багато років провів у клітці, в неволі, тому краще розумію, що відчувають ті істоти. Фільм "Земляни" - про терористів та заручників, перші - люди, другі - інші види тварин. Взяти у заручники, звільнити - знаковий жест. Я закликав, щоб земляни звільняли "заручників».

***

(Чи була ідея захопити церкву, – ред.)

«Так, була. Це була конкретна церква - собор центральний в Луцьку. Автобус і стояв у 200 метрах, навіть менше, від нього. Але добре, що я відмовився від цієї думки. Контролювати там ситуацію було б складніше. Я кілька місяців навчався в духовній семінарії колись, давно дуже. Шукав там духовність у 16 років, але крім душевного бл***тва нічого не побачив. Церква символізує брехню, це частина держави, частина влади. Справжня віра - віра в себе, а не в різні дурниці. Найбільший тероризм - неусвідомленість».

***

«Я вийшов з готелю "Україна", де провів останні дві доби. Він знаходиться в 30-50 метрах від місця події. Проживав у номері, в якому вікно виходило на площу, та мав можливість, як кажуть оперативні співробітники, "все ретельно спланувати". У сумці був автомат Калашникова, гранати, понад сто патронів».

***

«Яким би не був вирок - все моє. У будь-якому випадку, апеляція писатися не буде. Я вперше про це заявляю, хоча рішення було з самого початку. Мені поблажки суддів не потрібні».

***

(Про вагітну заручницю, яка згодом втратила дитину, – ред.)

«У неї термін був - п'ять тижнів. Скажу, як є. Коли я пересаджував людей, вона трималася за живіт. Я запитав, що сталося, вона відповіла: "Вагітна". Я запитав про термін. Сказала: "На четвертому місяці". Але ознак такого терміну не було, і я вирішив: "Обманює, щоб відпустив". Але до неї було особливе ставлення».

***

«Я ж не міг передбачити, що саме знадобитися пасажирам. Взяв аспірин, парацетамол, був заспокійливий "Гідазепам", були краплі "Барбовал"… "Гідазепам" знадобився відразу. Була пасажирка літня, яка після першого попереджувального пострілу в гору почала голосно молитися. Її намагалися заспокоїти люди, я, але слова не діяли. Потім я згадав, що є таблетки. Вони подіяли швидко».

***

«Хочу розчарувати тих, хто любить бойовики з кров'ю - кров у мої плани не входила. Пролилася б кров поліцейського, заручника, вона б дискредитувала ідею того, що я робив. Якби я зрозумів, що ситуація виходить з-під контролю, перформанс був би припинений. Це не теракт, це - перфоманс».

***

«Була зроблена за весь день одна коротка черга - три постріли по фасаду будинку, в якому Аваков проводив нараду. Чому стріляв? По-перше, зрозумів, що не сприймають серйозно, розповідають, що президент не в Україні. По-друге, звернув увагу, що з головного управління поліції вийшло… багато вийшло співробітників, не в бронежилетах, не в касках, там і жінки були. Роззяви стовпилися та робили селфі. Мене це збісило».

Читайте також: «Нормально виглядаєш, брате». Ще один суд на «терористом» Кривошем. Репортаж із зали

***

«Я вважаю, що вони (заручники, – ред.) повинні, за великим рахунком, бути вдячні за те, що були учасниками моєї акції. Більшість людей все своє життя заручники влади, і нічого, терплять. Вони раді кнуту та ситі пряником. Ніхто не обурюється. А тут - бунт не словом, а ділом, і не за бабло, а за справедливість. Ніхто з них, за великим рахунком, не постраждав».

***

«І на "ти" він перший перейшов, я вже потім. Він почав з того, що по деяких особах в моєму списку він згоден. Потім сказав, що згоден виконати мою вимогу, якщо я відпущу трьох заручників. Я погодився. Після того, як воно (відео, – ред.) побуде півгодини в інтернеті, я відпущу інших десятьох". Акцентую: рішення відпустити десятьох прийняв я сам. Такого не було, як кажуть, що він просив відпустити всіх».

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Розведені руки Кривоша – то якраз професіоналізм. А не навпаки». Юрій Крошко. #ЗКАБІНЕТІВ


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Короткочасні дощі та грози: погода у Луцьку та області в останній тиждень липня
Наступна новина Дітям - про булінг і сексуальне насилля. Як психологині у Луцьку створили клуб для підлітків
Останні новини
Схожі новини