20 жінок створили комікс про ...княгиню Ольгу. Серед них – волинянка

20 жінок створили комікс про ...княгиню Ольгу. Серед них – волинянка

Хитра, мудра, свята – різні іпостасі легендарної правительки Русі і рівноапостольної княгині Ольги зобразили авторки коміксу «Княгиня Ольга. Мальована стрічка», який можна побачити у культурно-мистецькому центрі Володимира-Волинського. Виставку до міста привезла одна зі співавторок проекту і його регіональна кураторка, викладачка Володимир-Волинського педколеджу імені А.Ю.Кримського Тетяна Токарева-Асмолкова.

На виставці представлена 21 робота, і всі вони складаються у цілісну історію, яка передає найважливіші події з життя княгині Ольги, – пише «Слово правди»

Створені вони як продовження грандіозного мистецького проекту «Мальована стрічка», започаткованого вторік такою ж серією картин про Анну Ярославну.

Поєднання кольорів нагадує вишиванку

До створення нового коміксу-«стрічки» долучилося 20 мисткинь. Контактували через соцмережі – створили закриту групу у фейсбуці і обговорювали вимоги до стилістики, розповідає Тетяна Токарева-Асмолкова. Цього разу виробили єдину концепцію.

Тож якщо у першому коміксі про Анну Ярославну кожна художниця втілювала образ королеви Франції у стилі, обраному на свій розсуд, то цього разу  до створення робіт взялися професійніше.

Графічні малюнки доповнені текстом, який написала українська письменниця Марія Морозенко, виконані у чорно-білому із вкрапленням червоного кольору. Тетяна відкрила секрет їхнього створення: чорно-білі оригінали малювали на форматі А3 лінером, тушшю та гуашшю.

Потім ці малюнки сканувалися, а дизайнерка Світлана Міхно (яка, до речі, теж створила одну із картин) у комп’ютерній програмі додала червоні фрагменти.

«Комікси завжди або кольорові, або чорно-білі. А поєднання цих трьох кольорів  нагадує про українську класичну вишивку, а ще підкреслює візуальні і смислові акценти», – пояснює Тетяна.

Згодом готові зображення перенесли у великому форматі на листи ПВХ. Відтак, ці роботи – не є оригіналами у звичному сенсі. Їх можна передруковувати, вони легкі, тому їх зручно транспортувати на інші виставки і не страшно, якщо вони зіпсуються. 

«Спершу Ольга хитра і відважна, потім – мудра правителька, а далі – свята»

Тетяна розповідає, що кожна художниця глибоко досліджувала і взагалі життя Ольги, і безпосередньо той період, який відтворювала на своїй картині. Мисткині хотіли зробити так, щоб в одній роботі відображалося декілька сюжетів. Тому домовлялися, що мусить бути і задній план, і якісь вкраплення пейзажу, й історичні деталі, як-от елементи вбрання, і ближній план – крупні зображення як самої Ольги, так і інших важливих персонажів.

Ці роботи – не лише мистецький проект, який познайомить чимало людей з історією життя княгині Ольга, але також і гарний наочний приклад для студентів, зауважує Тетяна:

«Адже ми вчимо їх, як працювати в комп’ютері, як обробляти різні роботи у комп’ютерних програмах. І «Мальована стрічка» – яскравий приклад».

На основі картин художниці розробили книжечок, листівок і книжкових закладок. Їх можна придбати собі на пам’ять.

Оскільки княгиня Ольга у «Мальованій стрічці» зображена в різні періоди свого життя, то змінюється і її образ: спершу вона хитра і відважна, потім – мудра правителька, а далі – свята, яка стала провідницею християнства в українській землі.

І в літописній історії, і в переказах вона постає неоднозначною постаттю – про це на відкритті виставки говорили кандидат історичних наук Микола Нагірний з педколеджу та наукова співробітниця ДІКЗ «Стародавній Володимир» Орися Вознюк, принагідно розвінчавши декілька популярних міфів про Ольгу.

«Сила проекту в тому, що жінки розповідають про видатну жінку»

Робота Тетяни завершує серію картин і розповідає останній слід Ольги на землі. Тут княгиня зображена в подобі янгола, який тягнеться рукою до сузір’я Риби – символа ранніх християн. По центру картини – Сонце з Місяцем, які символізують незмінні речі у житті людства, а також День і Ніч, Життя і Смерть.

Ще один персонаж – внук Ольги Володимир, який охрестив Русь. Князь тут зображений юнаком з вінком замість шолома на голові, що теж символізує його юний вік. Він сидить верхи на білому коні – за переказами, цей кінь належав ще Ользі. За його спиною – язичницьке капище зі Збручанським ідолом, а під ногами – дорога до християнського храму.

«Сила цього проекту в тому, що жінки розповідають про видатну жінку. Це спільна робота 20 людей – мисткинь з різних куточків України. Але кожна має серйозну художню освіту. Вони не мають жодних фінансових чи інших зобов’язань між собою, окрім бажання втілити ідею коміксу і донести її до людей. Таким колективом працювати складно, але цікаво. Тож мисткині не зупиняються і вже мають нові ідеї й нові імена майбутніх «мальованих стрічок», – каже Тетяна

Відкриття виставки відбулося у столиці, в Національному музеї літератури України. У Володимирі вона експонуватимуться до 24 травня. Далі помандрує у Ковель, Нововолинськ і, можливо, в Луцьк. А після Волині поїде у Києво-Печерську Лавру, де триватиме впродовж місяця, якраз у річницю Хрещення Русі. 

Текст: Віталіна МАКАРИК


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Скільки коштуватиме політ на повітряній кулі над Луцьком
Наступна новина «Замінування» луцького заводу «Мотор». Що відомо на цей час
Останні новини
Схожі новини