Для людей спадщина – як кістка в горлі, – луцький краєзнавець і чиновник Котис

Для людей спадщина – як кістка в горлі, – луцький краєзнавець і чиновник Котис
Залишки кераміки, знайденої на вулиці Данила Галицького, 22

Начальник відділу охорони культурної спадщини, краєзнавець Олександр Котис показав залишки кераміки та швейних виробів, знайдені під час прокладання каналізації у Луцьку. На його думку, століття, яким датуються ці речі, точно встановити вже неможливо.

Про це він написав у фейсбуці.

Нагадаємо, у Старому місті в Луцьку, поблизу будинку на вулиці Данила Галицького, 22, намагалися прокласти каналізацію без археологічного нагляду і знайшли шар із цеглою та керамікою.

«Подивіться на фото. Якісь залишки швейного цеху або швейної промисловості – залежно від століття, не знаю, як це датувати. Незалежно від того, чи ця ділянка з траншеєю вже була перерита в ХХ столітті, чи ці речі лежать тут без втручання зі століття так XVII, вже цього ніхто не дізнається. Бо це заново перерито в наш час. І ми не можемо вписати це в ланцюжок наукових розмірковувань», – зазначив Котис.

Також він поділився своїми думками про те, як люди ставляться до подібних речей. 

«Люди ставляться до спадщини, як до кістки в горлі. Це відомо. Це для них проблема, яка заважає жити (в конкретному разі прокласти каналізацію). Вони не хочуть з цим мати справу, не бажають зважати на це і в результаті обезцінюють її», – пише Котис.

Проте все ж, продовжує краєзнавець, «якщо говорити з людьми спокійно, вони стають нормальні і погоджуються з тим, що спадщина і порядок поведінки з нею, встановлений законом, це важливо.

«Тому завжди є сенс спілкуватися і ніколи не вважати когось безнадійним», – додає він.

Також Олександр Котис закликає уважніше ставитися до того, що «під нами в землі і набудоване предками над нашою головою (всі ці будинки, синагоги і церкви)».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Богоявлення за новоюліанським календарем. 6 січня у Луцьку – велике водосвяття
Наступна новина «Пекло на землі». Нищівні пожежі в Австралії спопелили мільйони гектарів
Останні новини
Схожі новини