20 км військовою базою: Майя Москвич долучилась до «протимінної» ходи в Англії

20 км військовою базою: Майя Москвич долучилась до «протимінної» ходи в Англії

Група українців, серед яких була волинянка Майя Москвич, долучилась до міжнародної ходи Safe Steps Salisbury Plain Walk, яка відбулась в Англії.

Мета заходу – вшанувати пам'ять військових побратимів, які загинули чи отримали тяжкі поранення внаслідок вибуху мін, та привернути увагу до роботи організації The HALO Trust, яка знешкоджує міни.

Маршрут пролягав через спеціальну військову зону Солберської рівнини. Хода складалась із трьох дистанцій: 5, 15 та 34 кілометри.

Від України було троє представників «Ігор нескорених» - міжнародних змагань в паралімпійському стилі. Це ветерани війни Майя Москвич, Андрій Усач та Олександр Зозуляк.

Українці були єдиною делегацією від «Ігор нескорених», адже запрошені учасники з Афганістану та Іраку не приїхали.

Хода була благодійною: усі учасники під час реєстрації сплачували благодійний внесок. Виручені кошти The HALO Trust використовуватиме для знешкодження протипіхотних мін та для допомоги постраждалим внаслідок мінних вибухів.

Майя Москвич розповіла, що під час неформальних розмов вона з побратимами розповідали про Україну та воєнні дії на сході.

«Андрій йшов на протезі, в Сашка також ампутація – руки, ми всі були у формі з нарисом «Україна». Це без слів говорило про те, що війна з Росією цілком реальна і від неї страждають люди», – сказала Майя.

Загалом учасниця АТО з Андрієм Усачем подолали 20 кілометрів, а Олександр Зозуляк разом із представницею The HALO Trust Ukraine Мариною Лантух пройшли 34 кілометри.

«Для Андрія ця хода була справжнім викликом, але ми всі його прийняли, бо ми команда. З ногою, без ноги, на милицях, з ногою на милицях, без ноги на милицях - було багато комбінацій, але він справився і взяв свої 20 км. Правда, після завершення в мене було відчуття, що я втомилась більше за нього», – поділилась враженнями від ходи Майя Москвич.

«Місцевість, якою ми йшли, ну дуже нагадувала мені південь Волині! Безмежні рівнини і пагорби, озимина, ріпак і спів жайворонка високо в небі. Але характерні поодинокі дерева, бездоганні дороги і багато дрібних ферм видавали Англію. А ще ми майже всі погоріли. Палюче сонце Англії під час ходи остаточно закріпило червоний на нашій шкірі, яка вже й до того була достатньо рум’яною», – повідомила волинянка.

Завдяки ході вдалось зібрати понад 26 тисяч фунтів. 

Для довідки. Майя Москвич – активна учасниця Революції Гідності. Очолювала Всеукраїнську молодіжну організацію «Національний альянс» + на той час – лідерка волинського осередку Молодіжної громадської організації «Національний альянс».

В історію Революції Гідності увійшла як юнка, яка перевернула догори ногами портрет Януковича і тим підняла на протест своїх однодумців. За це поплатилася домашнім арештом.

Доброволець у війні з Росією (служила у батальйоні НГУ ім. генерала Кульчицького, розвідувальному підрозділі «Гарпун», згодом – «Миротворець»).  

Володарка двох золотих медалей «Ігор нескорених 2018» (Австралія) зі стрільби з лука.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Я не можу читати про війну. Беру – і відкладаю». Майя Москвич. РОЗМОВА В КНИГАРНІ


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина 10 фото з концерту «Океану Ельзи» в Києві
Наступна новина Хроніка пригод Луцька і Волині. Понеділок, 27 травня. ФОТО. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини