«Ширпотреб» на Театральному. Переказуємо суперечку луцького бізнесмена Корсака з чиновниками

«Ширпотреб» на Театральному. Переказуємо суперечку луцького бізнесмена Корсака з чиновниками
Театральний майдан у Луцьку

Голова правління Volwest Group та засновник Музею сучасного українського мистецтва Корсаків Віктор Корсак розкритикував плани міських чиновників зробити реконструкцію Театрального майдану «без сенсу та ідеї». На його думку, з міста таким чином роблять провінцію.

Пост бізнесмена у фейсбуці поширили більше сотні людей.

Натомість секретар міської ради Григорій Пустовіт та радник мера Ігор Поліщук відповіли підприємцю, сказавши, що «зрада передчасна».

Передісторія

У вересні минулого року у Луцьку оголосили конкурс концепцій облаштування Театрального майдану. На підготовку робіт архітекторам дали трохи більше місяця. Згодом концепції виставили на вулиці Лесі Українки, а за трохи – оголосили переможців. В результаті 1 і 3 місце посіли роботи одного об’єднання архітекторів.

Архітектори платформи Ariva Urban пояснювали, що не так з конкурсом.

Наразі у міській раді вже оголосили тендер на будівництво фонтану на Театральному майдані.

Позиція Віктора Корсака

У дописі на своїй сторінці у фейсбуці Віктор Корсак обурився, що в центрі міста хочуть зробити «вторинний ширпотреб». Він навів приклад іспанського міста Більбао, де відкрили музей Соломона Ґуґенгайма, для чого запросили одного з кращих архітекторів світу Френка Гері. В результаті туристів у місті побільшало з нуля до 1 500 000, а кількість робочих місць зросла на 9 000.

«Бог послав нам Лесю Українку, і на Театральному майдані стоїть їй пам’ятник, то чому, як варіант, не зробити на площі скульптурний ансамбль на тему «Лісової пісні», адже це могло би стати гордістю міста та його унікальністю, конкурентною перевагою у боротьбі за туристичний потік не тільки в Україні, а й у Європі?» - написав Корсак.

Більше можна прочитати тут.

Що відповіли у міській раді

Радник міського голови Ігор Поліщук запевнив, що для реконструкції Театрального майдану проєкт ще розробляється, мовляв рано говорити про естетику, поки робитимуть лише фонтан.

Секретар Луцькради Григорій Пустовіт також порадив бізнесмену порівнювати Луцьк не з іспанським містом Більбао (бо там ще до музею було метро, аеропорт та річковий порт, промисловість), а з Рівним, Хмельницьким, Житомиром і Тернополем.

«Невже Вас задовольняв стан нині існуючого Театрального майдану разом з тим псевдо фонтаном, що роками муляв очі тисячам лучан? Невже той соціалістичний реалізм не викликав у Вас несприйняття?» - написав посадовець.

Він наголосив на тому, що концепцію реконструкції розробляли «професійні архітектори, а не влада». За його словами, остаточний варіант не буде ідеальним, але це краще, ніж те, що є зараз.

Чим закінчилась суперечка

Віктор Корсак порадив Григорію Пустовіту позбуватись комплексу меншовартості і ставити перед собою амбітніші цілі.

«Щодо початку робіт не маючи остаточної концепції, я категорично проти: «За деревами потрібно бачити ліс, а за лісом дерева»… Має бути стратегічне розуміння мети проєкту вже на початку його створення, якщо ми ставимо за ціль «підмалювати, підштукатурити», то це одне, я ж говорю про інше, про шанс зробити щось велике. Адже якщо спочатку зробити фонтан, а потім ще щось, а потім ще щось, то є ризик що вийде лист, що писали у «Простоквашино», - сказав він.

Також він поставив під сумнів компетенцію журі та переможців архітектурних конкурсів: «Що із їх робіт стало №1 в Україні, або у Європі? Дуже складно людям, які проєктують, чи проєктували житлові будинки зразка 70-х, зробити щось сучасне, таке щоб здивувало світ і це не їх вина».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинський письменник просить віддати йому «Золотий хрін»
Наступна новина У Луцькраді створили робочу групу з перенесення Старого ринку. Хто до неї увійшов
Останні новини
Схожі новини