Ліквідація УКРОПу. 1 серія. БЛОГ

Ліквідація УКРОПу. 1 серія. БЛОГ

«Волна преступности захватила послевоенную Одессу. Не стало житья от воров, убийц и вымогателей, а дерзкая безжалостная банда "Степные волки" повадилась грабить военные склады. И всем заправляет неуловимый немецкий шпион Академик, которого никто не знает в лицо. Только начальник угрозыска Гоцман и опальный маршал Жуков могут спасти город. Они задумывают сложную и опасную операцию…»

(з передмови серіалу "Ліквідація").

Серіал «Ліквідація», знятий у 2007 році,  заснований на гарній легенді про те, як нібито "опальний" маршал Георгій Жуков був призначений командувачем Одеського військового округу та за короткий час "навів порядок" у Одесі - до того оплоті злочинних кланів. Хоча серіал проросійський, колись його масово дивилися і в Україні.

А ще історія про "порядок" від Жукова стала одним із символів того, як можна справитися із безладом та злочинністю за допомогою жорстоких і подекуди не дуже правових методів. Тим не менше, для прихильників цієї легенди "мета виправдовує засоби".

Але історія повторюється, а тому "війна", яку сьогодні офіційно оголосили на Волині, до болю знайома...

Олександра Савченка призначили головою Волинської ОДА після Київської - "придворної" облдержадміністрації. Там він не зійшовся поглядами із головою ОДА Олександром Горганом.  Як розказав Савченко у ще неопублікованому інтерв'ю, вибрав Волинь, бо у "придворній" області керувати значно важче. Там більше впливових людей, грошей та амбіцій. І Волинь для нього після столичних "розкладів" бачиться "інтелігентною, екологічною" і навіть пасторальною, а її проблеми та банди - не надто великими після років роботи в столиці. 

Тим не менш, робота головою ОДА "не додає здоров'я" Савченку, адже він розуміє, що призначений на Волинь не випадково. В Україні є багато регіонів, де в більшості рад, зокрема в обласній, керує партія президента БПП "Солідарність", або хоча б входить до більшості. Там Петру Порошенку - роботодавцю Савченка, значно легше домовитися із місцевими елітами та "навести порядок".

"Порядок" в наших реаліях - це ситуація, в якій місцеві підприємці, впливові політики та медіа не ворогують із центрально владою, або навіть "бояться" її більше, ніж місцевих опрзиціонерів чи бандитів. Адже держава має зберігати монополію на застосування сили. А заодно і найбільший вплив, як вважає влада.

Але на Волині інакше, про що Олександр Савченко говорив відкрито. Він визнає, що деякі волинські посадовці "бояться" голову облради Ігоря Палицю більше, ніж центральну владу. І причина тому, мовляв, фінансові можливості Палиці і підконтрольна йому "Варта порядку".

А ще неофіційне угрупування, яка нібито покликане стежити на неугодними людьми, нападати на них, палити автомобілі та робити інші погані речі. "Гопники", як любить казати Савченко. Але тут в принципі "найшла коса на камінь", бо досвідченого столичного міліціонера провінційні гопники "не злякають". 

                       *           *            *

Але для оголошення війни завжди потрібний привід, а не лише причина. А ще правильний інформаційний фон. Хрестоносці "захищали святині", німці у польській формі нападали на німецьку радіостанцію для початку "Бліцкригу". А для голови Волинської ОДА, як він сам висловився, "точкою неповернення" став підпал техніки голови Підгайцівської ОТГ Юрія Семенюка.

В принципі Семенюк ніколи не був дуже відомим та впливовим політиком навіть в  обласних масштабах. Більше того, техніка, яку спалили, належить його дружині та була залучена у ремонті доріг на території громади. Проте не виключено, що дружині вона належить умовно, а голова ОТГ можливо заробляє на ремонті доріг у своїй же громаді.

Але ця історія у очах керівництва ОДА відходить на третій чи десятий план, коли варто розгортати широкомасштабний наступ на опозиційних "гопників". Справа в тому, що Семенюк активно займався переформатуванням більшості у Підгайцівській сільській раді і вже зробив це. Там зараз 25 із 26 депутатів стали лояльними до голови. Єдиний опозиціонер - Олександр Бляшук із УКРОП якраз став і тим, хто нібито натякнув Семнюку на можливий напад.

І це насправді "зачепило" Олександра Савченка, якому Семеннюк зателефонував у 6 ранку. Бо напали не просто на голову ОТГ, а на голлову ОТГ, який відкрито підтримав пропрезидентську "Солідарність" і не підтримав "Гопників" з "УКРОП". Тобто він "свій". А "своїх" у таких структурах не можна кидати.

                       *           *            *

Ця історія – справді не перша у циклі нападів, підпалів та погроз, які пов'язують із укропівськими "гопниками". Їх підозрювали у нападах на активістів Богдана Климчука, Сергія Чурікова, Сергія Рижкова, Андрія Дяченка, колишнього чоловіка опозиціонерки Юлії Вусенко. А ще тут підпал автомобіля нардепа Ігоря Лапіна, інформаційні провокації від "укропівських" медіа та інші недоброчесні речі. Щоправда, частина активістів вже обурилася з того, що їх порівняли із Юрієм Семенюком. Мовляв, він не зовсім активіст, а можливо навіть корупціонер, із якими активісти часто борються.

Не варто забувати і про бюджетний "шатдаун". Голова ОДА Савченко дуже обурюється, що більшість у облраді вирішила ділити гроші на "подачки" своїм депутатам, а не більш стратегічні та глобальні, на його думку, речі. Зокрема Савченка дивує цинізм "пані Вахович" (голови "бюджетної" комісії Ірини Вахович), яка колись сказала, що "раніше так завжди робили". 

Коротше, держава повинна мати монополію на силу і контролювати дотримання "законного" розподілу коштів, вважає Савченко. А він, мовляв, головний представник держави. Не дивно, що у день оголошення "війни" голова ОДА передусім зібрав представників силових відомств і пояснив їм приблизно таке: якщо ви не почнете розслідувати напади на активістів (а фактично допомагати йому "ставити на місце" УКРОП), то запросимо посадовців зі столиці, які мені точно допоможуть.

                       *           *            *

ВИСНОВОК: призначення "варяга" Жукова справді допомогло частково знизити рівень злочинності та "поставити на місце" тодішні бандитські клани. Проте це призвело до посилення радянської влад - зовсім не демократичної і подекуди цинічнішої за бандитів.

Але в нас формально демократична держава. І я хотів би, що вона була реально демократичною. Тому вважаю, що завдання прихильників демократії у тому, щоб зберегти її в умовах "війни" на Волині.

Наше завдання - контролювати, щоб покарали справді "тітушок" із "Варти порядку" чи інших угрупувань, а не просто опозиційних активістів. Щоб ОДА справді контролювала законність використання бюджету, а не просто бачення голови щодо того, як його краще ділити.

Коротше, контролювати те, щоб Волинь із умовно "гопнічеської" не перетворилася на "поліцейську" область. 

Антон Бугайчук, журналіст


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Луцькі депутати «вкоротили» бюджет на ремонт доріг. ВІДЕО
Наступна новина Про митрополита Ніфонта знімають фільм. ФОТО
Останні новини
Схожі новини