Діяльність керівника «Цуманської пущі» не влаштовує ні депутатів, ні ОДА

Діяльність керівника «Цуманської пущі» не влаштовує ні депутатів, ні ОДА

Волинська ОДА звернулася до Мінприроди з пропозицією розглянути  питання про доцільність перебування на займаній посаді директора НПП «Цуманська пуща» Ігоря Квача.

Про це  сьогодні повідомив заступник голови ОДА Сергій Кошарук  під час засідання постійної комісії обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів.


Пан Кошарук аргументував позицію виконавчої гліки влади: керівник "Цуманської пащі" припускається порушень законодавчих норм, не вирішує питань з передачею землі в користування парку та  поширює недостовірну інформацію стосовно кількості червонокнижних тварин.


Власне, на засіданні комісії розглянули скандальну історію  про загибель зубра в Ківерцівському районі. Відомо, що тварину знайшли за 1 км від території парку.  Зі слів  першого заступника начальника Державної екологічної інспекції у Волинській області Сергія Шеремети загинув зубр  на території постійного користувача мисливських угідь, яким є ТзОВ «Майдан мисливський». Тварина була облікована у «Майдані мисливському». Щоб   встановити причину загибелі зубра створили комісію з представників ВОУЛМГ, постійного користувача мисливських угідь та Держпродспоживслужби.  Комісія виявила, що у зубра була відсутня голова. Між тим,  поводження з трупом червонокнижної тварини регулює низка законів України. Згідно із Законом "Про тваринний світ" всі об’єкти тваринного світу, знайдені на території мисливських угідь, є власністю користувача, незалежно від того, хто знайшов тварину.   Після  висновків спеціальної комісії, можна  вирішувати питання про використання  цілої  тварини чи її фрагментів для зоологічних колекцій. У випадку з нещодавно знайденим ківерцівським зубром, зі  слів пана Шеремети,  відбулося незаконне вилучення  голови тварини.


Як з'ясувалося, незаконний акт вчинили працівники НПП "Цуманська пуща". Директор Ігор Квач стверджує, що такі дії погодив з Мінприроди, а голова зубра потрібна науковцям парку для проведення досліджень. В майбутньому парк мав намір зробити макет та відправити його до обласного краєзнавчого музею. Пан Квач назвав причину смерті тварини - сепсис та доведення до виснаження.

Між тим, екологи стверджуюють, що, попри пояснення намірів, доводиться констатувати факт порушення законодавства, тим паче, дирекція парку підписала акт про вилучення фрагменту тварини в односторонньому порядку.

Між тим, крім цієї скандальної історії, у депутавів облради давно накопичилася низка питань до директора "Цуманської пущі".
  Юрій Ройко зауважив, що є проблеми з документацією. Йдеться про те, що Мінприроди видало  Положення про НПП «Цуманська пуща»  у 2012, а в 2016 з'явилася нова редакція цього документу, який досі не зареєстрований. 
Ігор Квач доводив, що така реєстрація не потрібна. Між тим, Юрій Ройко  припускає, що з 2016 року  діяльність  "Цуманської пущі"  є нелегітимною.  Депутат також  наголосив, що йому відомо  про нездорову обстановку в колективі парку та дорікнув за мляве вирішення земельних питань.  "Ми всі - за парк. Тут, в комісії працюють люди, які за те, щоб парк розвивався", - зазначив Юрій Ройко.

Нагадаємо, "Цуманська пуща" була створена Указом Президента України в лютому 2010 року. Його площа - понад 33 тисячі гектарів.  В 2015 році було  зареєстровано юридичну особу і, відповідно, запрацювала адміністрація парку, яка має державне фінансування на здійснення своєї діяльності.
Заступник голови комісії Ігор Лех закликав директора парку визнати помилки в роботі  та самому написати заяву про звільнення. "Ваша тема об'єднала сьогодні обласну раду та ОДА, бо ми одностайні стосовно доцільності вашого перебування на посаді очільника парку", - зауважив Ігор Лех.


Голова комісії Василь Столяр запропонував колегам підтримати позицію ОДА у питанні "Цуманської пущі". Комісією рекомендовано звернутися до Мінприроди з пропозицією  про недоцільність перебування Ігоря Квача на посаді директора національного природного парку "Цуманська пуща".

Читати далі


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині поліцейські викрили серійного злодія
Наступна новина У Ковелі у хлопця вилучили наркотики
Останні новини
Схожі новини