«До зараження води недалеко». Екологи хочуть закрити сміттєзвалище в Брищі

«До зараження води недалеко». Екологи хочуть закрити сміттєзвалище в Брищі

Сміттєзвалище у Брищі, куди звозять відходи з Луцька та навколишніх сіл, переповнене більш, ніж вдвічі.

Наприкінці жовтня екологи перевірили полігон і знайшли купу порушень: сміття насипають через край, воно розсипається за межі звалища, з цих куп постійно сочиться шкідливий фільтрат, а ґрунт поруч – уже серйозно пошкоджений…

Міська влада запевняє, що має «своє бачення», куди далі дівати сміття, показує перші результати сортування і розповідає про ідею знайти нове місце для міського сміття, не в Брищі.

Та поки луцькі посадовці шукають, екологи чекати не хочуть. Попереджають: якщо порушення не усунуть найближчими днями, екоінспекція буде клопотати про закриття звалища. І переповненим сміттєвозам із Луцька взагалі не буде куди їхати…

Сміттєве дежавю

Брище переповнене, сміття возити нікуди. Луцьк не вперше зіштовхується з подібною проблемою. Сміттєва криза уже була кілька років тому. В 2015-му виявилось, що полігон, який використовували понад 20 років – переповнений. Тоді прийняли рішення про його закриття і будівництво нового.

Із січня 2016 року сміття почали возити на нове звалище. Прогнозували, що його вистачить до 2022 року.

«Проектна потужність нового полігону – 1130 тисяч кубів відходів. У 2017 році ми проводили планову перевірку і побачили, що сміття викидають значно швидшими темпами, ніж планувалось, і вже тоді попередили міську владу, щоб звернула на це увагу», – розповів начальник Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександр Ткачук.

Міська влада, за словами еколога, не відреагувала на таке звернення.

«Вони то заявляють, що от-от прийде інвестор і збудує сміттєпереробний завод. То говорять про сміттєспалювальний. Піару багато, а роботи – ніякої. В 2018 році ми зафіксували, що полігон – переповнений і вже перевиконав норму. Але і на це – жодної реакції», – каже Олександр Ткачук.

Результати перевірки 1 січня 2019 року показали, що на звалищі – 2069 тисяч кубів сміття, а 1 жовтня – 2629 тисяч кубів. Це перевищує проектну потужність більш, як вдвічі.

«Картина насправді страшна. І не тільки через те, що сміття вже вивалюється за межі полігону. Переповнене звалище вичавлює фільтрат такими темпами, що його не встигають відкачувати і він йде в підземні водні горизонти. До зараження води в сусідніх населених пунктах – недалеко. І це вже справжня екологічна катастрофа», – б’є на сполох еколог.

З переповненого сміттєзвалища «сочиться» фільтрат. Екологи кажуть, що все це йде в підземні водні горизонти

Фільтрат – це рідина, яка утворюється від органічного сміття. Полігони для твердих побутових відходів проектують таким чином, що фільтрат повинен стікати у спеціальні жолоби. Звідти рідину відкачують і поливають нею полігон, щоб прискорити процес гниття.

Через те, що звалище у Брищі переповнене, цей фільтрат витікає за межі і може потрапляти у ґрунт та ґрунтові води.

Як все виправити?

Для того, щоб брищенське звалище не стало катастрофою, в екологів є ряд вимог.

По-перше, луцьку владу просять навести лад на старому полігоні (який закрили у 2015 році) – рекультивувати його. Фактично – засипати землею та висадити дерева.

По-друге, збудувати нову чергу полігону. Луцьк орендує у Брищі 8,6 гектарів під нове звалище, під першу чергу використали лише 5 гектарів, тож місце є.

«Ми готуємо проектно-кошторисну документацію для нового полігону і рекультивації старого. До кінця року проекти будуть», – запевняє перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад.

Перші приписи екологи направили до Луцької міської ради іще в 2017-му. Не побачивши жодної реакції у листопаді минулого року підняли питання сміттєзвалища на комісії техногенно-екологічної безпеки, де підтримали вимоги екологів і зобов’язали усунути порушення протягом двох місяців. Але міська влада реагувати не поспішала: тендери для визначення проектантів, які підготують документи, провели суттєво пізніше. Стосовно будівництва нової черги полігону – у квітні 2019 року, а стосовно рекультивації старого полігону – лише на початку вересня.

Брищенський полігон переповнений більш, як вдвічі

Готові проекти місто отримає до кінця року. У кращому випадку ще за рік можуть спорудити нову чергу полігону. Проте за цей рік лучани насмітять не менше 100 тисяч кубів сміття, якому немає місця на нинішньому звалищі.

«Ми маємо трохи інше бачення, ніж екоінспекція. Є багато заходів, наприклад, по висоті полігону, по встановленні валів», – Григорій Недопад не бачить великої біди у тому, щоб продовжувати вивозити сміття на переповнений полігон.

Також розповідає: розуміючи проблеми у Брищі, уже зараз почали шукати іншу територію в радіусі 50 кілометрів від Луцька, де можна було б організувати нове сміттєзвалище.

Вихід в сортуванні?

Головний «рецепт», як побороти завали сміття, міська влада бачить в активному впровадженні сортування.

Нещодавно на вулиці Трункіна у Луцьку встановили сортувальну лінію (вартістю 5,89 млн грн): сюди звозять сухі відходи, які працівники розділяють на папір, скло, пластик, пет-пляшки тощо. Відсортоване продають.

Міська влада заявляла амбітні плани: збиралися сортувати половину усього сміття, яке збирається у Луцьку. Проте наразі назвати перші результати, скільки відсортували і скільки заробили – неготові. 

Кілька років тому Луцьк уже впроваджував сортувальний проект, але закінчився він купою металобрухту на Брищі та кримінальними провадженнями. У 2015 році комунальне підприємство «Луцькспецкомунтранс» разом із приватним інвестором створили фірму «Луцьк-еко» (місто вклало 1,3 млн грн). На сміттєзвалищі звели величезний ангар, встановили сміттєсортувальну лінію. Проте робота виявилась неефективною, супроводжувалась постійними скандалами. Дійшло навіть до того, що директор підприємства зник разом із заробітними платами працівників… У листопаді 2018 року сортування припинили. Розібрана лінія досі лежить під відкритим небом.

Кілька років тому місто організувало у Брищі сортування. Не вийшло…

Поруч, до речі, без будь-якого обладнання та спеціальної підготовки сортування відходів йде жвавими темпами. Чоловіки і жінки, які спритно розгрібають купи сміття і пакують відібране в мішки, не зізнаються, хто стоїть за цією чітко організованою роботою. Свого часу ЗМІ писали про те, що таку діяльність веде на сміттєзвалищі депутат Волинської обласної ради Сергій Сівак.

Сортування в Брищі працює десятиліттями. Не треба ні техніки, ні документів…

Міська влада планує теж продовжити історію із сортуванням сміття на брищенському полігоні. Ще в січні за 8,8 млн грн купили мобільний сортувальний комплекс. Багато місяців техніка стояла на полігоні без роботи.

Як розповів Григорій Недопад, у день нашого інтерв’ю (12 листопада) обладнання нарешті почали монтувати.

Мобільна сортувальна лінія багато місяців стояла на звалищі без роботи. Після візиту журналістів нарешті почали монтувати

* * *

Наразі в обладнання для сортування сміття вклали більше 15 мільйонів гривень. Крім того, гроші виділяли на нові контейнери, аби люди окремо викидали сухі та органічні відходи, а також – придбали нові сміттєвози.

Чи великі це інвестиції? Для порівняння: фірма депутата Сергія Балицького «Вишків-Брук» отримала тендерів на вкладання луцьких вулиць бруківкою уже на 31,5 мільйон гривень, і роботи тривають...

Та поки міська влада дбає про гарно вимощені тротуари і сподівається, що сміття «зачекає», екологи втратили терпіння і всерйоз планують закрити переповнений полігон.

Текст і фото: Людмила ЯВОРСЬКА

Відео: Олександр ВАТАЩУК


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Назвали ТОП-5 виробників курятини. У списку – підприємство з Волині
Наступна новина У Луцьку планують грандіозну вечірку у стилі «Великого Ґетсбі». Шукають підходящий ресторан
Останні новини
Схожі новини