Злість Покровського, демарш Чурікова, «справа» Савченка. ЩОЗАТИЖДЕНЬ

Злість Покровського, демарш Чурікова,  «справа» Савченка. ЩОЗАТИЖДЕНЬ

Тиждень з 11 до 17 лютого на Волині був наповнений емоціями і суперечками. Сперечалися про «бруд» у медіа, доречність повернення екс-регіоналів у політику, обласний бюджет та правомірність і гуманність роботи звіроферми.

Депутат Луцької міської ради Андрій Покровський говорив про «свиней», знімаючи себе на камеру власного смартфона, лідер обласного осередку партії «Громадянська позиція» Сергій Чуріков «пішов з політики» через екс-регіонала в гриценківських лавах, а поліція почала кримінальне провадження щодо можливого перевищення повноважень головою Волинського ОДА Олександром Савченком. 

А ще у Рожищенському районі нідерландець вирішив відкрити звіроферму, проти чого виступила частина волинских активістів.

Азартні ігри в політику

Спростування сюжетів «Аверсу» – то вже тренд. Адже цей телеканал чи не найбільше серед волинських мас-медіа використовує, маніпуляції, оціночні судження та навіть образливі фрази. Часто саме вони провокують антигероїв сюжетів давати відповіді. Як от Катерина Павлова чи Денис П’ятигорець, про що ви можете прочитати у цьому матеріалі 

Цього тижня до «антиаверсівської коаліції»  приєднався  і депутат Луцької міської ради Андрій Покровський. Він і раніше знімав своє відеозвернення, але – з професійним освітленням, монтажем,субфлером, одним словом – грунтовно готуючись. Цього разу все було по-іншому: камера смартфона, верикальна картинка, неідеальний звук і зображення. А головне – емоції.

Це була реакція на сюжет «Аверсу» про те, що він нібито причетний до грального бізнесу. Основний меседж коментаря Покровського у тому, що це – замовний матеріал, спровокований його опозиційною діяльністю в міській раді.

Наразі Андрій Покровський разом із своїм громадянським рухом «Свідомі» справді є однією із найбільш організованих опозиційних сил в Луцьку. А в сюжеті «Аверсу» дійсно є маніпуляції і штучні емоції, покликані розбурхати в глядача «пролетарську ненависть» до героя відео. І так - це не перший такий наїзд «Аверсу» на Покровського.

Але факти, які вказують на те, що принаймні бізнес-партнери Андрія Покровського пов’язані із інтернет-клубами – таки існують.

Зокрема його бізнес-партнер у словацькій фірмі CHEUST s. r. o. Олександр Сарган також є засновником ТОВ «МДЛ». Як можна переконатися у реєстрі судових рішень, це підприємство є офіційним розповсюджувачем державних лотерей. Також у закладах «МДЛ», де розповсюджують ці лотереї, неодноразово вилучали монітори, системні блоки та іншу техніку в рамках кримінальних проваджень щодо випадків можливої організації грального бізнесу. Проте підприємство їх успішно повертало, адже його представникам вдавалося доводити, що це «просто лотерея».

Оскільки до заборони грального бізнесу Андрій Покровський був пов’язаний із мережею «Альфа-казино», його політичні опоненти про такий бізнес точно пам’ятатимуть і будуть «бити» по рейтингу Покровського саме в цю точку. Зокрема лідер фракції УКРОП в міській раді Ігор Поліщук вважає, що Покровському «доведеться відповідати за скалічені долі» людей, залежних від азартних ігор.

Чесних більше: мінус один

Сергій Чуріков, який кілька років очолював обласний осердок партії «Громадянська позиція», заявив, що іде з політики. Пояснив: не зміг добитися усунення екс-регіонала Івана Смітюха, який нещодавно став довіреною особою кандидата Гриценка .

Важливо: Чуріков був головою партійного осередку, а не виборчого штабу в області. Сам штаб Гриценка очолив учасник АТО і підприємець Олександр Кралюк. А він вважав Смітюха людиною, що може представляти Гриценка. Мовляв, у Партії регіонів були не лише одні негідники. Більше того, у владі, за його словами, є значно більш пов’язані із злочинним керівництвом ПР люди.

Цінність Івана Смітюха для штабу в тому, що він є директором «Ковельського хлібокомбінату», впізнаваною у районі та фінансово забезпеченою людиною. До 2019 року Сергій Чуріков кілька років практично сам фінансував діяльність осередку «Громадянської позиції». А для того, щоб зібрати заставу для кандидата Анатолія Гриценка (2,5 мільйона гривень), навіть оголошували публічний збір коштів. Отож в нинішній ситуації штаб ГП вирішив, що авторитетний і забезпечений директор хлібокомбінату їм справді потрібен, попри колишнє членство у Партії регіонів.

В такій ситуації Сергій Чуріков вирішив покинути партію, адже для нього особисто “сусідство” із активним членом ПР було б неприйнятним. Проте Чуріков наголосив: залишається прихильником Гриценка.

Загалом, хто цінніший для Гриценка – Чуріков чи Смітюх? Питання неоднозначне. Демарш Чурікова може призвести до того, що «Громадянська позиція» на Волині втратить прихильність громадських активістів і «демократів» із інших партій. Натомість за ресурси, залучені від екс-регіоналів, штаб Гриценка зможе розгорнути активнішу агітацію та охопити більшу аудиторію. 

УКРОП наносить удар у відповідь

Ми вже писали про «війну», яку оголосила більшість у Волинській облради Волинській ОДА. Головна причина – суперечка за вирішальне слово щодо розподілу обласного бюджету. Депутати облради вирішили поділити 25 мільйонів гривень із нього у спосіб, який не влаштовував ОДА, тому вони подали в суд. 

Цього тижня заступник голови облради Роман Карпюк звернувся у Національну поліцію щодо голова Волинської ОДА Олександр Савченко «своїм одноосібним рішенням позбавив жителів Волині прийнятого на 2019 рік бюджету». За цією заявою поліція розпочала кримінальне провадження за статтею 364 ККУ «Зловживання службовим становищем».

Проте варто розуміти, що поліція навіть не оголосила підозру Савченку, а тому це кримінальне провадження можуть закрити або розслідувати роками. І такий сценарій цілком можливий, зважаючи на те, що фігурант провадження - «цілий» голова ОДА.

Другий «удар» з боку облради — рішення Волинського окружного адміністративного суду про відмову у забезпеченні позову облдержадміністрації до обласної ради. Це означає, що суд відмовився зупинити виконання рішення ради «Про обласний бюджет на 2019 рік». Хоча не факт, що Олександр Савченко не зможе знайти інших способів зупинити розподіл скандальних 25 мільйонів.

Зокрема у інтерв’ю нашому виданню Савченко заявив, що для нього цей судовий позов — обов’язок: «Я показав, що закінчились ці містечкові, якісь «родові» права. ...Що це за робота, якщо додаткових коштів на програми, на все інше немає? Просто сидіти, і як завскладом видавати гроші? Не для того я сюди прийшов».

Натомість у облраді «б’ють» на те, що Савченко нібито блокує розподіл коштів на важливі потреби через власні амбіції, а також на те, що Волинська ОДА не є суб’єктом бюджетного процесу. «Волинська обласна державна адміністрація не є суб’єктом бюджетного процесу. Тому цей судовий процес надуманий та безпідставний. Завдяки ухвалі суду, бюджет області лишається обов’язковим до виконання, а отже Волинь може працювати незалежно від того, наскільки довгою буде судова тяганина», – заявив В’ячеслав Рубльов.

Продажна шкура

Триває конфлікт між громадськими активістами та підприємцями, які будують у селі Підгірне Рожищенського району ферму для вирощування норок на хутро. Його планують експортувати у країни ЄС, де через заборону такого бізнесу є запит на норкові шкури.

Розголосу ця історія із фермою набула на початку лютого, коли центр журналістських розслідувань «Сила правди» опублікував розслідування про ферму. Там ідеться про те, що норок планує вирощувати нідерландець Ерік де Вріс, засновник ТОВ «Гірсам», а допомагати йому має інший нідерландець Ніко Ван Далфсен, який має досвід подібного бізнесу на Житомирщині.

Координатор кампанії «ХутроОff», представник громадської організації «Єдина Планета» Павло Вишебаба розповів журналістам про те, що ця ферма може спричинити екологічне лихо через відходи, які забрудню навколишнє середовище. Ще одна проблема — формальне проведення громадських слухань, про які «відповідно до закону» повідомили у двох газетах. Проте проблема в тому, що ці повідомлення у двох газетах найбільше зацікавлені мешканці громади та активісти не прочитали і дізналися про плани щодо ферми лише тоді, коли її вже збудували.

Також противники відкриття ферми вважають, що не варто розміщувати в Україні бізнес, який поступово забороняють в ЄС, лише для того, щоб забороняти тамтешній попит. Та і загалом вони акцентують увагу на тому, що вбивати тварин заради хутра — негуманно і проти цього вже було чимало інформаційних кампаній у світі.

Натомість Ерік де Вріс та його адвокат Сергій Книш акцентують на позитивах від такої ферми. Зокрема голова Копачівської ОТГ Олександр Совтис підтримує підприємця, адже ферма, мовляв, має створити 22 робочих місця у «вимираючому» селі.

«До прикладу, повідомлення про планову діяльність із розведення норок, розміщене на офіційному порталі Міністерства екології та природних ресурсів України, датоване 13 квітням 2018 року. Тоді ж відповідні оголошення про планову діяльність підприємства, яка підлягає оцінці впливу на довкілля, було опубліковано в газетах «Наш край» і «Волинь», - розповів Ерік де Вріс ІА “Волинські новини”.

«Нам закидають, що слухання тривали недовго, що небагато людей прийшло… Але закон передбачає проведення повторних зборів лише у зв’язку з відсутністю організатора. Навіть якщо одна людина прийшла, слухання вважаються такими, що відбулися», – пояснив адвокат фірми «Гірсам» Сергій Книш

Ще один важливий нюанс — те, що нідерландський підприємець вирощує свиней у громаді вже 22 роки, тому про цей його бізнес у Копачівській ОТГ вже знають. Відповідно, частина мешканців має до нього певний кредит довіри. А ще вони спростовують негативний екологічний ефект від відходів норок. Мовляв, це добриво для навколишніх полів.

Також де Вріс та Книш акцентують на тому, що кампанія проти ферми це можливий підступ конкурентів чи тиск НГО, яку спеціально отримує гранти на таку діяльність.

Проте в цій ситуації вони самі частково винні у ситуації, яка склалася. Адже для уникнення скандалу можна було б ефективно повідомити громадськість про плани на будівництво, а не робити це «для галочки»: у двох малопопулярних газетах і на формальних громадських слуханнях. Ті громадські слухання, які відбулися згодом з ініціативив активістів, показали, що є значни запит на дискусію щодо цього питання.

А ще власники ферми мали б розуміти, що тема вирощування норок на хутро — досить скандальна справа навіть у «нерозвинутій» на їх думку Україні.

Політична поножовщина

15 лютого невідомий ножем порізав намет агітаторів кандидата Петра Порошенка на площі біля луцького РЦ «Промінь». Поки молодика не затримали, хоча мас-медіа вже оприлюднили запси із камер спостереження.

Цікаво, що напад був дуже нахабним — в обідню пору і в той час, як в наметі була агітаторка.

Наразі інформації замало для того, щоб будувати якісь «теорії», проте такий напад є дуже небезпечним прецедентом. Із інших розділів ви можете зрозуміти, що політична боротьба в області дуже гостра. До того ж найпотужніші політсили на Волині практикують залучення молодиків як фізичної сили, щоб вирішити свої політичні проблеми. Використання зброї в таких «розборках» не призведе ні до чого хорошого.

 

Антон Бугайчук, для «Першого»


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Давайте обіймемося і розійдемося» – у Жидичині селяни звернулися до своїх священиків
Наступна новина У Нововолинську дітям без щеплень заборонять приходити у школу та садочок
Останні новини
Схожі новини