Чи витримає електропроводка у будинках Луцька ймовірні навантаження взимку

Чи витримає електропроводка у будинках Луцька ймовірні навантаження взимку

Проводку в більшості луцьких багатоповерхівок прокладали в радянські часи, коли не передбачали використання великої кількості електроприладів. Нині вона не завжди справляється з навантаженням.

Про це розповіла Суспільному керівниця компанії, що обслуговує електромережі Мар’яна Козік.

З її слів, на квартиру, у будинках не новобудовах, за договором видають три кВт – це чайник, машинка та холодильник.

У якому стані електропроводка у старих багатоквартирних будинках

«Люди включають кондиціонери, у кожній кімнаті – калорифер. Починають горіти, проводи плавитися, звісно, вибивають щитки та таким чином виникають у щитових пожежі», – говорить фахівчиня.

Керівниця компанії, що обслуговує електромережі Мар’яна Козік

З її слів, електромережі в більшості будинків, які ЖЕКи передають на баланс ОСББ, доводиться ремонтувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В квартирах буде +18. Що лучанам треба знати про новий опалювальний сезон

«Наші ЖЕКи ніколи не міняли електромереж і до них не доходили руки. Будинки беремо всі в аварійному стані», – говорить Мар'яна Козік.

Електромережі в старих будинках Луцька потрібно ремонтувати

Хто займається ремонтом внутрішньої електромережі в будинку

Директор департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради Микола Осіюк розповів, що за необхідності голови ОСББ самі замінюють внутрішню електропроводку в будинках.

Читайте також: Волинь на 90% готова до опалювального сезону

«Подача самої електрики від підстанції, переключення, резервні кабелі – це робота ПрАТ "Волиньобленерго", які працюють над цим», – каже посадовець.

Директор департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради Микола Осіюк

Голова правління одного з луцьких ОСББ, яке обслуговує будинки по вулиці Саперів та 8 Березня, Тарас Заремба каже, що в електрощитовій однієї з багатоповерхівок замінили запобіжники радянського зразка на сучасні. З його слів, стара проводка у будинку не завжди витримувала навантаження, було нагрівання самої щитової. Нове обладнання встановили і на поверхах.

Голова ОСББ Тарас Заремба

«У зв’язку з такою ситуацією в країні, що невідомо, що буде в опалювальний сезон, чи будуть включатися обігрівачі, чи треба буде квартири опалювати ще якимись приладами, було прийняте рішення до опалювального сезону поміняти всю проводку, всі автомати по будинку», – говорить Тарас Заремба.

Правила безпеки та електроприлади

Керівниця відділу Держслужби із надзвичайних ситуацій в області Ірина Варварук

Майже третина від загальної кількості пожеж в Україні та на Волині трапляється через замикання електропроводки, розповіла керівниця відділу Держслужби із надзвичайних ситуацій в області Ірина Варварук.

З її слів, за вісім місяців цього року саме коротке замикання електромережі та електроустановок уже зайняла 22% від загальної кількості усіх пожеж і це дуже багато.

Щоб не виникало замикань, використовувати електричні обігрівачі в помешканнях в холодний період фахівчиня Мар’яна Козік радить з обережністю: щоб до розеток підходив мідний кабель, який буде витримувати потужність калорифера чи батареї. Перш за все має бути розуміння в самих мешканців квартир, будинку, що не треба вмикати одночасно всі електроприлади, думати не тільки кожен сам за себе, а й за сусідів, додає фахівчиня.

Читайте також: Коли на Волині розпочнеться опалювальний сезон


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Продавали солодощі: під час благодійного ярмарку на Волині зібрали гроші для ЗСУ
Наступна новина У громаді на Волині навчалися пожежники-добровольці
Останні новини
Схожі новини