«Пекло на землі». Нищівні пожежі в Австралії спопелили мільйони гектарів

«Пекло на землі». Нищівні пожежі в Австралії спопелили мільйони гектарів
У пожежах в Австралії загинуло пів мільярда тварин

Знищено близько 1 200 будинків, пів мільярда тварин, мільйони гектарів насаджень... Навіть людські жертви є: 24 особи загинули, кілька десятків зникли безвісти. За названими цифрами – вражаючі масштаби пожеж, які охопили Австралію.

Чому горить?

Пожежі вирують в Австралії від вересня. Основними їх причинами називають тривалу посуху, палюче сонце й удари блискавки.

Деякі австралійці вважають винними у масштабах пожеж уряд. Вони кажуть, що багатьох трагедій і збитків можна було б уникнути, якби не бездіяльність уряду та органів місцевого самоврядування.

Фермер Пітер Пол зазнав збитків на 250 000 доларів, а всі його вівці згоріли заживо, зокрема багато вагітних. Він каже, що якби місцева влада вчасно надала техніку волонтерам для гасіння пожежі, то цього можна було б уникнути.

Найдужче від вогню страждають штати Новий Південний Вельс, Квінсленд та Вікторія. Полум'я спопелило майже 6  мільйонів гектарів. Ця територія більша, ніж площа Данії.

Що діється?

Те, що відбувається, місцеві називають «пеклом на Землі».

«Мені страшно, таке враження, що потрапила у фільм жахів. Я ще ніколи такого не бачила, та й мої батьки теж. Я не розумію, що відбувається», – коментує Джессі, місцева мешканка.

Будинки наказали залишити більш як ста тисячам людей. Їх евакуюють, насамперед вивозять жителів прибережних зон. До охоплених стихією регіонів доставляють гуманітарну допомогу.

У столиці Канберрі рівень забруднення повітря визнали найгіршим у світі. Мешканців просять не виходити з дому без масок.

Скасовані десятки авіарейсів. Через брак ресурсів уперше в історії країни влада залучила до боротьби з пожежами 3 тисячі резервістів. 

«Усі бригади втомлені, пожежників мучить біль. Ми розриваємося між викликами допомоги, які надходять з різних напрямків. Навіть коли робимо перерву, то не встигаємо відпочити, адже мусимо чистити машини й готувати їх до наступного виїзду», – прокоментував пожежник Саймон Мей.

«Пожежі тривають, криза не вирішена. Перед нами ще місяці роботи, особливо у південних штатах. Найтяжчий період зазвичай – це січень і лютий. На жаль, руйнівні наслідки коштуватимуть нам набагато більше, ніж зараз», – заявив прем'єр-міністр країни Скотт Моррісон.

За даними екологів, в пожежах загинули майже 8 тисяч коал, які жили в Новому Південному Уельсі.

Федеральний міністр охорони навколишнього середовища Сьюзен Лей зазначила, що до 30 відсотків популяції рідкісних тварин могли загинути у вогні, тому що близько 30 відсотків їх місця існування були знищені.

Мережу сколихують фото обвуглених тварин, які намагаються сховатись від полум’я. Рятувальні групи знайшли обвуглені тіла тисяч коал. Місцеві повідомляють про мертвих какаду, які падають з дерев. Фермери розповідають про всіяні тілами худоби землі, до яких вони повернулись після пожежі.

Пожежі в Австралії досягли таких масштабів, що почали самостійно формувати погоду, яка лише сприяє подальшому поширенню вогню. Про це заявило метеорологічне бюро країни.

Над величезною територією, яку охопив вогонь, утворився масштабний прошарок низького тиску, який разом з гарячим повітрям підіймає в атмосферу клуби диму від палаючої рослинності - на висоту від 10 до 50 км - і розносить їх на значні відстані.

Шлейф від австралійських пожеж вже подолав майже 2 тисячі км і досяг території Нової Зеландії.

Вистигаючи у верхніх шарах атмосфери, дим перетворюється на потужні купчасто-дощові хмари з грозовим потенціалом. В них формуються електричні розряди, які призводять до виникнення блискавок, а ті, своєю чергою, можуть підпалювати нові ділянки землі.

Довгоочікуваний дощ

У неділю ввечері, 5 січня, люди почали публікувати фото та відео з дописом: «В Австралії дощ!»

Користувачі інтернету Австралії пишуть, що дощ не всюди (бо країна дуже велика) і не такий потужний, як хотілося б. Але те, що він є, вже вселяє надію, що масштабні пожежі можна буде здолати.

Лихо не залишило байдужими тисячі людей. У соцмережах вони збирають гроші для допомоги постраждалим. Свою лепту внесли й голлівудські зірки. Зокрема, співачки Пінк і Селена Гомез, актор Г'ю Джекмен та актриса Ніколь Кідман, яка пожертвувала на порятунок Австралії 500 тисяч доларів.

Фото з пожеж

Підотовлено за матеріалами 5 каналу, Свободи Слова, ВВС Україна, Pershij.com.ua


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Для людей спадщина – як кістка в горлі, – луцький краєзнавець і чиновник Котис
Наступна новина Як зробити кутю корисною. Поради від Уляни Супрун
Останні новини
Схожі новини